Den svenske journalisten Nils Horner ble skutt og drept i Kabul tirsdag. ARKIVFOTO: MATTIAS AHLM/SR/TT/NTB SCANPIX

Kaldblodig drap på svensk journalist

AFGHANISTAN: Uten forvarsel ble den svenske journalisten Nils Horner skutt i bakhodet utenfor en restaurant i ett av Kabuls best bevoktede strøk. Svenske kolleger er sjokkert over drapet.

Horner har jobbet som utenrikskorrespondent i Midtøsten og Asia for Sveriges Radio siden 2001.

– Dette er en av de verste dagene i Sveriges Radios historie, sier kringkastingssjef Cilla Benkö.

Sveriges Radio har fått opplyst at Horner sto på gaten og gjorde et intervju i forbindelse med det forestående valget da to menn kom gående og uten videre skjøt ham i hodet bakfra. De to var kledd i vestlige klær og flyktet fra stedet etter at den ene hadde løsnet det dødbringende skuddet.

Ifølge øyenvitner sto Horner rett utenfor en libanesisk restaurant sammen med en sjåfør og en tolk. Drapet fant sted bare et minutts gåtur fra en annen libanesisk restaurant der åtte afghanere og 13 utlendinger ble drept i januar.

Svarte ikke

– Da nyhetsmeldingene kom på internasjonale byråer om at en utenlandsk journalist var skutt og drept i Kabul, ringte vi mobilen til Nils uten at han svarte. Etter at vi hadde prøvd flere ganger var det en fremmed mann som til slutt svarte. Han forklarte at han var lege på et sykehus i Kabul og at Nils var død ved ankomst til sykehuset, opplyste Benkö på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Horner er også kjent for norske lyttere ettersom han jevnlig hadde reportasjer i nyhetsprogrammet Ekot som sendes på NRK Alltid Nyheter.

Det var Sveriges ambassadør i Kabul, Peter Semneby, som først bekreftet at Horner var drept. Horner hadde også britisk statsborgerskap.

Svært erfaren

– Nils var en av våre absolutt beste og mest erfarne korrespondenter, og det som har skjedd ham i dag, er forferdelig. Vi gjør vårt beste for å sette oss inn i alle detaljer om hva som har skjedd, sier Benkö i en artikkel på Sverige Radios egen nettside.

Hun opplyser at Nils Horner var svært godt kjent i Kabul og hadde vært i byen tre-fire ganger hvert år de siste årene.

Politiet i Kabul opplyser at den svenske journalisten reiste i bilen sin sammen med sin afghanske tolk da han ble skutt klokka 11.30 lokal tid.

I sentrum

Et øyenvitne sier at det kun ble løsnet ett skudd.

– Jeg hørte ett skudd og så mannen falle, sier en ikke navngitt kilde til nyhetsbyrået AFP.

– Det var to menn som løp bort. De var kanskje i 20-årene, og sikkerhetsvakter løp etter dem, sier kilden.

Horner ble 51 år gammel. Han har blant annet dekket invasjonen i Afghanistan i 2001 og den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

Han rapportere også fra tsunamien i Sørøst-Asia i 2004 og Fukushima-ulykken i Japan i 2011.

– Mareritt

Så sent som mandag laget Horner en reportasje som ble lagt ut på Sverige Radios nettside. Med sin karakteristiske hese stemme innledet han en reportasje med en scene fra en sørgestund for landets døde visepresident.

SVTs utenrikssjef, Ingrid Thörnqvist, sier at selv om både SVT og Sveriges Radio gjør alt for å beskytte sine ansatte, er det noen situasjoner man ikke kan beskytte seg mot.

– Dette er ens verste mareritt når man sender folk ut på oppdrag. Man er utrolig lettet hver gang folk kommer hjem. Vi har stor medfølelse med våre kolleger, sier Thörnqvist.

Les også Dagsavisens intervju med Anders Sømme Hammer og Carsten Jensen, som har skrevet bok om situasjonen i Afghanistan