Verden

Israel bygger tross byggestans

Stadig nye hus og blokker dukker opp på Vestbredden.

JAFFA (Dagsavisen): Møtene mellom USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde vært spente. Obama krevde at Israel stanser byggingen på Vestbredden. Netanyahu nektet. Men etter at Israels forhold til USA, landets viktigste allierte, kom i fare for å bli alvorlig forverret, gikk omsider Netanyahu med på en begrenset byggefrys i ti måneder fra november i fjor.

Ute på Vestbredden har likevel ingenting forandret seg. Til tross for at byggestansen var en av betingelsene for å ta opp igjen de indirekte fredssamtalene med palestinerne, kan Dagsavisen vise konkret at Israel likevel bygger for fullt som om en byggefrys aldri fant sted.

Nye nabolag

Listen er lang. Ved Beitar Elit, nær Betlehem, bygges splitter nye leilighetsgårder til ultraortodokse bosettere. Ved bosettingen Modein Elit, bare noen hundre meter over grensen fra Israel, jobber palestinske bygningsarbeidere for fullt med å få ferdig nye nabolag. Og ikke minst, i Maale Adumim, byen som ligger plassert slik at Vestbredden i praksis deles i to, har nye midlertidige hus blitt utplassert på ny grunn.

– Vi ser stadig bygging på utallige steder på Vestbredden. Det bygges kanskje ikke like mye som før byggefrysen, men det er ikke langt ifra, sier Hagit Ofran.

Hun jobber i den israelske fredsbevegelsen Fred Nå, som blant annet ved hjelp av norsk økonomisk støtte, følger de israelske byggeprosjektene på Vestbredden.

Tross løfter

Både kreativ språkbruk og byråkratiske krumspring gjør at Israel kan fortsette å bygge, til tross for løftet til USA. Ifølge Israels Statistiske sentralbyrå, har ingen nye boenheter blitt godkjent de siste månedene – helt i tråd med løftet til USA. Men det den samme statistikken ikke inkluderer, er byggeprosjekter som ble godkjent før byggefrysen ble innført for åtte måneder siden.

Da bosetterne forsto at Netanyahu var i ferd med å love USA en midlertidig byggefrys, men med unntak for prosjekter som allerede var påbegynt, innledet bosetterne en lang rekke nye prosjekter.

I enkelte områder på Vestbredden, som i Nablus-området, påbegynte bosetterne hele ti ganger flere prosjekter enn i årene før byggefrysen. Dermed bygges det nå litt under 3.000 boenheter rundt omkring på Vestbredden, mens gjennomsnittet de siste årene lå på litt over 3.000 enheter i året.

Krever forlengelse

– Likevel er ikke byggefrysen meningsløs, sier Hagit Ofran i organisasjonen Fred Nå.

– Etter hvert som tiden går, begynner prosjektene å bli ferdige. Og det som i disse dager er blitt tydelig er at det snart ikke finnes flere nye prosjekter å begynne på. Så hvis byggefrysen forlenges utover september, vil den kunne føre til en faktisk byggestans ved bosettingene på Vestbredden, sier Ofran til Dagsavisen.

Den midlertidige byggefrysen, som aldri omfattet Øst-Jerusalem, opphører 27. september. Statsminister Netanyahu sier han er under press fra sine nasjonalistiske koalisjonspartnere som krever at byggingen må gjenopptas. Og bosetterne har allerede forberedt planene for hele 2.800 nye boenheter som umiddelbart skal påbegynnes hvis byggefrysen oppheves.

USA presser Abbas

På den palestinske siden vokser fortvilelsen og frykten for at det ikke vil gjenstå land for en levedyktig palestinsk stat. President Mahmoud Abbas nekter foreløpig å innlede direkte forhandlinger med Netanyahu, og et av hans krav er nettopp at byggingen ved bosettingene stanser – i praksis. Men i disse dager er det Abbas som er under sterkt amerikansk press, og Obama krever at Abbas tar skrittet og innleder direkte forhandlinger med Netanyahu.

– Vi vet at de direkte forhandlingene vil komme, og vi er fullt klar over at en fredsavtale aldri kommer til å bli levert oss fra USA eller noe annet land, sa Abbas etter et møte med statsministeren av Hellas, George Papandreou, denne uken.

Ifølge lekkasjer fra Washington, vil Netanyahu gå med på en forlengelse av byggefrysen hvis Abbas går med på å innlede direkte fredsforhandlinger.

Mer fra Dagsavisen