Innenriks

Jakten på entusiasmen

For fire år siden brukte Edie Irons all sin tid og alle sine penger på Barack Obama. I år er oppgaven tyngre. Demokratene har en vanskelig oppgave foran seg når de forsøker å gjenopplive entusiasmen fra 2008.

CHARLOTTE (Dagsavisen): Sentrum i sørstatsbyen Charlotte er full av amerikanske flagg og store Obama-plakater. Utenfor landsmøtet, der rundt 30.000 demokratiske delegater samles denne uka, arrangeres det konserter, møter, demonstrasjoner og workshops.

- Vi har ikke gitt oss, han er fortsatt den beste, sier Obama-tilhenger Edie Irons til Dagsavisen.

For fire år siden var hun en såkalt «superfrivillig» for Barack Obamas valgkamp. Den gang var stemningen elektrisk, og Irons trappet ned sin betalte jobb for å arbeide frivillig 20 timer i uka for at Barack Obama skulle bli USAs neste president. Den 65 år gamle parterapeuten rekrutterte venner, naboer, bekjente og ukjente for å få Barack Obama og familien inn i Det hvite hus. Barnas julepresanger var pengegaver til Obamas valgkamp. Telefonen glødet. Det samme gjorde engasjementet.

- Jeg gjorde alt som sto i min makt for at Obama skulle vinne. Jeg ga alle mine penger, jeg ga all min tid. Det var helt altoppslukende, sier Irons til Dagsavisen.

Mindre nå

I dag er situasjonen annerledes. Irons snakker fortsatt engasjert og overbevisende om at Barack Obama er den eneste riktige for USA. Og hun skal melde seg til tjeneste snart, kanskje begynner hun allerede å ringe rundt den dag i dag, forteller Irons. Men hun kommer ikke til å bruke like mye tid og krefter på Obama som for fire år siden. Hun sier endret familiesituasjon er én grunn. Men årsaken er også politisk. Som så mange andre Obama-tilhengere er hun skuffet over mye av det Obama har gjort - eller ikke gjort - de siste fire årene.

- Jeg er sint over hvor dårlig han har gjort det på miljøfronten. Og jeg var skuffet over hvor lite endring vi så i måten han jobbet på i Washington DC, sier Edie Irons til Dagsavisen.

Elsker Michelle

Utenfor landsmøtet selger Robert McCallum Obama-buttons til fem dollar stykket. «Once you vote black, you never go back», er en slager, det samme er de klassiske bildene av en smilende Barack Obama. Gloria Ramadan velger seg et jakkemerke med fredsmerker på, mens mannen John Ramadan kjøpte seg en «Jeg var her!»-button. De er begge fra North Carolina og de er strålende fornøyde med at Obama har valgt deres stat som åsted for det gigantiske landsmøtet. Gloria Ramadan er ikke det minste skuffet over presidenten.

- Jeg elsker Obama. Han er en god mann. Og jeg elsker Michelle, hun er fantastisk, sier Ramadan om USAs førstedame som natt til i dag norsk tid taler til demokratene.

Gloria Ramadan gir republikanerne skylden for Obamas vanskeligheter, og hun mener helsereformen, som Obama presset igjennom da demokratene fortsatt hadde flertall i Kongressen, er noe av det viktigste Obama har fått til.

- Han trenger mer tid. Hvis han bare får fire år til vil alle se at han gjør en kjempejobb. Særlig når det kommer til helse. Kan du tenke deg å være syk og ikke kunne gå til legen, spør Ramadan, som forteller at hennes aldrende mor er en av mange hun kjenner som nå har helseforsikring på grunn av Obamas reform.

Bedre nå?

Barack Obama ble valgt til president midt i omfattende økonomisk krise, som fortsatt preger store deler av USA. Med en arbeidsledighet på åtte prosent, er misnøyen stor og pessimismen utbredt.

Under republikanernes landsmøte i Florida i forrige uke hevdet partiets visepresidentkandidat, Paul Ryan, at amerikanere flest ikke kan si de har det bedre i dag, etter fire år under Barack Obama. Spørsmålet har dominert TV-debatter hele helgen, og det hjalp ikke at demokratene først ikke klarte å komme opp med noe godt svar. Nå har demokratene endelig bestemt seg, og det positive svaret inkluderer både Obamas innsats for middelklassen og en god dose angrep på republikanernes kandidat, Mitt Romney.

- Så snart han får sjansen øker han skattene for en gjennomsnittlig familie med barn for å betale for massive skattekutt til multimilliardærer, sa Barack Obama på en valgkampstopp i Ohio i helgen.

- Fortsatt best

Med så enorme forhåpninger som Barack Obama hadde i 2008 er det mulig han var dømt til å mislykkes. Men USAS president har skuffet folk på både høyresiden, venstresiden og til og med sentrumsvelgerne. Venstresiden er sinte over at fangeleiren på Guantánamo fortsatt står åpen, samtidig som at frustrasjonen over en manglende innvandringsreform er stor. På høyresiden og blant sentrumsvelgere er mange misfornøyde med hvordan Barack Obama presset gjennom en helsereform mot en stor del av amerikaneres vilje, og mange konservative mener han har plassert seg langt til venstre for den moderate samlende kandidaten som drev valgkamp for fire år siden. Uansett hvem en skylder på, har han ikke klart å oppfylle løftene om å samle Washington DC på tvers av partilinjer.

For Edie Irons er ikke skuffelsen så viktig. Det som betyr noe er at Obama fortsatt er den beste. Og hun finner ny motivasjon i republikanernes kandidat, Mitt Romney.

- Obama er den smarteste og den beste vi kan få. Bare tanken på Mitt Romney gir meg lyst til å jobbe like hardt som sist for å få Obama gjenvalgt, sier hun.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen