Istanbul sørger

17 ble drept da to terrorbomber gikk av i Istanbul i går kveld. Innbyggerne er i sjokk og sorg over at bombene var rettet mot fattige tyrkere.

ISTANBUL (Dagsavisen): Tyrkerne er vant med bomber på sommeren. Turister også. Sommer etter sommer har bombene gått av i turistbyer som Mersin, Izmir, Antalya og Mamaris. Den siste bølgen kom sommeren i 2006 og på forsommeren i fjor ble Ankara angrepet, bare uker før Tyrkia gikk til valg og kandidater fra det pro-kurdiske partiet DTP ble valgt inn i parlamentet. Bombene på offentlige steder har siden stilnet av. Framstøtene fra den kurdiske geriljahæren PKK har igjen hovedsakelig stått mellom dem og det tyrkiske militæret. I de fleste tilfellene er det den tyrkiske hæren som har jaktet dem opp. Slik også denne helgen hvor det militære angrep flere angivelige terrorbaser i det østlige Tyrkia. Flere rebeller er rapportert drept. Her i Istanbul settes bombene som gikk av kort etter klokken 22 i går kveld i forbindelse med det militæres aksjon.

- Det dreier seg nok om hevn, sier en som bor kloss til handlegaten i det fattige arbeiderstrøket Gungoren, der bombene gikk av. Her er folk forferdet over å bli angrepet. Bomber utenfor sentrale strøk av byen, som rammer vanlige tyrkere, er ikke vanlig her. Noen snakker om at Gungoren kan ha blitt valgt fordi det er en bydel med relativt få kurdere.

GJEMT I SØPPEL

Guvernøren i Istanbul, Muammer Guler, var kun en time etter angrepet på åstedet og slo klart fast:

- Det er helt sikkert at dette var et terrorangrep.

For minst 15 av de 154 skadde er tilstanden kritisk.

Bombene var gjemt i søppelbøtter, et trekk som sikkerhetstjenesten ganske raskt satte i forbindelse med kurdiske seperatister, enten de nå er PKK eller mindre geriljabevegelser som også har utført lignende angrep i byer og tettsteder de siste årene. Blant annet sto Kurdernes Frigjøringsfront for det første selvmordsangrepet I Istanbul for noen år tilbake.

Det er to år siden sist bomber gikk av og tok liv i Istanbul. Da var bomben gjemt i en søppelbøtte nær en busstasjon i Eminönü nær den blå moske, som alltid syder av liv med sine basarer, handlegater og kaianlegg.

Visestatsminister Hayati Yazici sier det er for tidlig å fastslå skyldspørsmålet for gårsdagens angrep.

- Vi vet det er et terrorangrep. Men vi har ennå ikke nok informasjon til å si hvilken organisasjon som er ansvarlig, sa han til journalister på åstedet.

I dag er det rundt åstedet lite som tyder på at Istanbul våknet opp til det dødeligste angrepet her siden 2003, da 32 mennesker ble drept i et al-Qaida-angrep mot det britiske konsulatet og en britisk bank. Fem dager før ble 27 mennesker drept i et selvmordsangrep på to synagoger. Også da var Dagsavisens reporter i Istanbul, og kunne med egne øyne se hvor raskt sikkerhetsstyrker og redningstjeneste arbeidet. Allerede få timer etter angrepet i går var noen tenåringsgutter tatt inn til avhør i saken. Det er ikke uvanlig at den kurdiske seperatistbevegelsen tenner unge gutter og menn til handlinger. Det har også skjedd at unge kurdiske gutter har utført handlinger på eget initiativ.

BY I SORG

Gata var full av mennesker som handlet eller spiste i kafeer etter en varm søndag.

Etter den første mindre eksplosjonen, som skjedde i en telefonkiosk, strømmet folk ut i gatene for å se hva som hadde hendt. Noen minutter etter fulgte en kraftigere eksplosjon 50 meter lenger nede i gata som krevde mange menneskeliv.

- Det faktum at det var mange mennesker i området, har gjort at et stort antall mennesker ble rammet, sier guvernør Guler.

Umiddelbart etter eksplosjonene meldte lokale TV-stasjoner at de trolig var forårsaket av en gasslekkasje. Men senere opplyste politiet at det dreide seg om to bomber. Eksplosjonene skapte panikk i gatene, og ambulanser gikk i skytteltrafikk til sykehus på hele den europeiske siden av Istanbul. Mange mennesker lå igjen på gata blodige og ille tilredt. 17 av dem fikk teppe over seg, før de ble tatt bort. I dag er Istanbul i sorg. Familier forbereder begravelser.