Verden

Kan husbråket senke Boris Johnson?

Uforutsigbar, temperamentsfull og lite statsmannsaktig. Slik beskrives mannen som blir Storbritannias neste statsminister – om han ikke selv sørger for å diskvalifisere seg.

«Kun noe uventet må skje for å komme i veien for at Boris Johnson blir konservativ partileder og statsminister», har vært omkvedet lenge.

Så kom rapportene om husbråk bak lukkede dører hos Johnson og kjæresten. Vil det bety noe for den ubestridte favoritten?

Les også: Brexit-historien: Derfor måtte Theresa May gi opp

Skrik og skrål

Fortsatt regner de fleste med at det er 55 år gamle Boris Johnson, og ikke den eneste gjenværende motkandidaten, Jeremy Hunt, som inntar Downing Street 10 i juli. Men det påståtte husbråket i leiligheten til Johnson og kjæresten har skapt akkurat den tvilen som kan svekke Johnsons sjanser.

Det begynte med en artikkel i The Guardian for få dager siden, der naboene til Boris Johnson hørte høylytt krangling og at kjæresten, Carrie Symonds, ropte: «Hold deg unna!» og «Kom deg ut av min leilighet!», i tillegg til høye skrik og lyden av noe som knuste. Da naboen banket på tre ganger uten å få svar, ringte han politiet, som kom, men ikke så noen grunn til å følge opp hendelsen.

Saken fortsetter under bildet. 

Boris Johnson and Carrie Symonds leave his home, following the results of the European Parliament elections, in Thame, Britain May 27, 2019. REUTERS/Simon Dawson

Boris Johnson og kjæresten Carrie Symonds. Foto: NTB Scanpix 

Det har imidlertid pressen gjort. For dette er akkurat en slik sak som underbygger kritikernes påstand om at Johnson ikke er skikket til å være statsminister.

Forsvarerne av Johnson mener derimot det hele er innblanding i privatlivets fred, og peker på at politiet ikke så grunn til å gjøre noe mer ut av saken. Det er også blitt påpekt at naboene er pro-EU-folk og kan ha hatt sin politiske agenda mot brexit-tilhengeren Boris Johnson.

Les også: Her er de mulige brexit-scenarioene under den neste statsministeren

Folk glemmer

Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad er usikker på hvor skadelig oppmerksomheten er for Johnson.

– Dette var dårlig timing for Johnson, akkurat idet ledervalget er i gang. Jeg tror nok grasrota er mer skeptisk nå. Men folk glemmer slike episoder, og det er så mange ting som skjer. Spørsmålet er hvor lenge vil dette hefte ved ham, sier Mustad til Dagsavisen.

Hendelsen ser ut til å ha hatt effekt på konservative velgere: I en måling i Mail on Sunday fra Survation før hendelsen ble rapportert, mente hele 55 prosent av konservative velgere at Johnson var best egnet som statsminister, mens 28 prosent mente Hunt var best egnet. I en ny måling etter at saken sprakk, hadde forspranget krympet: Tallene var henholdsvis 45 prosent og 34 prosent.

Det er derimot de 160.000 konservative partimedlemmene som skal stemme i ledervalget. Boris Johnson har en høy stjerne blant mange av dem.

Lik Trump

Men vil personlighet og private hendelser kunne hindre Boris Johnsons parademarsj inn mot Downing Street?

Mange har trukket paralleller til Donald Trump, som også har betegnet Johnson som en venn.

– Det er ikke noe tvil om at Johnson har flere karakterbrister: han har et voldsomt temperament, er uforutsigbar, blir av enkelte oppfattet som narsissistisk og opptatt av egne ambisjoner. Han blir også oppfattet som fomlete på det han ikke kan noe om, og har etter min oppfatning for mange hull som politiker til å være statsmann i den viktigste tiden for Storbritannia i etterkrigstiden, sier Mustad.

Saken fortsetter under bildet. 

President Donald Trump shakes hands with British Foreign Secretary Boris Johnson during the "Reforming the United Nations: Management, Security, and Development" meeting during the United Nations General Assembly, Monday, Sept. 18, 2017, in New York. (AP Photo/Evan Vucci)

USAs president Donald Trump (t.h.) har selv kalt Boris Johnson (t.v.) en venn. Foto: NTB Scanpix

Han tror det at Johnson ikke er kjent for å klare å besinne seg, er et trekk som vil telle mer for velgerne i Storbritannia enn det gjør for velgere i USA når det gjelder Trump.

Samtidig er mange partimedlemmer begeistret nettopp for væremåten til Johnson, som snakker fra levra og lover å kjøre et hardere løp mot EU enn hva May gjorde.

I motsetning til Trump har Johnson lang fartstid i politikken. Han har både vært London-ordfører og utenriksminister, og har sittet mange år i parlamentet.

– Det er hovedforskjellen; Johnson er politiker. Selv om både Trump og Johnson kan oppføre seg som 11 år gamle gutter, skyter fra hofta og framstår som «anti-establishment», har Boris Johnson en helt annen politisk tyngde. Men hans karaktertrekk ødelegger for ham, og det private ødelegger for det offentlige, mener Mustad.

Les også: Derfor er Boris Johnson elsket og fryktet

– Feiging

Motstander Jeremy Hunt vil ikke kommentere husbråksaken. Men han er blitt skarpere i tonen overfor Johnson, og har kalt ham feig som ikke har stilt i debatt. Johnson var kun i én lederdebatt da det fortsatt var flere igjen i racet, og sa nei til duell mot Hunt på ITV tirsdag.

Saken fortsetter under bildet. 

VIL HA DUELL: Motkandidat Jeremy Hunt mener Johnson er feig og dukker unna viktige spørsmål. FOTO: NTB SCANPIX

Motkandidat Jeremy Hunt mener Johnson er feig og dukker unna viktige spørsmål. Foto: NTB scanpix

Hunt mener Boris Johnson skygger unna store politiske spørsmål og at han har vært uklar på hva som skjer om det ikke blir en avtale med EU innen 31. oktober, selv om han har sagt man må være forberedt på en «no deal».

Johnson har sagt han vil forhandle en bedre avtale med EU, men EU har sagt at det ikke er aktuelt å gjenåpne forhandlingene, og det er derfor uklart hva som skjer dersom Johnson ikke lykkes med planen.

Johnson har klart å skaffe seg støtte i lederkampen blant flere av de mer «moderate» i partiet, blant annet av personer som i motsetning til Johnson for all del ikke vil ha noen «no deal» – trolig blant annet for å posisjonere seg for regjeringsposter.

Jeremy Hunt sier han tror Johnsons koalisjon av ulike fløyer kan ryke med en gang Johnson kommer inn Downing Street og det blir klart hva Johnson gjør med brexit.

– Vil man inn i Downing Street må man gå inn dit med en mandat, sier Hunt til Sky News.

Mandag kom Boris Johnson på banen igjen med et eksklusivt intervju på BBC, der han sa han ikke «et øyeblikk» tror landet vil ende opp med å gå ut av EU uten en avtale.

I tillegg til at EU har sagt at det ikke er aktuelt å reforhandle avtalen, virker de fleste EU-ledere ikke villig til å utsette datoen, med mindre et valg eller en ny folkeavstemning skal holdes.

Les også: Da Boris Johnson ble dolket i ryggen av partifellen

Brexit viktigst

Så er spørsmålet om Johnson kommer så langt som til å teste ut sin plan. Bråket rundt Johnson har ikke svekket sjansene hans, mener konservative regjeringsmedlemmer politisk redaktør Robert Peston i ITV har snakket med.

– Det folk – eller i alle fall mange toryer – virkelig vil, er å forlate EU. På godt og vondt er det dette det virkelig handler om i lederkampen, og det kan fortsette slik, skriver Peston.

Mer fra Dagsavisen