Verden

Jemen – det neste Syria

Mens verden fokuserer på IS i Syria, er vel så ekstreme Al-Qaida i ferd med å forskanse seg i et annet av Midtøstens land – Jemen.

JAFFA (Dagsavisen): Al-Qaidas fotsoldater stormet i helgen fram mot en provins utenfor den viktige havnebyen Aden. Etter en kort kamp falt politihovedkvarteret, og nye territorier falt raskt under deres kontroll.

Al-Qaida, som tidligere ikke har søkt å regjere utstrakte landområder i Midtøsten, styrer nå de jemenittiske byene Shoqra og Ahwar, og er blitt en formidabel styrke i området nær kystbyen Aden og inngangen til Rødehavet. I Jemen opererer Al-Qaida som en hærstyrke.

Surrealistisk seremoni

Og mens Al-Qaida nærmet seg, forsøkte myndighetene i Aden å signalisere at alt var under kontroll. I en noe surrealistisk seremoni delte president Abd Rabbuh Mansour Hadi ut medaljer til ni offiserer fra nabolandet De forente arabiske emirater, som han sier var med på å redde Jemens «internasjonalt anerkjente regjering», melder avisen The Nation.

Seremonien fant sted i presidentpalasset.

– Koalisjonsstyrkene som kjemper i Jemen vil for all tid være i våre hjerter, sa presidenten til representantene for de utenlandske koalisjonsstyrkene, og da først og fremst Saudi-Arabia.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tilbake til starten

For Al-Qaida er militæroffensiven mot Aden på mange måter en tilbakekomst til der det hele begynte: Det var i Aden at Al-Qaida i 1992 gjennomførte sitt første angrep noensinne – mot Mövenpick og Gold Mohur-hotellene hvor amerikanske soldater bodde.

– Dette var den første Al-Qaida-seieren mot korsfarerne, sa Osama bin Laden etterpå om bombene.

Angrepet fikk imidlertid liten oppmerksomhet i Vesten. Ennå skulle det gå ni år før Al-Qaida slo til mot New York den 11. September 2001.

LES OGSÅ: Flere barn i kamp i Syria

Minst 6000 drept

I Jemen har minst 6000 mennesker blitt drept i borgerkrigen bare siden i fjor. Minst halvparten er sivile. Ifølge FN har over 2,5 millioner mennesker måttet flykte fra sine hjem, og frykten er at Jemen kan bli det neste Syria – at sivile også derfra vil søke veien til Europa. FN advarer at over 21 millioner av Jemens 25 millioner innbyggere trenger nødhjelp, og at landet står overfor en sultkatastrofe. Men ennå ser man ingen ende på krigen.

Blant de drepte er Almigdad Mojalli, en jemenittisk journalist som også var en god og pålitelig kilde for Dagsavisen. Trolig ble han drept av et saudiarabisk flyangrep i en forstad til hovedstaden Sanaa. En rakett skal ha truffet bilen han kjørte.

I måned etter måned var Mojalli vitne til borgerkrigens ødeleggelser. Mens verden ofte glemte Jemen og heller fokuserte på Syria, så Mojalli hvordan hans hjemland ble knust under de endeløse bombarderingene. I mars i fjor fortalte han Dagsavisen hvordan det var å leve ved frontlinjen.

– Vi er redde. Jeg så selv jagerflyene angripe byen, sa han kort tid etter at saudiarabiske jagerfly hadde forsvunnet i horisonten over Sanaa.

I en av sine siste Twitter-meldinger beskrev Mojalli et besøk ved et hjem for blinde som var blitt ødelagt av rakettangrep. Han lastet opp et foto av en blind gutt som overlevde angrepet, men gikk rundt og bar på sin døde fugl.

Forskjeller og likheter

I likhet med krigen i Syria, er også borgerkrigen i Jemen preget av den regionale dragkampen mellom Saudi-Arabia og Iran som nå lammer store deler av Midtøsten. I Jemen støtter Saudi-Arabia den sittende regjeringen og Iran støtter opprørerne – houthiene, mens det i Syria er motsatt: Iran støtter president Bashar Assad, mens Saudi-Arabia støtter opprørerne.

Men den kanskje viktigste forskjellen er likevel en annen: I Jemen er bare nabolandene innblandet, mens også stormaktene er involvert i Syria, inkludert USA, Russland og Storbritannia. Russlands inngrep er nå i ferd med å tippe borgerkrigen i Syria i Assads favør, bare et år etter at hans regime var nær ved å kollapse under opprørernes press. Og hvis storbyen Aleppo faller, vil krigen i Syria kunne få sitt første store vendepunkt siden borgerkrigen startet for fem år siden.

Fellestrekket mellom krigene, og kanskje det mest tragiske, er at terrororganisasjoner som Al-Qaida og Den islamske staten finner fotfeste.

Mer fra Dagsavisen