Nyheter

Island setter punktum for Acer-striden – rungende «ja» fra Alltinget

Alltinget på Island har sagt ja til å bli med i EUs energibyrå Acer. Dermed er bordet dekket også for norsk deltakelse.

Av Johan Falnes / NTB

Vedtaket kommer etter 150 timer med debatt i Alltinget, noe som er ny rekord, skriver Rúv.

I alt 46 av de folkevalgte i Alltinget endte til slutt opp med å si ja til EUs tredje energimarkedspakke, som energibyrået Acer er en del av. Bare 13 stemte mot.

Mulig norsk deltakelse

Det islandske samtykket betyr at et avgjørende hinder er ryddet av veien også for norsk deltakelse i Acer. Avtalen med EU om Acer og energipakken må nemlig godkjennes av alle de tre EØS-landene før den kan tre i kraft.

LES OGSÅ: Full Tory-krig kan gi nyvalg

Saken ble heftig debattert i Norge i 2018, men et solid flertall på Stortinget sa til slutt ja. At Alltinget nå også har sagt ja betyr at innlemmelsen av tredje pakke i EØS-avtalen kan tre i kraft.

– Den tredje energimarkedspakken er viktig for Norges rolle i det nordiske kraftsamarbeidet. Uten det samme rammeverket som Sverige, Danmark og Finland har, ville norsk deltakelse i det nordiske kraftsamarbeidet bli vanskeligere, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) til NTB.

Han fremholder at de grunnleggende elementene i Norges energipolitikk ligger fast.

– Det nasjonale regelverket om konsesjoner til strømnett, utenlandskabler og kraftverk gjelder fortsatt, sier han.

Bred oppslutning

Folkevalgte fra de islandske regjeringspartiene stemte alle for pakken, skriver Morgunbladid. Pakken fikk også støtte fra Piratpartiet, med unntak av én representant.

LES OGSÅ: Det brygger til krig i midtøsten

Energi Norges administrerende direktør Knut Kroepelien er glad for vedtaket. Hele ti år er gått siden energipakken ble vedtatt i EU, påpeker han.

– Det er altfor lang behandlingstid for et felles regelverk som er av stor betydning for energinasjonen Norge, sier Kroepelien i en pressemelding.

Leder Kathrine Kleveland i Nei til EU sier at hun er skuffet over Islands vedtak, ifølge Nationen.

– Vi har sett på et mulig islandsk nei som en mulighet til å stoppe norsk tilslutning til EUs energibyrå, altså Acer, men nå er det bare vårt søksmål som kan stoppe tilslutning, sier Kleveland til avisen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen