Tysklands statsminister Angela Merkel har presset på for at EU skal iverksette en ny runde med sanksjoner mot Russland. Ifølge EU-kilder kommer det til å skje fredag. FOTO: ERIC VIDAL/REUTERS/NTB SCANPIX

Iverksetter Russland-sanksjoner

UKRAINA: EU vil iverksette de nye, varslede sanksjonene mot Russland fredag, bekrefter EU-president Herman Van Rompuy.

Sanksjonene kommer på plass samtidig som det meldes at Russland har halvert gassleveransene til Polen, og ukrainske myndigheter melder at de prorussiske opprørerne har rykket helt fram til Azovhavet.

Van Rompuy sier ifølge Reuters at de nye sanksjonene helt eller delvis kan oppheves hvis situasjonen på bakken i Ukraina bedrer seg.

Nyheten førte torsdag til at kursen på den russiske rubelen falt til et rekordlavt nivå i forhold til dollar.

Sanksjonene ble vedtatt mandag, men EU-landene har fram til nå ikke greid å bli enige om når de skulle iverksettes.

Våpenhvile

Sanksjonene blir innført til tross for at både Ukrainas president Petro Porosjenko og Russlands president Vladimir Putin har uttalt at de er fornøyd med hvordan våpenhvilen fungerer.

Blant dem som har presset på for at sanksjonene skal settes i verk så fort som mulig, er Tysklands statsminister Angela Merkel.

En talsmann for Storbritannias statsminister David Cameron sa torsdag at også britene stiller seg bak avgjørelsen om at sanksjonene skal iverksettes raskt, noe også Frankrike og Italia skal være enige i.

OSSE ville vente

– De var enige om at sanksjonene skal offentliggjøres i slutten av uka, sier talsmannen.

Lederen for Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE), sveitsiske Didier Burkhalter, uttalte onsdag at det vil være rimelig å vente med sanksjonene for å se om våpenhvilen kan føre til en reell politisk prosess.

 

 

Varsler flere sanksjoner mot vestlige land

Russland har utarbeidet flere sanksjoner mot vestlige land, opplyser en av president Vladimir Putins rådgivere.

Kunngjøringen kom samme dag som diplomater i EU varslet at en ny runde med sanksjoner mot Russland vil tre i kraft fredag.

EU-lederne vedtok sanksjonene mandag, men de har nølt med å sette dem ut i livet. Årsaken er at en våpenhvile mellom prorussiske opprørere og ukrainske regjeringssoldater har ført til en roligere situasjon øst i Ukraina. Dessuten har det vært frykt for at Russland vil iverksette mottiltak som kan ramme EU-landenes økonomi. (NTB)