For Kilburn-innbygger Beatrice og fruktselger Naser Sultani er det skole og helse som er viktigst. Kilburn er en bydel med mange sosialboliger og et stort kulturelt mangfold. FOTO: ÅSNE GULLIKSTAD

Kampen står om et knippe seter

Det er Englands mest marginale valgkrets, og har noen av de rikeste og fattigste velgerne. Hamp­stead og Kilburn er det britiske valget i miniatyr.

 

LONDON (Dagsavisen): Det er de såkalte «battlegrounds» det står om i innspurten foran valget i Storbritannia torsdag. For når valget som er nærmest dødt løp skal avgjøres, er det bare et utvalg kretser omkring i landet det egentlig handler om.

Kretsen Hampstead og Kilburn nordvest i London var den med det mest hårfine resultatet i hele England ved forrige valg: Sist vant Labour med kun 42 flere stemmer enn De konservative, og Liberaldemokratene kom like bak.

Og med noen av landets største økonomiske kontraster innenfor grensene illustrerer valgkretsen gapet mellom rik og fattig i Storbritannia: fra høydedraget Hampstead, kjent som de velbemidlede intellektuelles trygge grend, til de mer rufsete nabolagene i deler av Kilburn.

Kutt

– Min største bekymring er utdanning. Jeg har to døtre som skal begynne å studere, og med studieavgiftene vil de ende opp med stor gjeld, sier Beatrice, som har bodd 20 år i Kilburn.

Vi er i hjertet av Kilburn, en bydel like utenfor sentrumskjernen med mange sosialboliger og et stort kulturelt mangfold. Om lag halvparten av innbyggerne her er født utenfor Storbritannia, og Kilburn var opprinnelig et område for irske innflyttere.

Beatrice, som ikke vil ha etternavnet sitt på trykk, kjøper frukt av fruktselger Naser Sultani midt på Kilburn High Road. For Naser Sultani er det helse som er viktigst, og det britiske helsevesenet National Health Service, stort sett bare kalt NHS, er da også et av valgkampens hovedtemaer.

Her i Kilburn er mange velgere opptatt av velferdskuttene den sittende regjeringskoalisjonen av De konservative og Liberaldemokratene har gjennomført. Regjeringen har gjennomført harde kutt for å redusere budsjettunderskuddet. Nå kan regjeringen vise til økonomisk vekst og noe redusert arbeidsledighet. Statsminister David Cameron mener derfor eneste vei å gå er å fortsette slik.

Men prisen er høy for dem som rammes av velferdskuttene, og Labour peker på at lønnsveksten er svak og at kuttene rammer urettferdig.

Les også: Rekordstor støtte til de små

Les også: Labours Miliband advarer mot SNP

Dyre Hampstead

Lenger nord for travle Kilburn High Road nærmer vi oss nabolagene med rolige gater, vakre hus og dyre biler i Hampstead. Bydelen er kjent som boltreplassen til kultureliten, og ikke så rent få politikere, kunstnere og akademikere bor i nabolagene rundt – distriktets representant i Underhuset gjennom mange år er tidligere skuespiller og Oscar-vinner Glenda Jackson (Labour), som nå går av.

Men med stigende boligpriser og populær beliggenhet er det stadig flere bank- og finansfolk som flytter inn i sentrumsnære Hampstead. Og for de velbemidlede er det én sak som særlig har vært omstridt: Labours foreslåtte skatt på luksusboliger. Den såkalte «mansion tax» skal, hvis Labour får det som det vil, innføres for dem som eier boliger verdt mer enn to millioner pund (rundt 24 millioner kroner).

Inntektene fra den skatten skal finansiere en kjempesatsing på helsevesenet på 2,5 milliarder pund som Labour har lovet å gjennomføre. Forslaget er populært hos mange velgere, viser målinger, men her i Hampstead vil det gjøre innhugg i lommeboka hos mange beboere som opprinnelig ikke kjøpte ekstremt dyre hus, men som har sett en enorm prisstigning.

Labour-leder Ed Milibands forslag har derfor gjort De konservative en tjeneste akkurat her, mener toryenes kandidat Simon Marcus.

– Luksusboligsskatten har snudd situasjonen. Det vi ser når vi går fra dør til dør er at store grupper Labour-velgere går over til oss, sier Marcus til The Financial Times.

Men Labour mener det er en god måte å finansiere helsevesenet NHS på.

– Mitt poeng til toryene er: Hvordan skal dere finansiere NHS? sier Labour-kandidat Tulip Siddiq.

Usikre

Labour ligger best an til å vinne i Hampstead og Kilburn, men løpet er likevel vidåpent i distriktet: Liberaldemokratene har mistet mange velgere nasjonalt etter fem år som juniorpartner i regjering, og dette nabolaget er ikke noe unntak. Spørsmålet er hvem som hanker inn flest av disse velgerne: De konservative eller Labour. I det britiske valgsystemet er det kun ett parti fra hver krets som får en representant i Underhuset.

Verken Labour eller De konservative ligger an til å klare flertall i Underhuset, det er det som gjør dette valget spesielt.

I Hampstead High Street er søstrene Bridget Comerford og Kathleen White på shopping. De syns ikke Labours Ed Miliband virker som noen ledertype, men har ennå ikke bestemt seg for om det er Labour eller De konservative som får stemmene deres.

– Så mange vi kjenner er usikre i år, sier søstrene om det mest spennende valget på flere tiår.

Les også:

Historisk flukt fra Labour

Skrev bok om britiske statsministere: Lektor og gentleman