Verden

Israelsk høyesterett avgjør om korrupsjonstiltalte Netanyahu kan fortsette

Israelsk høyesterett skal nå ta stilling til om korrupsjonstiltalte Benjamin Netanyahu kan fortsette som statsminister.

Av Nils-Inge Kruhaug

Søndag åpnet en to dager lang høring i israelsk høyesterett, der det skal tas stilling til to krav fremmet ved hjelp av underskriftslister.

Det ene kravet hevder at avtalen som ble inngått mellom partiene Likud og Blått og hvitt om å danne en kriseregjering der Benjamin Netanyahu fortsetter som statsminister i 18 måneder, må kjennes ugyldig.

Det andre kravet hevder at Netanyahu ikke kan fortsette som statsminister siden han er tiltalt for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd, skriver Haaretz.

Lest denne?: Vi reagerer ulikt på koronakrisen – forskere deler oss i tre typer (+)

Utsatt rettssak

Rettssaken mot Netanyahu skulle etter planen ha startet 17. mars, men er foreløpig utsatt til 24. mai som følge av restriksjonene Israel har innført for å hindre spredning av koronasmitte.

Nyvalget i Israel 2. mars endte i tilnærmet dødt løp mellom de to største partiene, og verken Netanyahus Likud eller Blått og hvitt under ledelse av Benny Gantz fikk nok støtte fra andre partier til å kunne danne regjering.

Omstridt avtale

20. april inngikk de to lederne en avtale om å danne en såkalt «kriseregjering» der Netanyahu fortsetter som statsminister de første 18 månedene og Gantz deretter overtar posten.

De to er også enige om å starte annektering av Israels ulovlige bosetninger og andre deler av den okkuperte Vestbredden 1. juli, noe som har skapt internasjonale protester.

I henhold til avtalen skal Netanyahu også gis vetorett i utnevnelse av ny justisminister og riksadvokat.

Den 70 år gamle statsministeren hevder selv at han ikke vil benytte seg av denne vetoretten, som ifølge kritikere vil gi ham anledning til å utpeke lojale støttespillere som henlegger saken mot ham.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Demonstrasjoner

Flere tusen israelere har de tre siste helgene demonstrert i Tel Aviv mot at Netanyahu fortsetter som statsminister.

Demonstrantene har fulgt myndighetenes råd om sosial distanse og har holdt to meters avstand til hverandre, noe som har gjort demonstrasjonene til et uvanlig syn.

Mer fra Dagsavisen