Elizabeth Warren kan fortsette arbeidet Bernie Sanders begynte på, ved å dra Hillary Clinton og det demokratiske partiet til venstre. Spærsmålet er om Hillary Clinton vil ha henne med på laget.

Kan bli dobbelt kvinnelag

Hillary Clintons jakt på visepresident er i full gang. USAs venstreside krysser fingrene for Elizabeth Warren.

 

Det nærmer seg demokratenes landsmøte, og spekulasjonene rundt hvem Hillary Clinton vil velge som visepresidentkandidat er i full gang.

Øverst på lista troner Elizabeth Warren, en energisk og profilert senator fra Massachusetts, kjent for sin kompromissløse utspørringer av finansfolk etter krisen i 2008, og som en forkjemper for amerikanske forbrukeres rettigheter. Warren er en favoritt på venstresiden i partiet, og ventet lenge med å stille seg bak Clinton, som etter alle solemerker vil vinne avstemningen om demokratenes presidentkandidat på partiets landsmøte i Philadelphia i slutten av juli. Nylig stilte Warren opp på et valgmøte med Hillary Clinton.

Les også: Den verdenskjente gåten Hillary

Dobbelt første

– Hillary er klok og modig, har tjukk hud og stødige hender. Men mest av alt har hun et godt hjerte. Og det er det Amerika trenger mest. Derfor står jeg sammen med henne, sa Warren og pekte på en smilende Clinton.

Hillary Clinton er den første kvinnelige presidentkandidaten til noen av de to store partiene, og hvis hun velger Warren som sin visepresidentkandidat, blir det dobbelt historisk. Men flere velgere sier de er bekymret for at to kvinner blir for mye på en gang.

Det blir ikke noe problem, kommenterer Debbie Walsh, ved Rutgers University tørt:

– Jeg vil minne dem om at vi har lange tradisjoner for å ha to av samme kjønn, sier Walsh til the Daily Beast.

En rekke kandidater er aktuelle:

Tim Kaine: Senator fra vippestaten Virginia, med lang politisk erfaring.

Julian Castro: Har blitt omtalt som partiets «latinamerikanske Obama». Tidigere ordfører i San Antonio, Texas og nå ansvarlig for boligpolitikk i Obama-administrasjonen.

Tom Perez: Arbeidsminister fra New York. Har tidligere jobbet med borgerrettigheter i USAs justisdepartement.

Sherrod Brown: Senator fra vippestaten Ohio.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan bli president

Det handler om demografi og geografi når en visepresident skal velges. Derfor står kandidater fra vippestater sterkt, som Kaine fra Virginia, og Julian Castro, som kan skape entusiasme blant USAs voksende latinamerikanske velgergruppe. Elizabeth Warren kan få tvilende Bernie Sanders-supportere til å stille seg bak Clinton.

Professor Jonathan Keller minner om at det aller viktigste kriteriet er at kandidaten faktisk er kvalifisert til å bli president. Ni visepresidenter har tatt over presidentembetet etter at den sittende presidenten har dødd eller gått av.

– Det er forbløffende hvor ofte det hensynet har blitt ignorert, sier Keller til Dagsavisen, og trekker fram Dan Qualye, som var visepresident under George W.H. Bush, og Sarah Palin som var republikanernes visepresidentkandidat i 2008.

Les også: Historiske Hillary: – Denne kvelden tilhører dere!