Innenriks

- Kan bidra mot korrupsjon

Klaus Iohannis kan føre Romania i riktig retning, tror rumener Raul Oancea. Landet hadde størst økonomisk vekst i EU i november.

Han kan spille en rolle for Romanias reformer: Den kristelig-liberale politikeren Klaus Iohannis (55) har tatt avstand fra korrupsjonsanklagede politikere i valgkampen og lovet ny retning for Romania.

Nå har rumenerne tatt ham på ordet: I går ble den tidligere borgermesteren utropt til overraskende vinner av presidentvalget.

Det skjer etter en valgkamp som har vært herjet av korrupsjonsavsløringer. Avsløringene nådde også sentrale politikere i det sosialdemokratiske partiet, partiet til Iohannis konkurrent, Victor Ponta, sittende statsminister og favoritt.

 

Skapte turistmagnet

Iohannis blir president i en avgjørende reformtid. I tredje kvartal opplevde Romania den raskeste økonomiske veksten i EU, ifølge Eurostat.

Romania har også mye å gå på etter å ha vært en av EUs svakeste økonomier.

Rumener Raul Oancea arbeider som automasjonsingeniør i Bergen og kom til Norge i 2004. Han er optimistisk for Romanias politiske framtid. Oancea beskriver valget som en «overraskelse».

- Dette viser at demokratiet kan fungere. Iohannis vil gi et bedre bilde av Romania internasjonalt og bidra til at politikere og politiske institusjoner legger mindre press på rettssystemets arbeid mot korrupsjon, sier Oancea til Dagsavisen.

Selv kommer han fra Sibiu-området, som i middelalderen var kolonialisert av tyskere. Det er i dette området Iohannis, som er etterkommer av disse tyskerne, ble gjenvalgt fire ganger som ordfører. Han gjorde Sibiu til en turistmagnet og Europas kulturby i 2007, samme år som Romania ble medlem av EU. Nå håper rumenere at han skal kopiere suksessen for hele landet.

Oncea understreker at presidenten har begrenset makt og er nødt til å forholde seg til opposisjonen i parlamentet, som er dominert av det sosialdemokratiske partiet til Ponta, som fortsatt er statsminister. Ponta ville ta landet i vestlig retning i en region der Ungarn går mot Putin. Oancea mener derimot Iohannis har en mer vestlig profil.

Han tror Iohannis vil få sin første sier i Romanias fulle medlemskap i Schengen.

 

Økonomi i vekst

Oppgavene står i kø for Romania:

* Politikere blander seg jevnlig inn i arbeidet til anti-korrupsjonsaktøren DNA som etterforsker anklager om korrupsjon. 743 dommer ble avlagt i 2012, 1.041 i 2012 og flere enn 15.000 dommer er avlagt i år.

* Landet sliter med å integrere romfolk. Mange reiser i stedet til andre land, som Norge.

* Den økonomiske veksten forplikter: Med 1,9 prosent oppgang i økonomien i tredje kvartal, hadde Romania den raskeste økonomiske veksten i EU.

- For hver gang jeg er hjemme i Romania, ser jeg bedre levekår, sier Oancea.

- Iohannis framstår som troverdig, har ingen skandaler bak seg og kommer til å få et bedre forhold til internasjonale aktører enn forgjengeren.

 

Minoritet

I dag utgjør den tyske minoriteten bare 40.000 av landets 20 millioner innbyggere.

- Iohannis representerer en minoritet, hvordan vil det slå ut?

- Rumenere har vist politisk modenhet ved å stemme fram en minoritet. Jeg ble overrasket selv. Men den tyske minoriteten i Romania har et godt omdømme, sier Oancea.

Romanias diaspora leses som en nøkkel til Iohannis‘ valgsuksess. Organiseringen av valget i utlandet ble beskrevet som en katastrofe. Det fikk mange rumenere utenlands til å se rødt og mobilisere mot Punta, den sittende presidenten. Iohannis, som gjorde en dårlig første valgrunde, satte inn støtet mot den dårlige organiseringen. Det ga resultater.

Mer fra Dagsavisen