Araberen Naim Araidi blir Israels neste ambassadør i landets ambassade i Oslo. FOTO: NTB SCANPIX

Israel sender arabisk ambassadør til Norge

Etter flere år med mye hard kritikk i Norge, kommer Israel nå med et overraskende svar: Landets neste ambassadør i Oslo - mannen som skal forsvare Israels politikk - er en araber.

JAFFA (Dagsavisen): Naim Araidi er ingen karrierediplomat, men en litteraturprofessor og dikter. Den 62 år gamle forfatteren har utgitt åtte bøker, og underviser på israelske universitet og høyskoler.

Professoren sier han ser fram til diplomatjobben i Oslo.

- Det vil være en stor ære for meg å representere Israel, og vise dets pene side, så vel som sameksistensen, som tross alle vanskene, bare kan eksistere i et demokrati, sa Araidi da utnevnelsen ble kjent.

Araidi er en drusisk araber fra landsbyen Magar i nordlige Israel. Drusere lever for det meste i Libanon, Syria, Israel og Jordan. Og i Libanon utgjør druserne, ledet av den kjente politikeren Walid Jumblatt, også en viktig del av landets politiske kart.

 

Rokering

Men forandringene israelsk UD gjør ved ambassaden i Oslo stopper ikke med Araidi. Også nummer to på ambassaden byttes ut, og Araidis nærmeste medarbeider vil være en palestinsk-israeler.

George Deek er en karrierediplomat som nå tjenestegjør på ambassaden i Nigeria. Om kort tid vil da begge Israels toppdiplomater i Oslo være arabere.

- Vi skal ha en viktig rolle i å forklare Israel, sier Araidi.

- Vi kommer med et budskap om sameksistens. Og personlig kommer jeg med et budskap knyttet til kultur og litteratur, og jeg håper dette vil styrke våre bånd, sier den nye ambassadøren.

Israel benekter at beslutningen er knyttet til den voksende kritikken av landet i Norge. Men ifølge den israelske avisen Yedioth Aharonoth, skal ambassaden i Oslo ha fått resultater av en opinionsundersøkelse som viser at en markant del av befolkningen i Norge anser israelerne som både rasister, aggressive og ekstreme.

- Det er ikke noe uvanlig i denne utnevnelsen, sier Yigal Palmor, det israelske UDs talsmann.

- Det er kun folk som har et unormalt forhold til Israel som vil anse dette som unormalt. Inntil nylig var for eksempel Israels ambassadør i Finland en araber, sier han til Dagsavisen.

 

Optimistisk

Selv tror ikke litteraturprofessoren at Norge er utpreget antiisraelsk.

- Norge er ikke fiendtlig innstilt til Israel. Det vil alltid være uenigheter, men det er også mange områder der vi er enige. Vi ønsker sameksistens, og vi håper at Norge skal støtte oss her, sier ambassadør Araidi, som også avviser anklagene om at Israel er en apartheidstat.

Ifølge talsmannen Palmor, var det utenriksminister Avigdor Lieberman som tok beslutningen om å sende Araidi til Norge, noe som kan tyde på at målet er å bedre Israels omdømme i Norge. Lieberman er selv en kontroversiell politiker på høyresiden i Israel, og har gjennom årene kommet med en rekke utsagn som av landets venstreside ofte beskrives som fascistiske og rasistiske.

Rundt 20 prosent av Israels befolkning har palestinsk bakgrunn, og er historisk sett knyttet til palestinerne på Vestbredden og i Gaza. Men som statsborgere i Israel har den palestinske minoriteten i landet langt større politiske friheter enn arabere i nabolandene ellers i Midtøsten. Levestandarden er vanligvis også høyere. Men tross Israels formelle ramme som en demokratisk stat, utsettes landets minoriteter ofte for rasistisk sjikane på gateplan eller diskriminering fra myndighetenes.

roger.hercz@dagsavisen.no