Et besetningsmedlem på et australsk Orion-fly speider etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Kan ha funnet gjenstander fra savnet fly

FLYFORSVINNING: Gjenstander som kan være knyttet til det savnede malaysiske flyet, er oppdaget i Indiahavet ved hjelp av satellitter.

– Ny og troverdig informasjon er framkommet i forbindelse med søket sør i Indiahavet, sa Australias statsminister Tony Abbott da han talte i den australske nasjonalforsamlingen i torsdag.

Han opplyste at to gjenstander som kan være knyttet til flyet, er oppdaget ved hjelp av satellittbilder. Orion-fly fra det australske luftforsvaret er på vei til det aktuelle området for å gjøre nærmere undersøkelser. Tre andre fly skal også delta i letingen.

– Vi må huske at det vil bli ekstremt vanskelig å lokalisere disse gjenstandene. Og det kan hende at det viser seg at de ikke er knyttet til søket etter flight MH370, sa Abbott.

Den australske sjøfartsmyndigheten AMSA opplyste litt senere på en pressekonferanse at den ene gjenstanden anslås å være 24 meter lang. Havdybden i området er flere tusen meter.

Lasteskip

AMSA sier at et sivilt handelsskip er ventet til området der de to gjenstandene er sett i 8-tiden torsdag morgen norsk tid.

Det australske marinefartøyet HMAS Success, som skal være i stand til å hente opp alle typer vrakrester, er «noen dager» unna, ifølge myndighetene.

AMSAs talsmann John Young sier den største gjenstanden «blir anslått å være 24 meter. Det er en annen gjenstand som er mindre enn det».

– Gjenstandene er relativt utydelige. Antydningene overfor meg er at det er gjenstander av en rimelig størrelse som flyter i vannskorpen og trolig vipper opp og ned i overflaten, sier han.

– Men vi trenger å komme oss dit, finne dem, se dem og vurdere dem for å vite om dette virkelig er verdifullt eller ikke, tilføyde han.

AMSA hadde tidligere opplyst at leteområdet var blitt betydelig mer konsentrert etter en analyse av drivstoffmengden flyet hadde med seg.

Enormt leteområde

Det er gått nesten to uker siden det malaysiske flyet 8. mars forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Fortsatt er det helt uvisst hva som skjedde, men en lang rekke ulike teorier er blitt lansert.

Søket etter flyet pågår i et enormt område som strekker seg fra den sørlige delen av Indiahavet til Kasakhstan. En lang rekke land deltar i letingen, og Australia har hovedansvaret for den sørligste delen av området.

Etterforskerne tror at noen med solid piloterfaring slo av flyets kommunikasjonssystemer og endret kursen. Men hvem som gjorde dette, og hva som var grunnen, kan ingen si sikkert.

Én mulighet er at flyet ble kapret. Enkelte r tror flyet kan ha landet på et hemmelig sted. Andre tror pilotene endret kursen fordi de ville lande så raskt som mulig etter at det oppsto en nødsituasjon.

– Sannsynligvis i sør

Flyet sendte ut signaler som ble registrert av satellitter i flere timer etter at det forsvant. Ved hjelp av disse signalene har etterforskerne pekt ut to korridorer hvor flyet sannsynligvis befinner seg.

Den ene strekker seg fra Sørøst-Asia og nordover mot Kasakhstan, mens den andre strekker seg sørover mot et havområde utenfor Australia.

Onsdag opplyste en kilde med god kjennskap til etterforskningen at flyet mest sannsynlig befinner seg i den sørlige korridoren.

– Arbeidshypotesen er at det fløy sørover, og helt til den sørligste delen av den luftkorridoren, sa kilden til nyhetsbyrået Reuters.

– Alle ressurser til disposisjon

Statsminister Abbott opplyser at han har informert Malaysias statsminister Najib Razak om det mulige funnet. Og den malaysiske transportministeren Hishammuddin Hussein bekrefter at det er funnet nye spor.

USA er blant landene som bidrar i etterforskningen, og president Barack Obama forsikrer natt til torsdag at alle tilgjengelige ressurser er stilt til disposisjon.

 

Norsk skip deltar i søk etter savnet fly

Et norsk lasteskip er på vei til området sør i Indiahavet for å delta i letingen etter det savnede passasjerflyet fra Malaysia Airlines.

Kommunikasjonssjef Erik Giercksky i Rederiforbundet opplyser til VG at det norske skipet St. Petersburg fra rederiet Höegh torsdag ettermiddag norsk tid vil ankomme stedet der det er oppdaget to flytende gjenstander som kan stamme fra flyet.

Biltransportskipet var på vei fra Port Louis i Indiahavet til den australske byen Melbourne da det ble omdirigert, opplyser pressekontakt Christian Dahll i Höegh Autoliners til NTB.

– Skipet har et mannskap på 20 filippinere. Australske myndigheter har i henhold til maritim lov gitt båten ordre om å gjennomføre en søkeoperasjon i et gitt område, sier Dahll.

Det er flere skip på vei til området, men ifølge australske myndigheter er det norske skipet trolig nærmest stedet hvor det er observert det som kan være vrakrester fra flyet. Det norske skipet kan derfor bli det første som ankommer stedet, noe som ifølge Dahll skjer innen noen timer.

– Mannskapet om bord på en sånn båt er trent til å søke i havet i tilfelle en nødsituasjon. Båten har fått beskjed om å kjøre i en gitt kurs, og så bruker de rader for å se etter noe som kan ligge i vannet, forklarer rederiets pressekontakt. (NTB)