Verden

Kan man være nasjonalist og homofil, spør man i Israel

Fem prosent av medlemmene i Knesset, det israelske parlamentet, er i dag åpent homofile, et tall helt i verdenstoppen. Men enkelte liberalere tror at prisen kan ha vært for høy.

JERUSALEM (Dagsavisen): Det israelske parlamentet har fremdeles flere eksgeneraler enn homofile, men fra og med i forrige uke, etter at ett parlamentsmedlem trakk seg og et annet kom inn, er seks av Knessets 120 medlemmer åpent homofile.

I Midtøsten er dette et tall som absolutt vekker oppsikt. I mange arabiske land er homofili ulovlig og i enkelte kan en bli henrettet for «forbrytelsen». Men også på verdensbasis er antallet homofile i det israelske parlamentet høyt – kun i parlamentene i Storbritannia, Skottland og Liechtenstein er prosentandelen høyere.

Ikke overraskende er mange LGBT-aktivister fornøyde.

– De siste tiårene har vi sett en positiv utvikling. Det er veldig oppmuntrende at vi har seks lovgivere fra forskjellige partier som representerer vårt samfunn, sier Or Keshet, lederen for LGBT-organisasjonen Aguda.

(Saken fortsetter under bildet)

Seks av de 120 medlemmene i det israelske parlamentet, Knesset, er åpent homofile. Her et bilde fra desember i fjor. Foto: Gali Tibbon/AFP/NTB scanpix

Seks av de 120 medlemmene i det israelske parlamentet, Knesset, er åpent homofile. Her et bilde fra desember i fjor. Foto: Gali Tibbon/NTB scanpix

Les også: Mener synlighet blir viktigere enn noensinne under Pride 2020

Retningsvalg

Det var tidlig på 1980-tallet at de homofiles kamp i det israelske samfunnet begynte for fullt. Men da hadde de mer radikale aktivistene allerede tapt til de mer moderate, og prisen her kan ha vært for høy, mener enkelte.

Mens de mer radikale så deres kamp som del av et større opprør mot nettopp middelklasseverdiene, søkte de mer moderate motsatt retning – å heller bli akseptert av middelklassen.

En debatt har nå startet i Israel om dette var et riktig valg.

– De ville jo at resten av det israelske samfunnet skulle akseptere dem som de er. Og det har skjedd. I Israel har vi høytstående offiserer i militæret som er homofile og man kan danse i gatene i Tel Aviv som homofil. De har på mange måter lykkes, men ikke helt, sier professor Raz Chen-Morris, historiker ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem.

– Homofile er blitt som alle andre, de vil ha barn og etablere familier og alt dette er bra. Men etter at de homofile gikk inn i middelklasse-Israel er de også blitt som andre middelklasse-israelere. I dag kan en være homofil og rasist eller homofil og nasjonalist, sier Chen-Morris til Dagsavisen.

Les også denne: Titusener av palestinere vil kunne våkne opp en morgen i et helt annet land

Støtter okkupasjonen

Amir Ohana, jurist og Israels justisminister for inntil bare to måneder siden, er åpent homofil, tilhører høyresiden, og er en av statsminister Benjamin Netanyahus nærmeste samarbeidspartnere. Han støtter en fortsatt okkupasjon av de palestinske områdene, og han har stått for flere av de typisk antidemokratiske skrittene som kom under Netanyahus forrige regjering.

Amir Ohana er tidligere justisminister i Israel, og nå minister for samfunnssikkerhet. Han er åpent homofil, tilhører høyresiden, og er en av statsminister      Benjamin Netanyahus nærmeste samarbeidspartnere­. Foto: Ahmad Gharabli/AFP/NTB scanpix

Amir Ohana er tidligere justisminister i Israel, og nå minister for samfunnssikkerhet. Han er åpent homofil. Foto: Ahmad Gharabli/NTB scanpix

Ifølge Ohana selv – som nå er minister for samfunnssikkerhet – er hans høyreaktivisme et resultat av det han og andre så skjedde på Vestbredden. Han fortalte New York Times at han aldri glemmer et nyhetsinnslag på TV der en kunne se to israelske soldater som hadde kjørt feil og endte i Ramallah, bli pint og drept av en sint gruppe palestinere, og så kastet ut av et vindu med hodet først.

– Mange israelere som så seg selv på venstresiden gikk over til høyresiden i det øyeblikket. Og siden er de blitt der, fortalte Ohana.

Den tidligere justisministeren er også del av et annet fenomen: Hans foreldre er innvandrere fra Marokko. Tidligere var de fleste åpent homofile i Israel jøder med vestlig bakgrunn, i dag har et voksende antall også bakgrunn fra arabiske land.

Konservativ høyreside

Professor Chen-Morris tror imidlertid at det i lengden vil være vanskelig å forene homofili med den israelske høyresiden.

– Det går ikke i lengden å kjempe for homofiles rettigheter i Tel Aviv og samtidig støtte undertrykking av palestinere. Og nasjonalistene vil nok heller ikke akseptere dem. De ønsker at menn skal være menn og at kvinner skal lage barn. De kommer aldri til å bli virkelig akseptert på den siden, sier han.

Mange som ham mener at homofile, på grunn av deres vanskelige kamp, hører hjemme politisk på den progressive venstresiden.

Israel er imidlertid et usedvanlig heterogent land med en rekke grupperinger som lever mer eller mindre ved siden av hverandre. Homofili er langt mindre akseptert i konservative samfunn som blant ultraortodokse jøder eller israelske muslimer.

I 2015 ble en ung lesbisk kvinne drept av en ultraortodoks mann. Homofile palestinere på Vestbredden må, på sin side, ofte flykte for livet over grensen og inn i det langt mer liberale Israel, men må da leve med sitt folks okkupant i for eksempel Tel Aviv.

Les også denne: Ultraortodokse jøders liv har vært skjult for omverdenen. Det var TV-seriene «Unorthodox» og «Shtisel» (+)

«Pinkwashing»

Det finnes ytterligere en binding mellom homofili og okkupasjonen. Mens det på den ene siden ikke er noen tvil om at Israel er et sjeldent lyspunkt i Midtøsten når det gjelder de homofiles situasjon, bruker Israel, på den andre siden, dette til å gjøre okkupasjonen mer spiselig. Denne politiske markedsføringen har etter hvert fått et navn – det kalles «pinkwashing», et ordspill på hvitvasking.

– Israel skal jo være en slags himmel for homofile, noe som står i sterk kontrast til situasjonen i andre land i Midtøsten, som Iran, der homofile til og med kan bli henrettet. Men nå brukes dette i propagandahensyn. Det er som om vi sier «hvordan kan dere si at vi ikke er liberale når vi er snille mot homofile, og dere ser jo også hvordan det er i Iran». Da skal okkupasjonen plutselig ikke bli så forferdelig lenger, sier professor Raz Chen-Morris.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen