Justiskomiteen i Representantenes hus har vedtatt tiltalebeslutning mot Donald Trump

Justiskomiteen i Representantenes hus har vedtatt tiltalebeslutningen mot Donald Trump. Dermed er det klart for en avstemning om han skal stilles for riksrett.

Saken er oppdatert

Avstemningen i plenum er ventet i neste uke. Hvis den stemmer ja til riksrett, blir Trump den tredje presidenten i amerikansk historie som stilles for riksrett.

Det er imidlertid Senatet som har ansvar for å gjennomføre riksrettssaker, og der har Trumps eget parti, Republikanerne, flertall.

Fredagens møte i justiskomiteen varte i kun 10 minutter, og alle representantene stemte i tråd med partilinjen. Dermed ble det 23 demokrater som stemte for og 17 republikanerne imot.

Det hvite hus kaller avstemning for en «desperat forestilling».

– Heksejakt

Trump selv gikk i strupen på demokratene fredag og mener det hele er enm heksejakt.

Under et møte med pressen i Det hvite hus var Trump klar på at det hele er tåpelig.

– Det er en bløff og noe som ikke burde være lovlig. Det hele er noe som er forderdelig for vårt land, sa Trump.

– Folket vemmes, la han til.

Han angrep også varsleren som meldete fra om samtalen Trump hadde med Ukrainas president.

– Vi har ikke gjort noe galt, mener Trump.

– Varsleren er en svindler, sa han så.

Det skal ha vært en CIA-analytiker som først varslet om telefonsamtalen som Trump hadde med Ukrainas president i sommer, skriver NTB.

Identiteten til varsleren er ikke blitt offentlig kjent, og Trump har flere ganger bedt om at identiteten må bli kjent.

Trump sa også at han slettes ikke har noe imot om prosessen i Senatet vil pågå en stund.

– Jeg gjør som republikanerne i Senatet vil. Om de vil holde på en stund, er det greit for meg, sa Trump.

Lang debatt

Torsdag holdt komiteen en 14 timer lang debatt om tiltalen. Her forsøkte republikanerne blant annet å endre artiklene i tiltalen, men alle forslagene ble avvist av demokratene.

Tiltalen mot Trump består av to punkter. I det ene punktet anklages han for maktmisbruk, i det andre for å hindre Kongressens etterforskning.

Demokratene har også flertall i plenumsforsamlingen, og det er ventet at det vil bli flertall for riksrett.

Avviser alle anklager

Trump selv har avvist alle anklagene og kalt det en hekseprosess.

Anklagene er knyttet til en telefonsamtale som Trump hadde med Ukrainas president i juli, der Trump ber ham etterforske USAs tidligere visepresident Joe Biden og Bidens sønn Hunter.

Biden kan bli Trumps hovedutfordrer i presidentvalget neste år, og Demokratene mener at Trump har misbrukt sin makt som president ved å forsøke å få en fremmed makt til å sverte en politisk rival.

De mener også at Trumps motiv for å holde tilbake militær bistand til Ukraina i sommer, var å presse Ukraina til å kunngjøre en etterforskning.

Pause vakte reaksjoner

Da justiskomiteens leder Jerrold Nadler besluttet å utsette avstemningen til fredag etter et 14 timer langt opphetet møte, vakte det sterke reaksjoner blant republikanerne.

Nadler ville at komitémedlemmene skulle bruke tiden til å reflektere og gå gjennom sin egen samvittighet før de ga sin stemme, mens republikanerne svarte med å rope «Utrolig!» og «De vil bare komme på TV».

– Dette er kengurudomstolen som vi har snakket som. De bryr seg ikke om reglene, de har bare én ting, sitt hat mot Trump, sa republikaneren Doug Collins.

Trump selv var svært fornøyd med partikameratenes opptreden.

– De var fantastiske i går, skrev presidenten på Twitter fredag morgen.

Det er første gang i amerikansk historie at en president som søker om å bli gjenvalgt, risikerer å bli stilt for riksrett. (NTB)

Fakta om riksrettsanklagene mot Trump

Demokratene i Representantenes hus offentliggjorde 10. desember en tiltalebeslutning som baner vei for at Donald Trump blir den tredje presidenten som stilles for riksrett i USA.

* I justiskomiteens ni sider lange tekst anklages Trump for å ha begått to lovbrudd som kan føre til riksrettsdom:

1) Maktmisbruk: Ved å holde tilbake bistand til Ukraina for å presse landets regjering til å etterforske en av Trumps innenrikspolitiske rivaler.

2) Obstruksjon av Kongressen: Ved å motarbeide de folkevalgte gjennom å beordre føderale tjenestemenn til å trosse stevninger utstedt under riksrettsgranskingen.

* Torsdag er det debatt og avstemning over tiltalepunktene i justiskomiteen.

* Deretter legges det opp til debatt og avstemning mot slutten av neste uke i et samlet Representantenes hus, der Demokratene har kontroll. Med et simpelt flertall stilles Trump for riksrett.

* En eventuell riksrettssak vil foregå i Senatet, antakelig i januar, hvor Republikanerne i dag har 53 plasser mot Demokratenes 47. En fellende dom, som innebærer at presidenten avsettes, krever to tredels flertall og regnes derfor som usannsynlig.

(Kilde: AFP)