Verden

Juncker: – Jeg er ikke overdrevent optimistisk

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker demper forventningene før møtet med USAs president Donald Trump i Det hvite hus.

EU-toppen er i Washington for å forsøke å overtale Trump til å la være å innføre ekstratoll på biler fra europeiske land. Men få tror på noe gjennombrudd i samtalene.

– Jeg er ikke overdrevent optimistisk. Jeg kjenner Trump relativt godt. Jeg har møtt ham ofte, vet hvordan man omgås ham, og vet også hvordan han omgås andre, sier Juncker til den tyske fjernsynskanalen ZDF.

Les også: Donald Trump ble rasende da Melania så på en TV-kanal han misliker

Har stemplet EU som fiende

Trump selv har gått høyt på banen før onsdagens møte. Han krever drastiske grep fra EUs side for å la være å øke tollsatsene.

«Jeg har en idé til dem. Både USA og EU dropper alle tollsatser, barrierer og subsidier! Det ville endelig kunne kalles et Fritt Marked og Rettferdig Handel! Håper de gjør det, vi er klar – men de vil ikke!» skrev Trump på Twitter natt til onsdag.

For halvannen uke siden gikk han så langt som til å stemple EU som en «fiende» på grunn av USAs store handelsunderskudd mot europeiske land.

Den amerikanske presidenten har tidligere truet med ekstratoll på 20 prosent på bilimport hvis EU ikke gir etter.

Les også: Trump møter ikke Putin igjen i år

«Vi trenger ikke å forsvare oss»

Fra før har Trump innført ekstratoll på import av stål og aluminium. EU fikk til å begynne med unntak fra denne ekstratollen, men Trump opphevet unntaket da det ble klart at diskusjonene om en alternativ løsning ikke ville føre fram.

EU har på sin side skutt tilbake med økte tollsatser på en rekke produkter fra USA, deriblant kjente amerikanske merkevarer som Levi’s og Harley-Davidson.

Det er ventet at EUs liste vil bli kraftig utvidet hvis Trump gjør alvor av truslene om toll på biler. EUs handelskommissær Cecilia Malmström, som er med til Washington, sier til den svenske avisa Dagens Nyheter at det kan bli snakk om ekstratoll på import til en verdi av 20 milliarder dollar.

Men når Trump kaller EU en fiende, tar han feil, mener Juncker.

– Vi sitter ikke på tiltalebenken her. Vi trenger ikke å forsvare oss, sier han i intervjuet med ZDF. (NTB)

Les også: Kinas president sier det ikke er noen vinnere i en handelskrig

Mer fra Dagsavisen