Verden

Kan FBI påvirke valgresultatet?

FBI spiller plutselig en hovedrolle i presidentvalgkampen i USA. Dette handler saken om.

Bilde 1 av 2

I det demokratiske partiet vokser nå sinnet mot FBI . Det startet med beskjeden sist fredag om at FBI vil granske nye eposter relatert til Hillary Clintons bruk av en privat epostserver da hun var utenriksminister.

I dag fulgte FBI opp med å offentliggjøre papirer fra en over ti år gamle etterforskning av ekspresident Bill Clintons omstridte benådning av en finansakrobat i 2001. Saken mot Bill Clinton ble henlagt uten tiltale i 2005 og flere demokrater reagerer på timingen - hvorfor måtte den 129 sider lange rapporten fra etterforskningen bli offentliggjort akkurat nå, en uke før Hillary Clinton stiller til president?

Nå kan det virke som også president Barack Obama begynner å reagere. For to dager siden sa han at han ikke tror FBI-sjef James Comey prøver å påvirke presidentvalget da han opplyste om at FBI gransker nye eposter i Clintons serversak. Men nå har tonen endret seg.

Obama kommer med skarp kritikk i et intervju med TV-kanalen NowThis gjengitt hos New York Times onsdag.

– Vi opererer ikke ut ifra ufullstendig informasjon. Vi baserer oss ikke på lekkasjer. Vi baserer oss på konkrete beslutninger som blir tatt, sier Obama.

Han nevner ikke FBI-sjef James Comey med navn, men ifølge avisen er det tydelig at det er ham kritikken er rettet mot.

Hva handler epostsaken om? 

Epostsaken til Hillary Clinton har hengt ved henne gjennom hele valgkampen. Den handler om at Clinton har brukt en privat epostkonto og en privat server da hun var utenriksminister fra 2009 til 2013. Saken dukket opp våren 2015 og FBi startet en granskning for å finne utom Clinton hadde sendt hemmelig informasjon med sin private epost.

I juli i år konkluderte FBI at Clinton ikke hadde gjort noe ulovlig, men at hun hadde opptrådt uaktsomt. Saken har vært død fram til sist fredag da FBI varslet at det har dukket opp nye eposter som kan være relevante for saken og at de nå skal gjennomgås.

Epostene er oppdaget på PC-en til Clintons nære medarbeider Huma Abedin i forbindelse med en mulig seksualforbrytersak hennes fraseparerte ektemann Anthony Weiner etterforskes for. Det er ikke klart hva epostene inneholder og det er ventet å ta lang tid før FBI får gjennomgått alle.

Hillary Clinton har reagert kraftig overfor FBI og at de kommer med dette så kort tid før presidentvalget. Hun fikk selv vite om saken gjennom mediene fredag. Hun har bedt om full offentliggjøring av all ny informasjon FBI sitter på og har forsikret at FBI ikke kommer til å finne noe alvorlig.

Problemet for Demokratene er at velgerne ikke vet hva de nye epostene inneholder og om hun har gjort noe galt. Først mandag begynte FBI å skaffe oversikt over epostene på Huma Abdeins PC, i følge New York Times. Det er uklart om de rekker å bli ferdig før valget.

Påvirker saken meningsmålingene? 

Samtidig med at epostsaken igjen vokser i mediene, faller Clintons oppslutning på meningsmålingene. I en fersk meningsmåling for avisa Washington Post leder Donald Trump med 1 prosentpoeng foran Hillary Clinton.

Men Clintons fall startet allerede før de nye opplysningene i epostsaken, og det er delte meninger om hvorvidt det vil kunne påvirke resultatet. Viktigere enn enkeltmålinger er trolig gjennomsnittet av de siste målingene - her leder fortsatt Clinton med 47 prosents oppslutning, mens Trump får 45,3 prosent, i følge RealClearPolitics.

Statistikkguru Nate Silvers siste analyse på nettsiden fivethirtyeight viser dessuten at det fortsatt er langt høyere sannsynlighet for at Clinton vinner - i følge Silver er det 68,9 prosents sjanse for at Clinton vinner, mot 31 prosent for Trump. Men Trump har dratt kraftig innpå den siste tiden.

Ikke lenger tilbake enn 19. oktober lå Clintons sjanser på hele 87,3 prosent, mot Trumps 12,6 prosent.

Rekordmange forhåndsstemmer taler imidlertid til Clintons fordel. Før helgen var flertallet av dem som hadde forhåndsstemt registrert som demokrater, i følge NBC, men det er viktig å merke seg at det ikke nødvendigvis sier at de også stemte på Clinton.

Burde FBI latt være å offentliggjøre informasjonen rett før valget? 

Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, har sagt han mener FBI-sjef James Comey kan ha brutt loven.

– Så fort du fikk tak i de minste antydninger om Clinton hastet du med å publisere det på den mest negative måten som mulig, sier senatslederen i en pressemelding, referert av NTB.

Han mener FBI-sjefens kunngjøring kan være i strid med den såkalte «Hatch act», en lov som forbyr FBI-ansatte å forsøke å påvirke valg gjennom jobben sin.

Demokrater har også stilt spørsmål ved hvorfor FBI måtte offentliggjøre rapporten fra Bill Clintons presidenttid akkurat nå, en uke før valget.

Hvem er FBI-sjef James Comey? 

Han var tidligere republikaner, men fortalte Kongressen i juli at han ikke lenger er medlem, skriver Der Spiegel.

Både i valget i 2008 og 2012 skal han ha støttet Barack Obamas motstandere i valgkampen med penger. Han skal likevel ha nytt bred støtte fra begge partier.

Mer fra Dagsavisen