Verden

– Jeg kommer ikke til å akseptere armhevinger

Ansatte i den svenske delen av XXL måtte ta armhevinger om de ikke leverte på salgsmålene eller kom for sent til morgenmøtet. – Ulovlig og uakseptabelt, sier XXL-direktør.

Av Martin Huseby Jensen - ABC Nyheter

Det er SVT som forteller om Jennifer Mellgren som i slutten av februar ble ansatt i en XXL-butikk i Stockholm.

Allerede på første arbeidsdag fikk hun beskjed at de ansatte måtte gjøre armhevinger foran sine kolleger om de gjorde feil. For eksempel ved å komme for sent til morgenmøtet, eller om de sa «kunde» i stedet for «gjest».

Les også: XXL-kollaps på børsen etter skuffende kvartalstall

– Da sjefen fortalte om armhevingene tok jeg det som en fleip, men allerede andre dagen fikk jeg beskjed om å ta armhevinger siden jeg kom tre minutter for sent til morgenmøtet, forteller hun.

Ifølge Mellgren ble armhevingene kalt motivasjon, ikke straff. Uansett ville hun ikke gjennomføre øvelsene.

Hun ble kalt inn på sjefens kontor hvor forklaringen var at dette var kulturen på alle kjedens butikker. Og at det var snakk om motivasjon, det er ikke Mellgren enig i.

– Jeg kan ikke se at armhevingene er noe annet enn straff, sier Mellgren som sa opp jobben etter bare ni dager.

Ulovlig

En annen ansatt i konsernet ble sendt på boot camp i Norge. Om man gjespet synlig på XXL Camp, måtte man ut og løpe rundt et hus.

– Dette er ulovlig og skal opphøre umiddelbart, sier XXL-direktør Per Sigvarsson til Aftonbladet.

Han forteller til den svenske storavisen at han ble sjokkert da han før helgen leste Mellgrens opplevelser i konsernet, og sier de har kontaktet kvinnen og sagt unnskyld.

Les også: Forgjengeren trakk seg: XXL-sjefen trekker seg etter resultatsmell

– Skal opphøre umiddelbart

– Jeg kommer ikke til å akseptere armhevinger og gikk umiddelbart ut og sa at fysisk avstraffelse skal opphøre umiddelbart. Det er ulovlig, og jeg pratet med mange butikksjefer som sier at slikt ikke skjer i deres butikker.

– Jeg tror ikke det er noe som skjer overalt. Om de ansatte har opplevd urettferdig behandling, skal de prate med sine sjefer, eller kontakte meg.

Saken ble først publisert hos ABC Nyheter

Mer fra Dagsavisen