Verden

Jens Stoltenberg tilbringer 17. mai sammen med Donald Trump

Det blir en nasjonaldag noe utenom det vanlige for NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Han skal nemlig møte USAs president Donald Trump.

Av NTB og Espen H. Rusdal

Stoltenberg besøker presidenten i Det hvite hus torsdag kveld norsk tid.

Nasjonaldagen er blitt en arbeidsdag for NATO-sjefen etter at han flyttet til Brussel. Også i Washington blir det tett program, men Stoltenberg forteller at han likevel kommer til å sende varme tanker hjem til Norge.

– Uansett hvor jeg er i verden, blir det tid til en liten markering av dagen og noen tanker om hva 17. mai betyr for landet vårt, sier Stoltenberg til NTB.

I Washington skal Stoltenberg og Trump diskutere den kommende NATO-møtet i juli og gjennomgå hvordan det går med Trumps krav om at medlemslandene må betale mer enn de gjør i dag, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

De to skal også diskutere NATOs rolle i internasjonal bekjempelse av terror, melder The Washington Post.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les også: – Jeg veit hvor ekle og jævlige journalister kan være

Markering i Afghanistan

Det er første gang Stoltenberg er i Det hvite hus på 17. mai.

– Men det er ikke første gang jeg markerer dagen i utlandet, påpeker NATO-sjefen.

Han trekker spesielt fram 17. mai 2010. Stoltenberg var da statsminister og markerte han nasjonaldagen sammen med norske soldater i Afghanistan.

– Møtet med dem og historiene deres gjorde sterkt og varig inntrykk. Det gjelder både verdiene de kjemper for, risikoen de utsetter seg for, og belastningen det påfører familie og kjære, sier han.

Les også: 17. mai: Her er rekkefølgen i barnetoget i Oslo 2018

Kong Harald bodde der

Stoltenberg trekker også fram at Det hvite hus har en spesiell betydning i norsk historie, ettersom kong Harald bodde der en kort periode som barn da kongefamilien var i eksil under annen verdenskrig.

Det er heller ikke første gang en nordmann besøker den amerikanske presidenten på 17. mai. Statsminister Gro Harlem Brundtland var nemlig på besøk i Det hvite hus 17. mai 1994 for å møte president Bill Clinton.

Les også: Trump skal ha betalt to kvinner til for å holde munn

Avlyst

Pressekonferansen etterpå er dog avlyst.

De to hadde planlagt full pressekonferanse etter møtet, som finner sted torsdag kveld norsk tid. Men den amerikanske administrasjonen bestemte seg for å avlyse i ellevte time, etter det NTB kjenner til.

Dermed får ikke journalister anledning til å spørre dem ut etter møtet. I stedet nøyer de seg med en kort fotoseanse i forkant der begge trolig vil si noen ord.

Møtet holdes på et tidspunkt der forholdet mellom USA og Europa er mer anspent enn på lenge.

Trump har spesielt provosert europeerne med sine beslutninger om å gjeninnføre sanksjoner mot Iran, og om å innføre ekstratoll på import av stål og aluminium. Begge deler kan ramme europeisk næringsliv hardt.

Onsdag gikk EUs president Donald Tusk ut med uvanlig krass kritikk av sin navnebror i Washington.

– I lys av president Trumps siste beslutninger vil noen kanskje tenke: Med slike venner, hvem trenger vel fiender? Men ærlig talt, Europa burde være takknemlig overfor president Trump. Takket være ham har vi kvittet oss med alle illusjoner, sa EU-presidenten.

– Han har fått oss til å innse at hvis du trenger en hjelpende hånd, så finner du den ytterst på armen din, sa han.

(NTB)

Les også: Donald Trumps advokat: – FBI sier en sittende president ikke kan tiltales i en straffesak

Mer fra Dagsavisen