Verden

Ja, jeg har forberedt meg. På å bli president!

Hillary Clinton klarte det hun hadde håpet på i mandagens debatt: Å få Donald Trump til å hisse seg opp.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

HEMPSTEAD (Dagsavisen): Hillary Clinton smilte seg gjennom nesten hele den 90 minutter lange første presidentdebatten mot republikanernes Donald Trump natt til tirsdag på Hofstra University, mens hun åpenbart forsøkte å tirre på seg motstanderen Donald Trump.

Hun klarte det en rekke ganger, blant annet da hun stilte spørsmål ved om han er så rik som han sier han er, og om hans støtte til Irak-krigen, noe han nekter for.

Han skjuler noe, sa Clinton om at Trump nekter å offentliggjøre skatteseddelen sin.

Trump avbrøt Clinton 25 ganger i løpet av de første 26 minuttene, ifølge Vox.com. Han klarte neppe å overbevise velgere som ikke har bestemt seg om at han er rett mann for Det hvite hus. 90 prosent av velgere som ikke har bestemt seg sier Hillary Clinton overbeviste, ifølge CNN.

Mens hun hadde forberedt seg i mange dager, hadde Donald Trump gjort et poeng av å ta debatten mer på sparket. Det ble tydeligere og tydeligere etter hvert som minuttene gikk. Trump holdt seg rolig og fokusert de første 15-20 minuttene, men så etter hvert ut til å miste konsentrasjonen, og lot seg lettere irritere.

Les også: – Mediene ansvarlig for Trump

Ba om faktasjekk

Det var knyttet enorme forventninger til den første presidentdebatten mellom demokratenes Hillary Clinton og republikanernes Donald Trump. Mens Trump måtte overbevise seerne om at han er presidentposten verdig, og framstå som kontrollert og respektfull, hadde Hillary Clinton som mål å terge fram Trumps notoriske temperament og korte lunte.

Trump på sin side brukte Clintons lange erfaring mot henne. Clinton, som har vært en del av USAs politiske elite i nesten 30 år, er nødt til å overbevise velgerne om at hun har løsninger som kan gagne flertallet, i en valgkamp der skepsisen mot Washington DC er enorm.

Du har slåss mot IS hele ditt voksne liv, utbrøt en irritert Trump under debatten om USAs sikkerhetspolitikk.

Faktasjekkere, kom dere på jobb, svarte Clinton, fortsatt med smilet på plass. NPR og en rekke andre medier fulgte oppfordringen.

Da Donald Trump sa Clinton hadde holdt seg hjemme, leverte en fornøyd Clinton et godt forberedt svar:

Jeg tror Donald nettopp kritiserte meg for å forberede meg til denne debatten. Og ja, jeg forberedte meg. Vet du hva mer jeg foreberedte meg til? Jeg forberedte meg til å bli president, sa Clinton.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Mangler stamina

I tradisjon tro troppet støttespillere fra begge sider opp i mediesenteret etter debatten. Begge sider hevdet de vant. David Plouffe, som var Barack Obamas sjefsstrateg i 2012, var ikke overraskende ikke i tvil.

Clinton vant. Hun var fokusert og sterk i 90 minutter, i motsetning til Trump. Jo lenger debatten pågikk, jo mer slet han, sa David Plouffe til Dagsavisen og andre reportere.

På den andre siden forsvarte republikaneren Bruce Levell Donald Trump med nebb og klør.

Donald Trump var sterk og viste at han vil gjøre USA sterkere og tryggere igjen, det er ingen tvil, sa Levell. Han tror ikke amerikanske velgere bryr seg om at Trump ikke vil offentliggjøre hva han betaler i skatt.

Amerikanske velgere bryr seg ikke. De vil føle seg trygge, sa Levell til Dagsavisen.

Professor Carolyn Dudek, professor i statsvitenskap ved Hofstra University, tviler på om tvilende velgere ble særlig klokere av den halvannen time lange debatten. 

De snakket begge til sine velgergrupper, men vi har ikke lært mye nytt om noen av dem. De som er usikre, er nok fortsatt usikre, sa Dudek til Dagsavisen. 

Hun mener likevel Hillary Clinton vant debatten. 

Hun vant, men hun vant ikke stort nok til å endre valgkampen, sier Dudek.

Les også: Hillary knuste glasstaket

Dødt løp

Da Hillary Clinton og Donald Trump møttes mandag, var det nærmest dødt løp på flere meningsmålinger. Valgguruen Nate Silver ga Donald Trump ledelsen mandag morgen, etter at han gikk forbi Clinton i vippestatene Florida, Ohio og Nevada.

Den 90 minutter lange debatten var delt inn i tre hovedtemaer: Å øke velstand, hvilken vei skal USA gå, og sikkerhet i USA.  Clinton lovte høyere skatter, økt minimumslønn, likelønn, betalt foreldrepermisjon og strengere regler for å få store selskaper til å betale mer skatt. Donald Trump var mindre spesifikk, men lovte å stanse selskaper fra å flytte jobber utenlands, og å senke selskapsskatten fra 35 prosent til 15 prosent. 

Det var ventet ny rekord med så mange som 100 millioner seere mandag kveld. Men ekspertene strides om hvor viktige slike debatter egentlig er. Både en oppsiktsvekkende meningsmåling fra the Washington Post og historiske paralleller, bør likevel bekymre Donald Trump, som beskrev sin egen innsats som "bedre enn jeg noen sinne kunne ha forestilt meg", etter debatten. 

I følge en meningsmåling offentliggjort dagen før den store duellen,  sa 16 prosent av velgerne at det er sannsynlig at hvem som gjør det best i debatten vil avgjøre hvem de ville stemme på 8. november. Historisk sett har debattene vært viktig flere ganger: I 1960 strålte en sunn og kjekk John F. Kennedy i møte med en mutt Richard Nixon (som nektet å ta på TV-sminke, og så usunn og sliten ut), og vant Det hvite hus samme året. 

Ifølge en analyse i USA Today har tre presidentkandidater som har blitt erklært ”tapere” i valgkampens første presidentdebatt vunnet valget likevel: Jimmy Carter i 1976, Ronald Reagan i 1984 og Barack Obama i 2012, da han gjorde det elendig i den første debatten mot Mitt Romney. Han tok det igjen i den neste debatten.

Neste presidentdebatt i år er 4. oktober i Missouri. 

Kommentar: Hillarys hær

Mer fra: Verden