Nicola Sturgeon tok over som leder av Det skotske nasjonalistpartiet for få måneder siden. Partiet kan potensielt få en nøkkelrolle i forbindelse med valget i Storbritannia i mai.FOTO: ANDY BUCHANAN/NTB SCANPIX

Kan bli joker i britisk valg

De skotske nasjonalistene kan få en historisk nøkkelrolle i valget i Storbritannia om en knapp måned.

Snaut en måned før parlamentsvalget i Storbritannia er tallene i Skottland dyster lesning for Labour, som håper å ta makten tilbake i Downing Street i London.

Om målingene slår til, tar Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) mesteparten av de skotske setene fra Labour, som de siste årene har hatt Skottland som et sikkert område i parlamentsvalgene. Det kan ha stor betydning for resultatet av valget 7. mai.

Åpent

Valget i mai ligger an til å bli det mest spennende på flere tiår i Storbritannia. Labour har ledet på målingene i flere år, men de siste månedene har Labour og Det konservative partiet vekslet på å lede.

Men mens det tidligere har vært vanlig at et av de to store partiene har fått rent flertall, er det nå store endringer på gang i britisk politikk: Småpartiene ligger an til å ta en større del av kaka, og alt tyder på at det største partiet etter valget uansett vil måtte belage seg på en koalisjon.

Valget i 2010 ga det første såkalte «hung parliament» siden 1974, der ingen fikk rent flertall. Det konservative partiet gikk i koalisjon med Liberaldemokratene for å sikre en flertallsregjering. I år er det langt mer åpent: både det euro- og innvandringsskeptiske UK Independence Party (UKIP), Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) og De Grønne er med i spillet.

– Vil hjelpe

For Labour-leder Ed Miliband er det nå Skottland som utgjør en stor trussel. SNPs støtte har økt enormt etter folkeavstemningen om uavhengighet for Skottland i september.

De skotske nasjonalistene tapte kampen, skottene svarte nei, men skottene strømmer nå til SNP. På målingene ligger nå partiet på rundt 45 prosent i Skottland – rundt 17 prosentpoeng foran Labour, som i dag har nesten alle de skotske plassene i parlamentet i London.

Nå er spørsmålet hvordan Labour og Ed Miliband forholder seg til SNP i forsøket på å frarøve Det konservative partiet regjeringsmakten.

Under en TV-debatt tirsdag sa SNP-leder Nicola Sturgeon med klare ord at hun ønsker å bidra til at Ed Miliband får makten.

– Jeg vil ikke at David Cameron skal bli statsminister. Jeg tilbyr Ed Miliband min hjelp til å bli statsminister, sa Sturgeon under debatten på skotsk fjernsyn.

Avviser koalisjon

Men hjelpen ønskes ikke udelt velkommen hos Labour. Ed Miliband har utelukket en koalisjon med SNP, men holder åpent «en slags avtale» om støtte fra SNP. Labour ønsker ikke et formelt samarbeid med et parti som har som sitt øverste mål å bryte opp den britiske unionen. Labour advarer også om at et SNP-skred i Skottland kan øke sannsynligheten for at De konservative fortsetter i regjering, siden det vil svekke Labour.

På en måling fra YouGov for The Sun i går får Labour 35 prosents støtte, De konservative 33 prosent, UKIP 14 prosent, Liberaldemokratene åtte prosent og De Grønne fem prosent. Men valgsystemet gjør at prosentandelene ikke nødvendigvis speiles i fordelingen av seter i parlamentet.