Verden

Jonathan erkjenner nederlag og ønsker lykke til

Nigerias president Goodluck Jonathan erkjente sent tirsdag kveld nederlag ved valget og ønsket sin etterfølger Muhammadu Buhari lykke til.

– Jeg lovte landet et fritt og rettferdig valg, og jeg har holdt ord, sa 57 år gamle Jonathan etter at det endelige resultatet av valget var kunngjort.

Det hadde på forhånd vært frykt for at Jonathan ikke ville godta et eventuelt nederlag, og at valget dermed ville ende i kaos og sammenstøt. En talsmann for Buharis parti kalte ham en nigeriansk helt etter at han aksepterte tapet.

– Jeg vil takke alle nigerianere for at jeg fikk muligheten til å lede landet, og jeg forsikrer dere at jeg vil gjøre mitt beste til min periode er slutt, sa den avtroppende presidenten idet han ønsket Buhari lykke til.

Størst i 20 delstater

Jonathan, som fikk 2,57 millioner færre stemmer enn Buhari, ba om at alle eventuelle uoverensstemmelser i forbindelse med valget avgjøres i retten.

– Ingen enkeltpersons ambisjoner er verdt noen nigerianers blod. Enhet, stabilitet og framgang i vårt kjære land er viktigere enn noe annet, sa han.

Buhari vant overlegent med seier i 20 delstater, mens Jonathan tok 15 delstater pluss hovedstaden. Den siste delstaten som ble talt opp, var Borno i nord som har vært hardt rammet av herjingene til Boko Haram. Der fikk Buhari 94 prosent.

Feiring og jubel

Vill feiring brøt ut ved hovedkvarterene til partiet til Buhari, All Progressives' Congress (ANC) i byer over hele det muslimskdominerte Nord-Nigeria da resultatet var klart. I Kano i nord strømmet tusener av jublende Buhari-tilhengere ut i gatene.

Men Jonathan sa at det ikke var noen grunn til å sørge i hans People's Democratic Party, som har styrt Nigeria i 16 år siden militærstyret falt i 1999.

– I dag har PDP grunn til å feire, ikke å sørge, fordi vi har gitt landet demokratisk frihet, åpenhet, økonomisk vekst og frie, rettferdige valg i arv, sa han.

Buhari sa Jonathan har vært en verdig motstander i valgkampen.

– Vi har vist verden at vi er et folk som har omfavnet demokratiet. Vi har lagt enpartistaten bak oss, sa Buhari.

Nedslått og forarget

Men Jonathans tilhengere i de oljerike områdene i sør var nedslått, og noen av dem var forarget.

– Goodluck er en dum mann som innrømmer nederlag, en skuffelse for Nigeria, sa en servitrise i oljebyen Port Harcourt.

Etter at han selv tok makten i et militærkupp for 30 år siden, ble Buhari den første nigerianer som beseirer en sittende president gjennom valg.

Men dermed blir han president i Afrikas rikeste og mest folkerike land, som også er et av kontinentets mest turbulente demokratier.

Utfordringer

Hans største utfordring blir å hanskes med det brutale opprøret til den ekstremistiske Boko Haram-bevegelsen som herjer i store deler av det nordlige Nigeria.

Han har tidligere gjort det klart at han som muslim er sterkt imot Boko Haram og har til hensikt å knuse dem militært.

Men han har også en jobb å gjøre med å bygge broer i det store landet med 170 millioner innbyggere over dype splittelser langs religiøse, etniske og regionale skillelinjer.

Han må også takle fallet i oljeprisen som rammer den oljeavhengige økonomien hardt. (NTB)

Brende gratulerer Buhari med historisk valgseier

Utenriksminister Børge Brende (H) gratulerer Muhammadu Buhari med seieren i valget i Nigeria.

– Dette er et historisk valg for Nigeria. For første gang overlater en valgt president makten til sin etterfølger etter å ha tapt i frie og demokratiske valg, sier Brende.

Han sier valgkommisjonen i landet har gjort store framskritt for å styrke valgprosessen i landet, selv om det var tekniske utfordringer med gjennomføringen.

– Valgkommisjonen fortjener anerkjennelse for hvordan den har ledet forberedelse og gjennomføring av dette historiske valget i Nigeria. Det sivile samfunn i landet har også gitt et uvurderlig bidrag til den gode og relativt fredelige gjennomføringen av valget, sier Brende. (NTB)

Forsker har liten tro på politisk løsning med Boko Haram

Av Gunnhild H. Bjerve

Valget av muslimen Muhammadu Buhari til president i Nigeria vil neppe mildne islamistopprørerne. For Boko Haram er det verre med en «frafallen» president, enn en kristen.

– Dette gjør neppe Boko Haram mer forsonlig, eller interessert i noe som kan minne om politiske samtaler, sier Nigeria-kjenner og NUPI-forsker Morten Bøås til NTB.

I juli i fjor ble Buharis bilkolonne angrepet i det som trolig var et Boko Haram-attentat. Et slikt drapsforsøk har ikke den avtroppende presidenten Goodluck Jonathan blitt utsatt for.

Aksepterer kristne

– Jonathan er en kristen, han kan man ikke forvente noe annet av. I Boko Harams verdensbilde kan man i framtiden finne en fred med de kristne. De kan i teorien bo i deres kalifat så lenge man betaler ekstra skatt, påpeker Bøås.

Buhari er på den annen side en frafallen muslim i Boko Harams øyne, og det skal straffes med døden. Derfor mener Bøås at islamistgruppen vil bli mindre vennlig innstilt til landets makthavere.

Tilbakeslag

Buhari, som er tidligere general, har lovet å slå ned Boko Haram i løpet av måneder, ifølge BBC. Gruppen er allerede på vikende front. De siste ukene har islamistene tapt by etter by, inkludert hovedbasen Gwoza. Nigeria har fått svært god militær hjelp fra nabolandene. Samtidig har Nigerias egne militære styrker fått økte forsyninger, og kampmoralen er blitt bedre, ifølge Bøås.

Han mener utfordringen blir å følge opp offensiven og samtidig etablere et nytt, sivilt styre i områdene Boko Haram har forlatt i nordøst.

– For at dette ikke skal starte opp igjen, må man også gjøre noe med de underliggende problemene her. Det dreier seg blant annet om fattigdom, marginalisering og miljøproblemer knyttet til ørkenspredning, sier Bøås.

Buhari, som leder en koalisjon med både konservative fra nord og mer moderne politiske krefter fra Lagos-området, kan få en utfordring når pengene skal fordeles mellom de ulike delstatene.

Aksepterte tapet

NUPI-forskeren er imidlertid svært opptatt av at valget viser en positiv, politisk utvikling. Det foregikk forholdsvis rolig for seg og uten valgfusk, dog med tekniske problemer.

Den store, og for mange uventede, nyheten var at Goodluck Jonathan aksepterte nederlaget og gratulerte sin motstander.

«Ingens ambisjoner er verdt en eneste nigerianers blod», erklærte Jonathan.

– Det tyder på at en demokratisk kultur er i ferd med å sette seg, konkluderer Bøås. (NTB)

Mer fra Dagsavisen