Verden

Kampfly mot opprørere

UKRAINA: Væpnede menn ble bombet fra luften etter at de tok kontroll over flyplassen i Donetsk i Øst-Ukraina. Krisen er første test for landets nye president Petro Porosjenko.

Den knallharde reaksjonen kan tyde på en klar intensivering av myndighetenes militæroperasjon mot opprøret i Øst-Ukraina.

Flyplassen i den viktige industribyen Donetsk ble mandag stengt etter at den ble overtatt av væpnede, prorussiske separatister. Mennene sa at de representerte Folkerepublikken Donetsk, som har erklært seg uavhengig fra resten av Ukraina.

Ukrainske kampfly og et helikopter gjennomførte senere luftangrep mot opprørerne på flyplassen, ifølge talsmenn. Fallskjermsoldater landet på flyplassen etter luftangrepet.

Reuters-journalister i nærheten av flyplassen hørte vedvarende skyting og eksplosjoner i rundt 90 minutter. De så også tykk røyk velte opp fra området.

– Må legge ned våpen

Dagen etter brakseieren i presidentvalget lovte Porosjenko å fortsette kampen mot separatistene i øst, men på en annen måte.

– Jeg støtter at operasjonen fortsetter, men jeg krever at formatet blir endret. Den må ha snevrere tidsrammer og være mer effektiv, sier han.

Presidenten har tatt til orde for forhandlinger med separatistene, men ikke før de legger ned sine våpen.

– Det blir ingen samtaler med terrorister. Målet deres er å gjøre Donbass til et Somalia. Jeg vil ikke tillate at noen gjør dette mot landet vårt, og jeg håper Russland vil støtte min tilnærming, sier han ifølge AFP.

Donbass er et industri-tungt område helt øst i Ukraina på grensen mot Russland.

«Klar for dialog»

Etter at Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya i mars, startet et væpnet opprør øst i Ukraina. Analytikere går ut fra at opprøret i det minste delvis har støtte og styres fra Russland.

Utenriksminister Sergej Lavrov gjentok mandag at Russland er klar for dialog med Kiev og landets nye leder. Han understreket også at Russland respekterer det ukrainske folkets valg.

Men de væpnede separatistene virker å bry seg lite om valget, som de også ødela i store deler av Luhansk og Donetsk.

Angrepet mot flyplassen i Donetsk blir tolket som et klart tegn på at separatistene ønsker å fortsette sin kamp for uavhengighet og en mulig innlemmelse i Russland.

Porosjenko erkjenner at krisen i øst ikke kan løses uten Russlands støtte. Han sier han har kjent president Vladimir Putin en god stund og håper på et møte mellom de to raskt.

Beholder regjeringen

Porosjenko er ellers sterkt pro-vestlig og ønsker å bringe Ukraina nærmere Vesten.

Han vil foreløpig ikke bytte ut regjeringen. Statsminister Arsenij Jatsenjuk har de siste tre månedene, mens urolighetene på Krim og i Øst-Ukraina har rast, forsøkt å redde den ukrainske økonomien fra totalt sammenbrudd.

– Jatsenjuks innsats har hittil vært tilstrekkelig effektiv, sier Porosjenko, som har varslet valg til ny nasjonalforsamling i løpet av året.

Foreløpige resultater viste mandag at Porosjenko har fått støtte fra 53,7 prosent av velgerne.

OSSEs valgobservatør konkluderte mandag med at valget gir presidenten legitimitet til å innlede samtaler for å løse krisen i øst. Valget ble i stor grad holdt i tråd med demokratiske forpliktelser, ifølge OSSE. (NTB)

Mer fra Dagsavisen