Jim Mattis' avgang vekker stor uro

Både republikanere og demokrater uttrykker sterk bekymring etter at USAs forsvarsminister Jim Mattis kunngjorde at han går av.

– Dette er skremmende, skriver Mark Warner, demokrat og nestleder i Senatets etterretningskomité, på Twitter.

– Forsvarsminister Mattis har vært en stabilitetens øy midt i Trump-regjeringens kaos, fortsetter han.

Også internt i Trumps parti vekker avgangen dyp uro.

– Leste nettopp Mattis' avskjedsbrev. Det gjør det veldig tydelig at vi er på vei inn i en rekke med alvorlige politiske feilbeslutninger som vil sette vår nasjons sikkerhet og våre allianser i fare, og styrke våre fiender, skriver den republikanske senatoren Marco Rubio.

– Dette kaoset, både internasjonalt og innenlands, setter USA i fare og må slutte umiddelbart, skriver Ohios republikanske guvernør John Kasich.

Uenighet med Trump

Ifølge flere medier har den pensjonerte generalen hatt flere sterke uenigheter med Trump den siste tiden, og det skinte også gjennom i Mattis' avskjedsbrev.

– Du har rett til å ha en forsvarsminister med meninger som stemmer bedre overens med dine egne, skriver general Mattis.

Mattis' oppsigelse ble kjent like etter at Trump sa han ville begynne å trekke amerikanske styrker ut av Syria, og omtrent samtidig som amerikanske tjenestemenn sa til flere medier at Trump også ville trekke «store styrker» ut av Afghanistan.

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, kommer også med det som ifølge nyhetsbyrået AFP er en usedvanlig tydelig reaksjon.

– USA må fortsette å ha en klar forståelse av hvem som er våre venner og hvem som er våre fiender, og innse at land som Russland er blant sistnevnte. Jeg er spesielt bekymret over at Mattis går av på grunn av stor uenighet med presidenten i disse spørsmålene og andre viktige aspekter ved USAs globale lederskap, skriver han i en uttalelse.

– Sterk kost

Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole beskriver Mattis' avskjedsbrev til Trump som «sterk kost».

– Det er ingen tvil om at dette egentlig er et generelt oppgjør med hele hovedlinjene i Trumps forsvar- og sikkerhetspolitikk, sier han til Dagens Næringsliv.

Forskeren tror Mattis' avgang vil vekke bekymring også utenfor USAs grenser.

– Han har vel blitt oppfattet som, blant annet i vår egen regjering, en garantist for at alt Trump har sagt og gjort med tanke på forholdet til USA allianser i praksis ikke har så stor betydning som Trumps retorikk ville tilsi. Derfor er dette bekymringsfullt for USAs allierte, og ikke minst Europa, sier Melby til DN, og legger til at han sliter med å se kandidater som kan være kvalifisert til å overta Mattis' rolle.

(NTB)