Verden

Kaller steining «rutinemessig drapssak»

PAKISTAN: Pakistansk politi avviser kritikken de har fått for ikke å ha hindret drapet på en gravid kvinne utenfor en rettsbygning i Lahore.

Kvinnen, som navngis som både Farzana Parveen og Farzana Iqbal, ble slått og steinet til døde av flere titall angripere tirsdag, blant dem flere av hennes egne slektninger. Motivet for drapet skal ha vært at 25-åringen hadde giftet seg i strid med familiens ønsker.

Flere politifolk skal ha vært vitner til hendelsen, uten at de grep inn, og landets statsminister har krevd gransking.

Parveens far ble pågrepet på åstedet, mens fire andre, blant dem hennes onkel, to fettere og en person som omtales som en sjåfør, ble pågrepet torsdag.

Politilederen Zulfiqar Hameed forsvarer sine underordnede, og sier folkemengden var for stor til at de kunne hindre drapet. Han sier også at mediene har beskrevet drapet «upresist».

– Dette er en rutinemessig drapssak og må ses i rammen av det pakistanske samfunnet. Utenlandske medier beskriver dette feilaktig som en steining, uten å kjenne bakgrunnen til de to familiene, som ikke er bra og resulterte i denne hendelsen, sier han til AFP.

Ifølge Hameed klarte Parveens mann å komme unna rettsforfølgelse etter å ha drept sin daværende kone for fire år siden. Politiet sier også at Parveen skal ha giftet seg med ham på tross av at hun var gift fra før.

Kvinnen var i retten tirsdag for å vitne til fordel for sin mann, som var beskyldt av hennes slektninger for å ha bortført henne og tvunget henne til å gifte seg.

Såkalte «æresdrap» forekommer jevnlig i Pakistan. I fjor ble 869 kvinner drept i slike saker, ifølge den uavhengige Menneskerettighetskommisjonen i landet.

Mer fra Dagsavisen