Verden

Jemen inn i regional maktkamp

Sivile flyktet i går ut av Jemens hovedstad Sanaa samtidig som bombene kom stadig nærmere. Nok en krig truer Midtøsten.

JAFFA (Dagsavisen): Kaos hersket i Sanaa. Hovedveiene ut av byen var fulle, familier forsøkte desperate å flykte for sine liv.

– Vi er redde, forteller Almigdad Mojalli, en lokal jemenitt i hovedstaden.

– Jeg så selv jagerflyene angripe byen, det er skremmende, sier han i et telefonintervju med Dagsavisen.

Bombet

Flyene Mojalli så kom fra Saudi-Arabia, den mektige naboen i nord. De bombet den internasjonale flyplassen, men også flere sivile hus i området ble angrepet. Ifølge Mojalli ble 14 sivile drept og 26 andre såret.

Siden den arabiske våren i 2011 har situasjonen i Jemen, det fattige landet på den arabiske halvøya, gått fra vondt til verre. Først ble president Ali Abdullah Saleh kastet, men så kom han tilbake, og drar ennå i tråder.

Fange

I januar i år inntok sjiamuslimske Houthi-opprørere hovedstaden Sanaa. Den folkevalgte presidenten Abd al-Rab Mansur al-Hadi ble fange i sitt eget palass. Houthi-opprørerne sto utenfor, ingen fikk komme inn eller ut uten deres tillatelse.

Omsider flyktet al-Hadi til kystbyen Aden, og da Houthi-militsene nærmet seg også dit i forrige uke, fikk konflikten med ett et større regionalpolitisk preg.

For mens Iran støtter Houthi-opprørerne, grep sunnimuslimske Saudi-Arabia inn for å slå den iranske innflytelsen tilbake.

– Vi er nok et offer for dragkampen som utspiller seg over hele Midtøsten mellom Iran og Saudi-Arabia, sier Mojalli, som er redaktør i lokalavisen Yemen Observer.

– Og nå kan vi få en langvarig krig her. Folk har begynt å hamstre mat. Selv skal jeg sende mine foreldre og barn ut av Sanaa nå, sier han.

Maktkamp

Midtøsten er i dag oppslukt av en massiv maktkamp, og Jemen er del av spillet. Dragkampen begynte allerede i 2003, lenge før Den arabiske våren. Etter at USA det året veltet Saddam Hussein i Bagdad, har ikke Irak vært motvekten som har holdt nabolandet Iran i sjakk.

Og siden har Iran spredt sin innflytelse i Midtøsten, og er nå i den unike situasjonen at persiske Iran dominerer i fire arabiske hovedsteder, Bagdad, Damaskus, Beirut og Sanaa. Mot Iran i dag står først og fremst Saudi-Arabia, som bekjemper Teherans allierte i Syria og Irak, og nå også Jemen.

Stormakt

Denne dragkampen mellom Iran og de sunniarabiske statene dominerer nå dagsordenen mange steder i regionen. Abd al-Latif Kabbara, en libanesisk politiker som står nær Saudi-Arabia, sa nylig at «arabere må frigjøre» sitt land fra den iranske okkupasjonen.

– Iran er ikke lenger på det stadiet at det okkuperer arabisk land. Nå ønsker iranerne å være et imperium i hele det arabiske Midtøsten, sa Kabbara og uttrykte det mange sunniarabiske ledere følte.

Så i angrepet mot Jemen i går deltok ikke kun saudiarabiske jagerfly. Også Bahrain, Kuwait, Jordan, Qatar, Marokko og Sudan deltok eller er klare til å delta i bombarderingene. Ifølge rapporter fra Riyadh, vil Saudi-Arabia også sende 150.000 bakkestyrker til nabolandet.

Inne i denne farlige kruttønna opererer også al-Qaida og Den islamske staten. Begge bekjemper de sjiamuslimske houthiene, og igjen er det da slik, som i Syria, at både stater som Saudi-Arabia og grupper som al-Qaida bekjemper en felles fiende.

Hvor innfløkt Midtøsten nå er blitt, så vi av den følgende utviklingen: USA, som forhandler med Iran i Genève, ga i går sin støtte til Saudi-Arabias bombardering av iranskstøttede houthier. Washington går en vanskelig balansegang, for forhandlingene med nettopp Iran truer forholdet til USAs gamle allierte, som Saudi-Arabia og Egypt.

En houthi-leder svarte i går med trusler om en utvidet krig.

Tror ikke Iran vil risikere krig

Saudi-Arabias bombing i Jemen skaper frykt for en ny storkrig i regionen. Men Iran vil ikke driste seg til å gripe inn, mener ekspert.

Regimet i Teheran er rasende på Saudi-Arabias krig mot iranernes venner i Houthi-bevegelsen. Men tre ting taler imot en sterk og direkte reaksjon fra Iran, ifølge Midtøsten-forsker Kjetil Selvik.

– Selv om iranerne er veldig irriterte, er de nok ikke villige til å ofre sine egne interesser i innspurten av atomforhandlingene, sier han.

Iran forhandler med USA og fem andre stormakter om en historisk avtale om sitt atomprogram. Saudi-Arabia er USAs viktigste allierte i regionen, og USA har gitt støtte til bombingen i Jemen.

Selvik peker dessuten på at Iran har hendene fulle med krigene i Irak og Syria.

– For det tredje har Jemen en relativt mindre betydning for Iran, og er lenger unna Iran enn Saudi-Arabia, sier Selvik, som er seniorforsker ved Chr. Michelsens institutt.

Saudi-Arabia mener at Iran støtter Houthi-militsen, som kontrollerer store deler av Jemen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen