Israel varsler ny utvidelse av ulovlige bosetninger

Forsvarsminister Avigdor Lieberman varsler bygging av 3.900 nye boliger i Israels ulovlige bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

 

– 2.500 nye enheter som vi skal godkjenne i planleggingskomiteen neste uke, gjelder umiddelbar bygging i 2018, sier Lieberman, som selv bor i bosetningen Nokdim på okkupert palestinsk område.

Utvidelsene omfatter 30 av Israels flere hundre bosetninger, som verdenssamfunnet har slått fast er ulovlige i henhold til folkeretten.

– Vi har lovet å trappe opp byggevirksomheten i Judea og Samaria, og vi holder hva vi lover, sier Lieberman, som bruker det bibelske navnet på Vestbredden.

Den israelske regjeringen vil i tillegg be komiteen om godkjenning for 1.400 bosetterboliger som forsvarsministeren vil at skal bygges på et senere tidspunkt.

– De kommende månedene vil vi be om grønt lys for tusenvis av nye boenheter, sier Lieberman.

Ulovlige

FNs sikkerhetsråd har slått fast at bosetningene er ulovlige og krevde senest for halvannet år siden at all byggeaktivitet i dem straks må stanse.

Over 700.000 israelske bosettere bor i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den israelskokkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

ICC-gransking

Palestinas utenriksminister Riyad al-Maliki ba denne uka Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om å «få fart på arbeidet med å åpne etterforskning av krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått av Israel».

ICC har tidligere innledet såkalt foreløpig gransking av Israel, både av de ulovlige bosetningene landet bygger i okkuperte områder og av den militære maktbruken mot sivile palestinere.

Under et besøk i Haag, der han hadde samtaler med ICCs leder Fatou Bensouda, betegnet al-Maliki bosetningene som «den farligste trusselen mot palestinske liv».

En skandale

Den israelske fredsorganisasjonen Peace Now, som med støtte fra blant andre Norge overvåker Israels byggevirksomhet i de ulovlige bosetningene, betegner Liebermans kunngjøring som «en skandale».

Organisasjonen mener beslutningen er et ledd i det organisasjonen omtaler som «en snikende annektering» av de okkuperte områdene og går hardt ut mot statsminister Benjamin Netanyahu og hans «messianske høyreregjering».

Utvidelsen av de israelske bosetningene har ifølge Peace Now skutt fart siden Donald Trump overtok som president i USA, utnevnte David Friedman til ny ambassadør i Israel, anerkjente Jerusalem som landets hovedstad og flyttet USA ambassade til byen.

Friedman er en ivrig tilhenger av de ulovlige bosetningene og har selv bidratt med store pengegaver til bosetningen Beit El. (NTB)