Bildet viser skadet etter Sandy på kysten i New Jersey. Framtiden kan bli verre.

Kan få kraftigere orkaner i framtida

Har klimaendringene ført til flere orkaner?

Forskerne er usikre, men mange mener at orkanene vil bli kraftigere på grunn av klimaforandringene.

Mens klimaendringene nærmest har vært totalt fraværende i valgkampen i USA, har uværet Sandy i det minste fått enkelte amerikanske politikere til å rette oppmerksomheten mot temaet.

Fornekter virkeligheten

– De som ikke mener at værmønstrene er i ferd med å forandre seg, fornekter virkeligheten, sa guvernør Andrew Cuomo i den uværsherjede delstaten New York tirsdag.

Han antydet at de menneskeskapte klimaendringene var en medvirkende årsak til kjempeorkanen. Den har til alt overmål fått kallenavnet «Frankenstorm» – et ordspill på romanfiguren Frankenstein, som mistet kontrollen over et monster han selv hadde skapt.

– Er blitt enighet

Hvorvidt Sandy faktisk var et menneskeskapt monster, er det imidlertid ingen som kan si sikkert.

Å knytte et enkelt værfenomen til den globale oppvarmingen, er i utgangspunktet svært vanskelig. Mange forskere mener det foreløpig er umulig, siden været hele tiden påvirkes av naturlige variasjoner.

Noe enklere er det å se sammenhenger mellom oppvarmingen og gjennomsnittlige forandringer i været over tid. Og en del vitenskapsfolk mener orkanene er i ferd med å bli kraftigere nettopp på grunn av klimaendringene.

– Det er nå enighet blant forskere om at styrken på orkanene har økt, og at det er sannsynlig at dette vil fortsette under en global oppvarming, sier forsker Pål Prestrud ved Cicero senter for klimaforskning til Aftenposten.

Han får delvis støtte fra Tom Mitchell, klimaansvarlig ved den britiske tankesmien Overseas Development Institute.

– Det er en del funn som tyder på at klimaendringene vil føre til kraftigere vindstyrker, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Komplekst fenomen

Når det gjelder orkanenes hyppighet, er usikkerheten større. Prestrud mener ny forskning tyder på at klimaendringene kan føre til flere orkaner – mens Mitchell tvert imot tror antallet kan gå ned.

Grunnen til at det er vanskelig å fastslå sammenhengen mellom global oppvarming og orkaner, er at de kraftige uværene er komplekse fenomener som påvirkes av mange ulike faktorer.

– En syklon avhenger ikke bare av havtemperaturen, men også av vindenes struktur i hvert enkelt lag av atmosfæren, sier Serge Planton fra den franske værvarslingstjenesten Meteo France.

Sammenhengen mellom klimaendringer og nedbør er noe enklere å påvise, og mange forskere mener risikoen for både flom, styrtregn og tørke har økt.