Verden

Israel frykter vaksineresistent koronavirus

Israel er landet der vaksineringen har kommet lengst, nå vokser en ny bekymring fram som vil kunne få store følger for hele verden: At koronaviruset kan mutere til å bli vaksine-resistent.

ISRAEL (Dagsavisen): Israel har allerede vaksinert over 2,5 millioner av befolkningen på 9 millioner mennesker med den første av de to injeksjonene fra det farmasøytiske selskapet Pfizer.

Dermed ligger Israel helt i verdenstoppen i vaksineringen av sin befolkning, og mange håper at veien ut av krisen er innen rekkevidde.

Men så vokser det nå fram en ny bekymring: Forskere i Israel advarer at det ikke er urealistisk at covid-19-viruset kan mutere, slik at vaksinen i praksis ikke lenger vil virke. Skulle det skje, vil det få katastrofale konsekvenser for hele verden.

Advarselen ble først lagt fram sist lørdag av et ekspertpanel som gir råd til den israelske regjeringen. Hovedbudskapet var at en vaksinekampanje kombinert med et aktiv smittebølge i Israel kan føre til et «evolusjonært press» på viruset som vil kunne føre til at viruset muterer seg på en slik måte at vaksinen ikke vil ha noen effekt, skriver avisen Jerusalem Post.

Nyheten har skapt stor frykt, og det blir stilt spørsmål ved om en slik mutasjon vil kunne undergrave Israels hittil så suksessfulle vaksineringsprogram.

– Det handler om tall, sier professor Ephrat Levy Lahad, sjefen for geneinstituttet ved Shaare Zedek sykehuset, til avisen Jerusalem Post.

– Hvis du har mange syke mennesker og mange som er blitt vaksinert, og hvis vaksineringen da ikke fullstendig utelukker muligheten for smitte har du mange mennesker som kan bringe koronaviruset videre og mange personer der viruset kan utvikle seg, da kan et slikt mutert virus bli skapt, forklarer hun.

Les mer: Hemmeligheten bak Israels massevaksinering (+)

Flere mutasjoner bekymrer

Koronaviruset forandrer seg hele tiden. En mutasjon finner sted når viruset ikke greier å reprodusere seg selv helt nøyaktig, nesten som en trykkfeil i en kopieringsprosess. Men så hender det helt tilfeldig i blant at dette nye viruset er litt sterkere enn det forrige, og da er man er man inne i en evolusjonær prosess som vil kunne skape det man frykter - et virus som blir vaksineresistent.

Det er nettopp på grunn av mutasjonene at nye influensavaksiner må lages hvert år.

Les også denne: Ny koronavariant oppdaget: – Vi står overfor det mest kritiske punktet i pandemien

Israel er i dag et forsøkslaboratorium for hele verden. Pfizer gikk med på å gi Israel millioner av vaksiner i bytte mot at landet gir selskapet rapporter om vaksinens framgang og følger. Denne informasjonen skulle så brukes til å skape modeller for massevaksinering.

Hvis det gikk bra i Israel, skulle verden se en vei ut av krisen.

Statsminister Benjamin Netanyahu hadde håpet at Israel ville bli det første landet til å bli ferdig med koronakrisen. Planen var at alle som ville ha vaksinen skulle kunne få den innen slutten av mars. Landets helsevesen vaksinerer nå rundt 200.000 personer hver dag. De begynte i desember med de eldre og de syke, og arbeidet seg «nedover». Turen er allerede kommet til 16 åringer.

Til sammenligning håper norske myndigheter å ha vaksinert alle voksne over 18 år som vil ha vaksinen, innen sommeren.

– Vaksineringen kan presse fram mutasjon

– Vi kan ikke utelukke at vi etterhvert får en slik mutasjon. Og skulle det skje, vil det få fryktelige konsekvenser for hele verden, sier professor Noam Sobel, en koronaekspert fra det velrenommerte Weizmann-instituttet utenfor Tel Aviv.

Problemet er at det vil være nok med en slik mutasjon i ett individ, og sjansene for at det skjer, øker når millioner over hele verden får vaksinen.

– Men la oss ikke være alarmerende. Det at det kan skje, betyr ikke at det vil skje. Men all vaksineringen kan skape forhold som er gunstige for å presse fram en mutasjon. De foreløpige resultatene viser likevel at vaksinen fungerer godt, sier professor Sobel til Dagsavisen.

– Israel deler jo all informasjonen om koronavaksineringen med Pfizer, og en kan ikke utelukke en situasjon der de farmasøytiske selskapene vil måtte utvikle en ny vaksine for eksempel hver sjette måned, sier Sobel.

Han har selv fått den første vaksinesprøyten, og skal få den andre i begynnelsen av februar.

Les også denne: Slik er forventningene til Biden i Midtøsten - fra håpløshet til frykt for at USA vil blande seg mer (+)

Gloves hang from a booth at an on-site COVID-19 testing facility in Ben Gurion Airport In Lod, Israel, Tuesday, Jan. 26, 2021. Ben Gurion Airport Israel's main international hub, stands empty after the government approved a shutdown of all incoming and outgoing air traffic for a week, in a bid to stop the spread of the coronavirus. (AP Photo/Oded Balilty)

Israelske myndigheter har stengt hovedflyplassen Ben Gurion for å beskytte landet mot importsmitte mens massevaksineringen pågår. Foto: Oded Balilty/AP/NTB

Smittebølge har ført til nedstengning

Men selv om Israel vekker oppsikt på grunn av sin raske massevaksinering, er smitteutviklingen i landet samtidig dyster. Covid-19-viruset sprer seg raskt, og på det verste denne måneden ble hele 10.000 mennesker smittet hver dag. Over 4.300 er så langt døde i pandemien, 1.000 av disse døde i løpet av januar, i følge The Jerusalem Post.

Myndighetene har iverksatt portforbud, og søndag bestemte regjeringen å stenge Ben Gurion-flyplassen, som er hovedflyplassen i landet, ut måneden for å stanse ny importsmitte til landet.

Samtidig kan Israel rapportere positive vaksineresultater. Det er registrert en nedgang på hele 60 prosent i antallet menn og kvinner over 60 år som har behov for sykehusinnleggelse på grunn av koronaviruset. Og dette foreløpige resultatet kom etter at kun den første vaksinesprøyten var satt, i følge selskapet Maccabi helsetjenester.

Over en million israelere har nå fått begge vaksinesprøytene. Men man har også registrert noen nye sjeldne bieffekter: Blant to millioner vaksinerte så man også at 13 individer opplevde en midlertidig lammelse i ansiktet, i følge det israelske helsedepartementet.

Ti dager etter at den andre sprøyten er satt, skal israelere så kunne gå online for å laste ned det som blir kalt et grønt pass. Disse «passene» vil blant annet gi muligheter til å kunne gå på konserter og lignende. Regjeringen planlegger å åpne for kulturarrangementer for folk med disse grønne passene om en to ukers tid.

Men Nachman Ash, hovedansvarlig for landets koronastrategi, er mer forsiktig.

– Vi har lært at å gi løfter under denne pandemien ikke er riktig. Vi må følge dataene, og se, sa Ash til 103 FM, en lokal radiostasjon.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen