Kaller Facebook for «digitale gangstere» - vil stramme inn

Britiske parlamentarikere tar til orde for strengere regulering av Facebook og andre sosiale medier.

En ny rapport fra komiteen for digital, kultur, medier og sport i Det britiske parlamentet, er svært skeptisk til Facebooks makt.

Rapporten tar for seg desinformasjon og falske nyheter, og anklager blant annet Facebook for å bevisst ha brutt personvern- og konkurranselover.

«Selskaper som Facebook bør ikke få lov til å oppføre seg som «digitale gangstere» i den digitale verden», skriver komiteen. 

Rapporten er første steg på vei mot regler som holder plattformen ansvarlig for å spre desinformasjon. Facebook regnes som et av verdens mektigste selskaper og har 2,2 milliarder aktive brukere. 

I den amerikanske presidentvalgkampen i 2016, ble store mengder falsk informasjon spredt på sosiale medier som Facebook og Twitter. Det samme skjer i land over hele verden, fra Filippinene til Tyskland. 

Også før den britiske folkeavstemningen om landet skulle melde seg ut av EU eller ikke, verserte det desinformasjon på sosiale medier. 

Må unngå sensur

Rapporten fra Parlamentet kommer med en rekke anbefalinger, blant annet: 

- Obligatoriske etiske retningslinjer

- Mulighet for å gå til søksmål mot selskaper som ikke følger retningslinjene

- Sosiale medier-selskap forplikter seg til å fjerne kilder med skadelig innhold, inkludert bekreftede kilder til desinformasjon. 

«Bare myndighetene og loven er mektige nok til å kontrollere dem», konkluderer komiteen.