Verden

Jakten på ulykkessvar fortsetter i Alpene

Etterforskere og letemannskaper finkjemmer onsdag det nærmest pulveriserte flyvraket i de franske Alpene i jakten på svar. Flyselskapet beskriver selv katastrofen som uforklarlig.

Onsdag ble det kjent at mennesker fra minst 14 forskjellige nasjoner var blant de 150 som døde da Germanwings-flyet styrtet i høyfjellet tirsdag.

Flere hundre letemannskaper og etterforskere deltar i en massiv leteaksjon i det ulendte ulykkesområdet. Vrakdelene ligger i uframkommelig område som bare kan nås med helikopter eller en fire timer lang, bratt fottur.

I Paris har eksperter begynt å analysere en av flyenes svarte bokser i håp om å finne ut hvorfor passasjerflyet styrtet i godt vær på vei fra Barcelona til Düsseldorf.

Les også: – Et pålitelig fly

«Uforklarlig»

Lufthansa, som eier Germanwings, beskriver ulykken som uforklarlig.

– Flyet var i perfekt stand og de to flygerne var erfarne, sier Lufthansa-sjef Carsten Spohr.

Lufthansa bekrefter at det 24 år gamle Airbus 320-flyet hadde problemer med luka til nesehjulet mandag, men den ble reparert og utgjorde ikke noen sikkerhetsrisiko, sier en talsperson til nyhetsbyrået Reuters.

Det at vrakrestene er spredt utover et begrenset område, svekker ytterligere muligheten for at flyet kan ha eksplodert i lufta – en av flere teorier som har versert etter mysteriet.

Les også: Hundrevis av lys tent for omkomne elever

Merkel og Rajoy

Minst 72 av de omkomne var tyskere, mens 35 var spanske, opplyste flyselskapet onsdag. Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes spanske kollega Mariano Rajoy ankom samme ettermiddag ulykkesområdet i Alpene sammen med Frankrikes president François Hollande.

Lufthansa har satt opp flygninger for pårørende som ønsker å reise fra Düsseldorf eller Barcelona for å besøke området der flyet styrtet.

– Det viktigste nå er å bistå familiene, sier Spohr.

I den lille fjellandsbyen Seyne-les-Alpes, rundt ti mil nord for Nice, står hoteller, ferieboliger og privatpersoner klare til å ta imot pårørende. De har stilt 900 sengeplasser til disposisjon, forteller lokale myndigheter til DPA.

Høyfjellet

Den første informasjonen fra flyets skadde taleregistrator kan komme allerede onsdag, ifølge lokale myndigheter. Det vil imidlertid ta måneder før de endelige rapportene foreligger, og ferdskriveren er ennå ikke funnet.

Fra helikoptre fires redningsmannskaper ned til vrakstedet som ligger i rundt 2.000 meters høyde. Det blir svært vanskelig å hente ut de 150 ofrene for flykatastrofen i Alpene, mener den franske regionens politisjef.

– Vi er i høyfjellet. Det viktigste er å sikre området og hente ut likene, sier politisjef David Galtier onsdag.

Arbeidet kan ta minst en uke.

– Når vi ankommer et krasjsted venter vi å finne deler av flyskroget. Men her ser vi ingenting, sier helikopterpiloten Xavier Roy, som koordinerer letingen fra lufta, til Reuters.

Identifisering

Men selv om flyet kan være helt knust etter en styrt, kan kroppene være såpass hele at identifiseringen av de omkomne går greit, forteller Per Angel, leder for ID-gruppa i Kripos.

Foreløpig er ikke Kripos spurt konkret om å bistå etter ulykken i Frankrike, men er beredt til å bidra hvis det skulle komme et ønske om det fra kollegene der.

– Vi har et veldig godt samarbeid i Europa og kjenner hverandre godt, sier Angel til NTB. (NTB)

Mer fra Dagsavisen