Et underernært barn mottar behandling på et sykehus i havnebyen Hodeidah tidligere denne uka. Blokaden som ble innført denne uka forverrer en allerede kritisk situasjon.

– Kan bli den verste sultkatastrofen på mange tiår

Sultkatastrofen i Jemen kan bli verre enn noen annen sultkrise verden har sett de siste tiårene om ikke blokaden i landet stanses, advarer FN-sjef.

 

– Det kommer ikke til å bli som sultkrisen i Sør-Sudan tidligere i år, der titusener ble berørt. Det kommer ikke til å bli som sultkatastrofen som kostet 250.000 livet i Somalia i 2011. Det kommer til å bli den verste sultkatastrofen verden har sett på mange tiår, med flere millioner ofre, advarer Mark Lowcock, sjef for FNs humanitære innsats.

Blokade

Matsituasjonen i Jemen har allerede vært kritisk lenge. Det nye nå er at Saudi-Arabia fra mandag denne uka innførte full blokade av Jemen, noe som forverrer situasjonen ytterligere. Saudi-Arabia leder en koalisjon som fører krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen.

Blokaden som nå er innført innebærer at fly ikke kan lande og skip ikke kan legge til kai i Jemen. Bakgrunnen for blokaden er at houthi-opprørerne søndag avfyrte en rakett mot Saudi-Arabia. Saudi-Arabia anklager sin rival i regionen, Iran, for å støtte houthi-militsen. Med blokaden vil Saudi-Arabia hindre innførsel av våpen til houthi-militsen. Landet anklager Iran for å forsyne militsen med våpen, noe Iran avviser.

Men det er de sivile som først og fremst lider under blokaden som nå er innført. Når fly og skip ikke får ankomme landet, rammer det innførselen av nødhjelp til den sterkt trengende sivilbefolkningen i Jemen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forverret

Sju millioner mennesker mottar hver måned hjelp fra FN. Landet var i en matkrise allerede før krigen begynte i 2015, men krigen har forverret situasjonen dramatisk. Tidligere i år ble Jemen i tillegg rammet av verdens raskest voksende koleraepidemi. Behovet er derfor stort både for mat og medisiner.

FN har 91.000 tonn med forsyninger av nødhjelp i Jemen, men frykter at dette lageret vil gå tomt når det ikke lenger kommer forsyninger inn i landet. Mark Lowcock, som snakket etter et lukket møte i FNs sikkerhetsråd, vet ikke hvor lang tid det vil ta før hungersnøden brer om seg dersom blokaden ikke stanses.

FNs generalsekretær António Guterres har bedt Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir om å stanse blokaden.