Verden

Israel og Libanon møtes til grenseforhandlinger

For første gang på flere tiår skal libanesiske og israelske diplomater møtes for å forhandle om grensen. Samtalene mellom fiendestatene vil ikke bli lette.

På begge sider av frontlinjen er forberedelsene i gang. Onsdag skal en israelsk delegasjon ankomme sørfra og en libanesisk nordfra. De skal møtes på nøytralt land i en FN-base i Naqoura, på den libanesiske siden av grensen.

Etter at fiendelandene i tiår har utkjempet kriger på land, er det hav det står om denne gangen. I 2009 fant Israel enorme gassforekomster på sin sokkel i Middelhavet. Det er antatt at liknende funn vil kunne gjøres noen mil nordover – på den libanesiske siden.

Store verdier

Men partene strides om hvor den maritime grensen skal gå, og dermed om et havområde på rundt 850 kvadratkilometer. Begge parter håper at de etter samtalene kan legge grensestriden bak seg og starte gassutvinningen.

Det er Washington som har brakt de to fiendene sammen. Med bare uker igjen av valgkampen i USA framstiller president Donald Trump disse forhandlingene som nok en seier, tett etter fredsavtalene som ble inngått mellom Israel og to arabiske land, Bahrain og De forente arabiske emirater, i september.

– Disse samtalene kan skape økt stabilitet, sikkerhet og velstand både for libanesere og for israelere, erklærte Trumps utenriksminister Mike Pompeo.

For Libanon, som er i sin verste økonomiske krise siden borgerkrigen fra 1975 til 1990, er samtalene avgjørende. Men de skaper også et unikt problem: Beirut anerkjenner jo ikke staten Israel eller dets rett til å eksistere, så hvordan kan Libanon holde forhandlinger med landet?

Kommentar: «Fredsavtalen er blant de mest undervurderte noensinne»

– Konflikten skal fortsette

Den iransk-støttede Hizbollah-geriljaen, som dominerer det politiske livet i Libanon, er klar i sin tale.

– Samtalene har absolutt ingenting å gjøre hverken med noen slags forsoning med den sionistiske fienden eller normaliseringspolitikken som arabiske stater i det siste har innledet, heter det i en skarp pressemelding fra geriljaen, ifølge den libanesiske avisen an-Nahar.

Dermed vil toppmøtet ved grenseposten onsdag bli mildt talt surrealistisk. De to delegasjonene skal sitte i samme rom, men libaneserne har gjort det klart at de ikke vil snakke direkte med israelerne. I stedet skal de kun forholde seg til amerikanerne i rommet, og så be dem videreformidle budskapet til israelerne.

Ikke bare det: I henhold til Libanons offisielle posisjon, er det også viktig at avtalen det skal forhandles om ikke snakker om en grense mellom de to statene, siden det innebærer en de facto libanesisk anerkjennelse av Israel. Så i stedet skal avtalen kun snakke om en anerkjennelse av en grenselinje fastsatt av en tredjepart, enten USA eller FN, slik at Libanon da ikke vil trenge å forholde seg til hva det er som ligger på den andre siden av denne grensen.

Les også: – Selv da krigen var på sitt verste, var restauranter og kinoer åpne. Nå har ingen råd til noe (+)

– Siste håp

Spesielt for Beirut står mye på spill. I Libanon blir muligheten til å utvinne gass fra Middelhavet nå sett på som et slags siste håp for landet.

– Vi er allerede dypt inne i en økonomisk krise, så for oss er dette kanskje det siste håpet vi har, sier den libanesiske statsviteren Hicham Bou Nassif til Dagsavisen.

Selv før den enorme eksplosjonen i Beiruts havn for to måneder siden var landet på randen av økonomisk konkurs. Libanon hadde allerede sluttet å tilbakebetale gjelden til internasjonale institusjoner. Og verre er det blitt av at Libanon for tiden ikke lenger har noen regjering til å styre landet – på grunn av intern splittelse.

Men Bou Nassif er overbevist om at den ventede avtalen mellom Libanon og Israel vil få store konsekvenser.

– Vi kan aldri få økonomisk velstand hvis vi skal ligge i evig krig. Og en kan ikke se det som skjer her uten å se sammenhengen med freden som ble inngått mellom Israel og Bahrain og De forente arabiske emirater, for hele den arabiske verdenen forandrer seg nå, sier den libanesiske akademikeren.

Nesten uavbrutt siden 1978 til 2000 okkuperte Israel deler av Libanon. Også etter tilbaketrekning i 2000 har spenningen fortsatt, og i 2006 utkjempet Israel og Hizbollah-geriljaen en brutal krig. Hizbollahs soldater, og ikke den libanesiske hæren, patruljerer i dag ved grensegjerdet til Israel.

Skaper ny prosess

Slik Bou Nassif ser det kan samtalene ved grensen bli mer enn ett vendepunkt.

– En prosess har startet. Du kan ikke forhandle med Israel og samtidig late som om landet ikke eksisterer. Dette vil bli en endring i helt riktig retning, sier han.

Men det aller viktigste, slik han forstår den usedvanlige utviklingen mellom de to landene, er noe helt annet: Han vil ikke utelukke at samtalene mellom Israel og Libanon også er et viktig signal fra Iran til USA.

– Teheran trekker i trådene i Libanon, og ingenting avgjørende – som dette – kan skje uten et grønt lys fra Iran. Dermed bør forhandlingene mellom Libanon og Israel leses som et stille signal fra Iran til USA om at de også er klare for dialog, at de er rede til å inngå forhandlinger.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen