Tidligere finansminister Emmanuel Macron er overraskende blitt navnet på alles lepper i Frankrike. Sist fredag holdt han folkemøte i byen Nevers. Rekordmange møtte opp.

Kan han overraske Le Pen?

Tidligere finansminister Emmanuel Macron (39) fosser fram på målingene og er i ferd med å bli uventet utfordrer for Marine Le Pen.

 

NEVERS (Dagsavisen): Han stiller uavhengig av parti, og leder en politisk trend som tar Frankrike med storm: «En Marche», bevegelsen til tidligere finansminister Emmanuel Macron (39) teller nå over 100.000 medlemmer.

Frankrikes nye medieyndling er den eneste som skaper entusiasme i opptakten til valgkampen foran første runde i presidentvalget 23. april.

Mens et splittet sosialistparti velger sin presidentkandidat neste uke, ligger Macron overraskende på tredjeplass på flere målinger, like bak de konservatives François Fillon og høyreradikale Nasjonal fronts Marine Le Pen. Erke-konservative Fillon synker på målingene. Macron stjeler velgere fra både høyre- og venstresiden.

Les også: Vil gjøre Frankrike respektert igjen

Obamas metoder

Macron, tidligere investor i bankgiganten Rothschild, er blitt et friskt pust i presidentvalgkampen. Metodene hans vekker oppsikt:

* Valgkampprogrammet utformes underveis i valgkampen gjennom 25.000 spørreundersøkelser.

* Oppstartsbedriften Liegey Muller Pons, Europas første «start up» for valgkampanjer, er hyret inn for å nå viktige valgkretser, inspirert av Obama-kampanjen.

* Kampanjen finansieres av private pengegaver, og Macron har jevnlig møter med mektige franske pengeaktører verden over.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

De unges magnet

Da Macron lanserte sitt kandidatur i Paris i desember trakk han uventet 12.000 publikummere, mens sosialistenes påkostede valgmøte måtte nøye seg med et par tusen.

Før helgen møtte Macron velgere på den franske landsbygda i byen Nevers, aldri før har så mange møtt opp på et valgmøte.

I den tidligere sosialistbastionen forbereder Sleïman Chirara (18) seg på å møte Macron, ett av sine forbilder. Sleïman, som til daglig studerer finans i Paris, leder ungdomsbevegelsen til Macron i Nevers. Han er oppvokst her, og har familie i Libanon. I et Frankrike i sikkerhetspolitisk krise, mener han Macron står for det som trengs.

– Macron snakker ikke om terroristene, men om å løse sikkerhetsutfordringene. Grasrota er basen for politikken hans. Hvilke andre politikere lar partiprogrammet bli til underveis gjennom spørreundersøkelser? Mens unge aldri har vært viktig for partiene, har Macron laget en egen bevegelse for unge, sier han til Dagsavisen.

For ham er det bare en fordel at sosialistenes tidligere minister har en lovende karriere i næringslivet og ikke er yrkespolitiker.

Avviser venstre-høyre

Til tross for at Macron inntil nylig var president Hollandes betrodde finansminister, har han ikke vært medlem av sosialistpartiet siden 2009. Sosialistene er nå rasende på sin eksminister, som med sitt uavhengige kandidatur svekker sjansene til det splittede partiet ytterligere.

Ifølge en måling fra CEVIPOF, kommer 42 prosent av Macrons velgere fra høyresiden, mot 35 prosent fra venstre. Flertallet er tidligere tilhengere av konservative Alain Juppé, som tapte mot Fillon om å bli de konservatives presidentkandidat. Sleïman Chirara mener skillet venstre-høyre er mindre relevant enn på lenge.

– Macron vil gjenreise fransk økonomi. Som finansminister satte han i gang tiltak for oppstartsbedrifter for unge og besøkte Silicon Valley. Hvilke andre kandidater snakker om framtida til Frankrikes digitale økonomi? spør han.

Les også: Kan ta stemmer fra Le Pen

Hvor får han pengene fra?

Men flere kommentatorer spør seg om Macron er i lomma på den franske finanseliten: Vil den økonomiske liberalisten svekke fagforeningene?

Også Macrons privatliv vekker oppsikt: I Nevers går det et brus gjennom salen når Brigitte Trogneux, Macrons 24 år eldre kone og tidligere fransklærer, setter seg på første rad i de stappfulle lokalene. Paret figurer ofte på forsidene til magasinet Paris Match, en nødvendig del av jobben for en presidentkandidat som ikke er en av fransk politikks kjente travere.

I en T-skjorte med teksten «En Marche» observerer danske Glen Markussen (42) sirkuset rundt Macron på valgmøtet i Nevers sist uke. For 15 år siden var han selv en av de første arbeidsinnvandrerne som kom til Frankrike gjennom Schengen-avtalen. Macron er klar på at Frankrike fortsatt må være en del av EU.

Markussen spør seg hva som er forskjellen på Fillon og Le Pen, de to hovedkandidatene på konservativ side i det kommende presidentvalget.

– Fillon vil også lukke Frankrike om seg selv, og ser ikke bidraget fra økonomien som innvandringen gir. Macron er den eneste progressive kandidaten, sier Markussen, som er selvstendig næringsdrivende, og vanligvis stemmer til høyre.

Florence Ombret (50) er tidligere politiker for sosialistene. Nå skal hun stemme hun på Macron. Det vekker oppsikt blant tidligere partikolleger.

– Macron er den eneste som leser sin samtid. Franskmenn har ikke tillit til andre politikere og mener de er utdaterte. Den eneste løsningen vi har i møte med Le Pen, er å samle landet, sier Ombret.

Les også: Upopulær Hollande stiller ikke til gjenvalg

 

Slik kan Macron utfordre ytre høyre

Macron har en reell sjanse mot Marine Le Pen og vil til og med kunne stjele velgere fra henne, tror franske eksperter.

Mange spør seg hvordan en økonomisk liberalist som Emmanuel Macron, tidligere investor, finansminister og fransk eliteskole-produkt, vil kunne utfordre populære Marine Le Pen, som rir på Europas populismebølge.

Fordel av kaos

Statsviter Olivier Rouquan ved forskningssenteret CERSA sier Macrons velgerappell når bredt.

– Frankrike står midt i et politisk kaos, med en svekket venstreside og høyrevelgere som er usikre på om de ønsker å støtte de konservatives omstridte kandidat François Fillon. Macron får tradisjonelt støtte fra tilhengere av økonomisk liberalisme, men har mulighet til å tiltrekke seg flere. Samtidig har han en sosial profil, som ligger tettere på sosialistene, sier statsviter Olivier Rouquan til Dagsavisen.

– Macrons tale om fornyelse og det at han ikke tilhører noe parti og dermed er en «anti-system»-kandidat, vil også kunne tiltrekke til og med så langt ut til høyre som Nasjonal Front. Det vil være velgere som er lei av det etablertes makt og derfor stemmer Le Pen, men som i utgangspunktet ikke deler partiets ideer. En duell mellom Macron og Le Pen er ikke utenkelig, sier Rouqan.

Nye ideer

François Jost, professor i kommunikasjon ved Sorbonne-universitetet, tror også Macron har en reell sjanse til å gå inn i den avsluttende duellen enten med Fillon eller Le Pen i presidentvalgets andre runde 7. mai. Macron er den politikeren franskmenn har mest tillit til, ifølge en kåring i fjor.

– For mange konservative velgere er ikke reaksjonære Fillon et reelt valg dersom de må velge mellom ham eller Marine Le Pen, sier Jost.

– Macrons fordel er at han har nye ideer, og at han ikke har vært for lenge i politikken. Den fordelen har ikke Le Pen. Macron har i tillegg jobbet lenge utenfor politikken, sier Jost.