Joshua Wong løslatt i Hongkong – drar til Europa og USA

En av de mest fremtredende demokratiaktivistene i Hongkong, Joshua Wong, er løslatt etter en kortvarig pågripelse. Han drar nå til Tyskland og USA.

22 år gamle Wong ble pågrepet på flyplassen i Hongkong søndag for brudd på kausjonsbetingelsene etter at han i forrige måned ble løslatt fra fengsel. Han hadde ankommet flyplassen fra Taiwan og skulle videre til Tyskland da han ble pågrepet.

Mandag besluttet en domstol å løslate ham. Begrunnelsen var at pågripelsen var en prosedyrefeil. Kausjonsbetingelsene som ble stilt i forrige måned, gir ham anledning til å dra utenlands så lenge det dreier seg om reiser han hadde planlagt før han ble fengslet, melder den lokale nyhetskanalen RTHK.

– Joshua Wong er i dag på vei til Tyskland og han får også dra til USA som planlagt, sier en talskvinne for hans parti Demosisto til AFP.

Hun legger til at han blir i utlandet til slutten av september.

Wong startet sin karriere som aktivist da han var tolv år gammel. Senere ble han den mest fremstående demonstranten da han som studentleder fremmet den såkalte paraplybevegelsen i 2014. Han er tidligere blitt dømt og fengslet for sitt engasjement i 2014-demonstrasjonene.

Wong og en rekke andre fremstående aktivister ble i forrige måned pågrepet og fengslet for å ha oppmuntret til og deltatt i ulovlige demonstrasjoner som pågikk i sommer. Senere ble han løslatt mot kausjon.

Les også: Demonstranter i Hongkong synger USAs nasjonalsang og ber Donald Trump om hjelp

157 pågrepet

Siden demonstrasjonene startet i juni har over 1.200 personer blitt pågrepet.

I løpet av helgen pågrep politiet i Hongkong 157 personer, siktet for blant annet ulovlig samling, besittelse av det politiet kaller våpen, plyndring, hærverk og vold mot politiet.

Politiet sa på en pressekonferanse mandag at det er blitt vanskeligere å utøve politioppgaver. Journalister og folk som ser på demonstrasjoner i gatene må utvise forsiktighet og holde avstand fra både politi og demonstranter, lød oppfordringen.

En polititjenesteperson fordømte det som vedkommende sa var rykter om uanstendig seksuell oppførsel og anklager om å bruke pepperspray mot journalister på nært hold.

Politifolk på pressekonferansen oppfordret offentligheten om å ta avstand fra «opprørere».

– Vi må ha i bakhodet at med den intense og omfattende volden demonstranter tar i bruk, så er alle i samfunnet tapere, sa de.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Elever viser solidaritet

Samtidig mandag samlet tusenvis av elever seg utenfor flere skoler i Hongkong for å vise solidaritet med demonstrantene. I den stille protesten holdt elevene hverandre i hendene og dannet menneskekjeder for andre mandag på rad, men de gikk inn igjen i skolene da klokkene ringte.

Søndag gikk tusenvis av demonstranter i tog forbi det amerikanske konsulatet for å samle støtte fra USA. Men senere søndag brøt det ut sammenstøt i sentrum av byen da noen demonstranter vandaliserte T-banestasjoner, satte fyr på gjenstander og blokkerte for trafikken. Politi svarte med å bruke tåregass mot dem.

Bakgrunnen for demonstrasjonene var et lovforslag fra Hongkong-myndighetene i juni om å tillate at borgere i det delvis selvstyrte territoriet kan utleveres til Kina. Det utløste protester og krav fra demonstrantene om å trekke lovforslaget.

Siden har demonstrantene lagt til flere krav på sin liste: Hongkongs leder Carrie Lam må gå av, politivold må granskes, pågrepne demonstranter må løslates, og befolkningen må få større demokratisk frihet.

Lam trakk i forrige uke formelt tilbake lovforslaget, men protestene har fortsatt.