Jakter på damer til EU-kabalen

EUROPA: Dyktige kvinner er ettertraktede når EU denne helgen skal velge topplaget. Men damejakten går trådt, og maktkampen om EUs framtid veier tungt når kabalen skal legges.

Det er jobbene som utenrikssjef i EU og som president for Det europeiske råd som skal besettes på et EU-toppmøte lørdag i Brussel. Lederne er under sterkt press for endelig å bli enige nå, etter at de på et toppmøte i juli ikke klarte det. Men få dager før de siste brikkene skal på plass, er det fortsatt dragkamp i kulissene i de europeiske hovedstedene.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt er fortsatt blant navnene som nevnes i jobben som president for Det europeiske råd etter Herman van Rompuy, men kan ha blitt mindre aktuell den siste uka. Med i gamet er også Italias utenriksminister Federica Mogherini, som kan bli den neste utenrikssjefen etter Catherine Ashton.

 

Tvil om Thorning-Schmidt

Det er en rekke hensyn som skal tas når postene skal besettes: Geografisk tilhørighet teller, minst en av dem bør være kvinne, og det trengs en sosialdemokrat. Årsaken til det siste er at den tredje viktige toppjobben allerede er besatt av en sentrum-høyrepolitiker: Luxembourgeren Jean-Claude Juncker fikk i sommer jobben som president for EU-kommisjonen etter en knallhard maktkamp blant medlemslandene.

Her kommer også visjonene for EU inn som en viktig faktor i kampen om posisjonene: Juncker ble sterkt motarbeidet av Storbritannia, fordi han er imot de sterke reformene Storbritannias statsminister David Cameron mener EU må gjennom for å bli mer fleksibelt og mindre Brussel-styrt.

Men Cameron tapte kampen og måtte svelge Juncker - og dette kan også få konsekvenser for valget av posten som president for Det europeiske råd. Den britiske regjeringen støtter nå Polens president Donald Tusk til denne jobben, ifølge den britiske avisen The Guardian. Tusk kan veie opp for Juncker fordi han ser for seg en reformkurs for EU. Også tidligere statsminister i Latvia, Valdis Dombrovski, nevnes som aktuell.

Disse navnene kan i tilfelle svekke mulighetene for at Helle Thorning-Schmidt får jobben. Ifølge Der Spiegel skal venstreregjeringene i Frankrike og Italia dessuten ha blitt enige om heller å gå inn for tunge økonomiposter i EU-kommisjonen til sosialdemokrater. Thorning-Schmidt har imidlertid uansett gjentatte ganger sagt hun ikke er ute etter noen EU-jobb, men vil fortsette som dansk statsminister - men er likevel lenge blitt ansett som favoritt.

 

Italiener

Men en kvinne bør besette minst en av stillingene, og Italias sosialdemokratiske utenriksminister Federica Mogherini er blant de mest aktuelle navnene som ny utenrikssjef. Dersom hun får den jobben, gir også det mindre grunn til å velge Thorning-Schmidt til den andre toppjobben - fordi de begge er sosialdemokratiske, kvinner og fra «gamle» EU-land.

Kritikere mener Mogherini er for uerfaren. Hun er 41 år og har kun vært utenriksminister et halvt år, og EUs utenrikssjef vil få den vanskelige Ukraina/Russland-konflikten på bordet. Østeuropeiske land har dessuten ment at hun er for Russland-vennlig. Mogherini ble derfor ikke stemt gjennom i toppmøtet i juli - men kan likevel nå bli valgt, mener analytikere.

- Det ser ut til at det blir henne. De som egentlig var imot henne innser at de har tapt kampen, trolig fordi de blir kompensert andre steder, sier Jan Techau, direktør for tankesmia Carnegie Europe, til BBC.

Men alt er likevel fremdeles åpent, og en annen kvinne som nevnes ofte er Kristalina Georgieva fra Bulgaria, som sitter i EU-kommisjonen og oppfyller behovet for en østeuropeer høyt oppe.

Det vil ikke holdes avstemning, det er ventet at man kommer fram til personene gjennom konsensus.

 

Få kvinner

Men jakten på kvinner dreier seg også om alle de 28 postene i EU-kommisjonen. Den nyvalgte kommisjonspresidenten, Jean-Claude Juncker, har sagt at han ønsker minst ti kvinner i kommisjonen - i dag er tallet kun ni. Nominasjonene av kvinner har gått trådt - i sommer ble mann etter mann nominert - og langt færre kvinner enn menn er i dag nominert fra de 28 medlemslandene. Mange medlemmer av Europaparlamentet har sagt at en kommisjon med færre kvinner enn i dag vil bli stanset av parlamentet, så EU-landene har ikke noe annet valg enn å komme opp med et akseptabelt forslag. Sammensetningen av kommisjonen skal være klar innen et par uker.

asne.gullikstad@dagsavisen.no