Verden

Israel vil forhandle

Israel hevder de vil ta godt imot palestinerne ved forhandlingsbordet

Jerusalem/Oslo: – Så snart palestinerne er villig til å trekke FN-søknaden og gjenoppta forhandlingene, kan jeg forsikre om at det raskt vil bli skapt en varm atmosfære, sier fungerende ambassadør Amir Maimon.

FN-prosessen ødelegger for forhandlingsklimaet, men det er ikke for sent å endre på det, mener han.

– Vi har hatt opp- og nedturer tidligere også.

Israel reagerer på FN-søknaden fordi den er et brudd med avtalene som er inngått, forklarer Maimon. Der heter det at ingen skal ta skritt for å endre Vestbreddens og Gazastripens status før forhandlinger om en permanent status er sluttført.

– Palestinerne forsøker å komme fram til resultatet før de har startet forhandlingene, sier Maimon til NTB.

Israels regjering har gjentatte ganger sagt at den ønsker en tostatsløsning, påpeker han.

– Bosetninger intet hinder

Forhandlingene stanset i fjor fordi Israel ikke forlenget et forbud mot nybygging i bosetningene, slik palestinerne ønsket. Israel vil ikke gå med på betingelser før de møtes ved forhandlingsbordet.

– Bosetningene vil ikke være til hinder for fred. Men dessverre bruker palestinerne dette som en unnskyldning, mener Maimon.

Den palestinske selvstyremyndigheten har i to år forberedt seg på søknaden til FN ved å bygge statsinstitusjoner og samle støtte fra mange land. Tross krasse utfall fra Israel og massivt press fra EU og USA, har president Mahmoud Abbas så langt ikke vært villig til å droppe FN-søknaden.

Strid i regjeringen

Hauker i den israelske regjeringen foreslår å straffe palestinerne økonomisk eller godkjenne nye bosetninger på Vestbredden. Andre frykter reaksjonene vil føre til at selvstyremyndigheten kollapser, gi kaos på Vestbredden og ødelegge det viktige samarbeidet om sikkerhet.

Striden skaper uro i koalisjonsregjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu. Men utenriksminister Avigdor Lieberman avviste onsdag at han har truet med å forlate regjeringen dersom den ikke svarer med sanksjoner.

Maimon vil ikke kommentere utspill fra «enkeltindivider» om hvordan Israel skal svare på palestinernes søknad til FN.

Lieberman har tatt til orde for å oppheve Oslo-avtalen, annektere bosetningsområder på Vestbredden og stanse pengeoverføringer.

– Vi har nok verktøy til rådighet og tilstrekkelig med muligheter til å handle, sier han til avisen Haaretz.

Viktige tollinntekter

Finansminister Yuval Steinitz, en nær alliert av Netanyahu, sier Israel bør holde tilbake skatter og avgifter til palestinerne, melder nyhetsbyrået Reuters. Siden 1994 har det vært enighet om at Israel krever inn disse pengene på vegne av de palestinske myndighetene og overfører dem. Det dreier seg om flere hundre millioner kroner i måneden, et beløp som utgjør en viktig del av palestinernes budsjett.

Visestatsminister Moshe Yaalon har argumentert for å godkjenne storstilt nybygging på Vestbredden.

Forsvarsminister Ehud Barak er blant dem som ikke ønsker noen sanksjoner.

Statsminister Netanyahu sier regjeringen ikke vil avgjøre hvordan den skal reagere før det er klart hva som skjer i FN.

Mer fra Dagsavisen