Verden

Joe Biden hardt ut mot Russland, Kina og Iran

President Joe Biden anklager Russland for å så splid i Europa, Kina for å undergrave verdensøkonomien og Iran for å destabilisere Midtøsten.

Biden sa dette i et videooverført innlegg under sikkerhetskonferansen i München fredag, der han understreket at USA under hans ledelse igjen vil søke internasjonalt samarbeid og pleie forholdet til allierte.

– Sammen kan vi slå tilbake mot den kinesiske regjeringens økonomiske overgrep, tvang og undergraving av fundamentet som det økonomiske systemet i verden er bygd på, sa han.

– Vi må forberede oss på en langvarig strategisk konkurranse med Kina, fortsatte Biden.

– Måten USA, Europa og Asia samarbeider på, for å sikre fred, forsvare våre verdier og fremme velstand på tvers av Stillehavet, vil få større følger enn noe annet vi gjør, sa han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Anklager Russland

Biden anklaget i innlegget Russland for å så splid, både innad i Europa og i forholdet mellom USA og Europa.

Han understreket også viktigheten av å stå opp mot Iran.

– Vi må møte Irans destabiliserende aktiviteter i Midtøsten og samarbeide med våre europeiske allierte og andre partnere om dette, sa Biden.

Lest denne?: Han ble dømt for å ha solgt våpen til Kristin Kirkemo (+)

Atomavtalen

USA takket nylig ja til en invitasjon fra EU om å gjenoppta atomsamtalene med Iran, med sikte på å berge atomavtalen som tidligere president Donald Trump vendte ryggen til i 2018.

Biden understreket samtidig at hans administrasjon er forberedt på å gjenoppta forhandlingene om det iranske atomprogrammet med FNs sikkerhetsråd, noe som synes å være en advarsel om skjerping av sanksjoner dersom Teheran ikke er med på notene.

Les også: – Tror vi kan reise normalt internasjonalt først fra våren 2022 (+)

Kamp mot klimaendringer

Under innlegget på München-konferansen understreket Biden også behovet for å trappe opp kampen mot klimaendringene.

– Vi kan ikke lenger utsette eller gjøre minst mulig for å møte klimaendringene. Dette er en global eksistensiell krise. Vi kommer alle til å lide under konsekvensene, sa han.

Få timer tidligere kunngjorde Det hvite hus at USA igjen slutter seg til Parisavtalen, som Trump trakk USA fra i november i fjor. (NTB)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen