Italias statsminister: – Vi trenger tøffere tiltak

Karantenetiltakene for å hindre spredning av koronaviruset utvides til å gjelde hele Italia, opplyser statsminister Giuseppe Conte.

– Det er ikke mer tid. Vi trenger tøffere tiltak, sa Italias statsminister Giuseppe Conte på en pressekonferanse mandag kveld, ifølge avisen La Repubblica. 

– Jeg er fullstendig klar over alvoret og ansvaret. Vi kan ikke tillate oss å senke skuldrene. Dette er tida for å ta ansvar, og det har vi alle. Dere borgere er alle med meg. Det riktige valget i dag er å bli værende hjemme. Framtida vår er i våre hender, sa statsministeren.

Må dokumentere

Heretter må alle italienere dokumentere at de har en god grunn hvis de vil reise utenfor områdene hvor de bor. Tiltakene som inntil nå har omfattet den «røde sonen» i Nord-Italia, skal gjelde hele landet, sa Conte mandag kveld.

– Det vil ikke lenger bare være en rød sone. Det vil være ett Italia, ett beskyttet område, sa Conte.

Tidligere mandag kveld opplyste italienske myndigheter at det var registrert nesten 1.800 nye smittetilfeller og 97 nye dødsfall som følge av koronaviruset. Antall smittede har økt til 9.172, opp fra 7.375 dagen før.

I Italia har 463 mennesker så langt mistet livet som følge av virusepidemien. 

Les også: Hver fjerde italiener er satt i viruskarantene

Stans for alle arrangementer

De nye tiltakene trer i kraft tirsdag morgen, og skal vare fram til 3. april, skriver Corriere della Sera. 

Skoler over hele landet skal også holde stengt fram til 3. april, opplyste Conte. 

I tillegg forbys store sammenkomster, og alle idrettsarrangementer avlyses. Det rammer blant annet Serie A, Italias øverste fotballdivisjon. Der har en rekke kamper den siste tida allerede blitt utsatt eller gått for tomme tribuner.

Opptøyer i fengsler

Sykehus i Nord-Italia er i en svært presset situasjon som følge av epidemien. De omfattende reisebegrensningene ble først innført natt til søndag, og omfattet da 15 millioner mennesker. De fikk full støtte fra Tedros Adhanom Ghebreyesus, leder for Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Vi er oppmuntret av at Italia har innført aggressive tiltak for å stanse epidemien, sa han.

Soldater og politi sjekker passasjerer som forlater Milanos sentralstasjon mandag. Foto: Antonio Calanni/AP/NTB scanpix

Italienske myndigheter har også innført strenge regler for å begrense fysisk kontakt mellom innsatte i fengsler og deres familiemedlemmer. Dette tiltaket utløste mandag opptøyer i over 20 fengsler, og i flere av dem forsøkte fanger å rømme. Seks innsatte mistet livet, angivelig av overdoser etter at de brøt seg inn i en sykestue og stjal metadon.

Børskrakk

Brudd på reisebegrensningene i Nord-Italia kan straffes med bøter på over 200 euro. På hovedveiene er det satt opp veisperringer, og politifolk og soldater kontrollerer reisende på den største togstasjonen i Milano.

Turistattraksjoner over hele landet er stengt, og de neste fire ukene er det ikke mulig å besøke verken Colosseum, Vatikanmuseene eller vulkanen Vesuv utenfor Napoli. Mandag ble også alpinanleggene i Alpene stengt.

Turister på besøk i Colosseum i Roma lørdag forrige uke. Foto: Andrew Medichini/AP/NTB scanpix

Tiltakene går svært hardt utover Italias økonomi, og mandag var det krakk på børsen i Milano. Den viktigste indeksen stupte 11,2 prosent, et enda kraftigere fall enn på de andre store europeiske børsene.

Statsminister Giuseppe Conte sier situasjonen får ham til å tenke på talene som den britiske statsministeren Winston Churchill holdt under annen verdenskrig.

– Dette er vår mørkeste time. Men vi skal klare det, sier Conte til avisa La Repubblica.

Fortsatt mulig å fly

Tross de omfattende reisebegrensningene i Nord-Italia er det en viss bekymring for at de ikke håndheves strengt nok. Fortsatt går det tog og fly ut av regionen for passasjerer som kan dokumentere at de er nødt til å reise på grunn av jobb eller av helsemessige årsaker.

Folk som har vært på besøk i området, får lov til å reise hjem. Ryanair opplyser at selskapet opprettholder noen ruter til Italia for å kunne fly hjem utlendinger der.

Samtidig er noen av de aller strengeste karantenebestemmelsene delvis opphevet, ifølge myndighetene i byen Codogno. Disse begrensningene ble innført i forrige måned og omfattet elleve områder som ble ansett for å være hardest rammet.

– Det er nødvendig å opprettholde disse tiltakene lenger, mener Massimo Galli, som har ledet en gruppe forskere og leger som har studert covid-19-viruset i Italia.

Les også: SAS stanser alle flyginger til Nord-Italia