Ødelagte irakiske militærkjøretøyer under kampene i Mosul tidligere denne uka. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Islamistoffensiv setter USA i kattepine

IRAK: ISILs erobringer i Irak har satt USA i en kattepine. Situasjonen vil kunne føre til en grundig utenrikspolitisk sjelegranskning i Obama-administrasjonen, mener norsk forsker.

Denne uken har ekstreme islamister i gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) tatt kontroll over en rekke byer og områder nord og sentralt i Irak.

Det har fått USAs utenriksdepartement til å love regjeringen i Bagdad «all passende støtte». Droneangrep er én av flere muligheter som vurders, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Trolig er president Barack Obama svært lite lysten på å sende amerikanske soldater tilbake til Irak, tre år etter at han lyktes med å trekke dem ut.

– Det var en viktig seier for Obama å sørge for at de amerikanske styrkene ble trukket ut av Irak, og det vil sitte veldig langt inne å sette i gang en ny stor militæroperasjon, sier seniorforsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt til NTB.

Da er det mer aktuelt for amerikanerne å sette inn droner og eventuelt spesialsoldater, mener Selvik.

 

Les også: Islamistene stormer fram i Irak

 

Mer kritikk

Men samtidig slipper Obama neppe unna en ny runde med kritikk mot det mange mener er en altfor avventende holdning i USAs Midtøsten-politikk.

– Kritikerne mener at Obamas avventende holdning er i ferd med å skape en veldig farlig situasjon, spesielt i Syria. Det som nå skjer i Irak, vil kunne føre til en sjelegranskning i Obama-administrasjonen, og den vil kunne rokke ved Obamas veldig klare ambisjon om ikke å bli involvert i Midtøsten, mener Selvik, som samtidig påpeker at Obama er nødt til å velge mellom to onder.

– USA har kommet i en svært stor kattepine. Det er ikke et veldig lystig perspektiv at ISIL etablerer seg i et så stort område, sier han.

ISILs voldsomme og svært effektive offensiv i Irak har skapt frykt både i Irak og verdenssamfunnet. En rekke sunniarabiske byer har falt i opprørernes hender, og den aller største seieren var erobringen av Mosul, landets nest største by.

Offensiven har også avslørt at den irakiske hæren er helt ute av stand til å forsvare landets byer mot veltrente opprørere som har flere års erfaring fra kamper i Syria.

Egenrådig Maliki

Ifølge Selvik er Iraks største problem statsminister Nuri al-Maliki, som har vært mer opptatt av å sikre sin egen sjiamuslimske maktbase enn å samarbeide med de andre folkegruppene i landet. Dermed har han gjort seg til uvenn med både sunniaraberne og kurderne.

– Maliki er ekstremt forhatt. Det Irak trenger mest av alt, er en annen politisk leder. Men til nå har USA gitt ham militær støtte fordi alternativet regnes som verre, sier Selvik.

– Vil verden tillate at ISIL oppretter en egen islamsk stat?

– Jeg vurderer situasjonen fortsatt som en krig med to fronter, en irakisk og en syrisk. Men desto lenger borgerkrigen i Syria fortsetter og sikkerhetssituasjonen i Irak er uløst, vil ISIL i praksis være en bevegelse som kontrollerer to sider av en grense og også selve grensen mellom Irak og Syria. ISIL vil også gjøre alt den kan for å svekke Bagdad og forsøke å få Irak til å bryte sammen, sier han.

Mer aktiv i Syria

Onsdag kveld ble det kjent at Obama går inn for at USA gir militær trening og utstyr til moderate syriske opprørere. Forslaget ligger nå til behandling i Senatet.

Den syriske eksil-opposisjonen har lenge bedt om slik hjelp fra USA. Vedtaket tyder på at USA ser seg nødt til å spille en mer aktiv rolle i Syria for å hindre at de ytterliggående islamistene i ISIL vinner enda mer terreng. (NTB)

 

Ber opprørere marsjere mot Bagdad

Den ekstreme islamistiske opprørsgruppa ISIL truer med å angripe Iraks hovedstad Bagdad.

Talsmannen Abu Mohammed al-Adnani lover at kampene vil rase både i Bagdad og Karbala, ifølge den private etterretningsorganisasjonen SITE, som overvåker terrorgrupper på internett.

– Ikke gi etter i møte med fienden, sier al-Adnani i en appell til ISILs krigere. Lydopptaket er lagt ut på ekstremistenes Twitter-konto.

Onsdag kveld ble opprørsstyrkene stanset 11 mil nord for Bagdad ved byen Samarra. Store bakkestyrker, lokale stammekrigere og kampfly fra det irakiske luftforsvaret måtte til for å hindre opprørerne i å innta byen.

 

USA lover støtte

Regjeringen i Irak har gitt grønt lys for at også USA kan angripe de ytterliggående islamistene fra lufta, ifølge en ikke navngitt tjenestemann fra et vestlig land som er intervjuet av nyhetsbyrået AFP.

USAs regjering vurderer angivelig droneangrep som en av flere muligheter for å hjelpe de irakiske regjeringsstyrkene. Natt til torsdag norsk tid gjentok den amerikanske regjeringen at den vil støtte Irak i kampen mot ISIL.

– USA står sammen med irakiske ledere fra hele det politiske spekteret idet de sikrer den nasjonale enheten som er nødvendig for å lykkes i kampen mot ISIL, sa Jay Carney, talsmann for Det hvite hus.

Rask framrykking

Opprørerne i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har gjennomført en rask framrykking i Nord-Irak de siste dagene. Landets nest største by Mosul falt for noen dager siden, og onsdag erobret islamistene Tikrit, fødebyen til den tidligere diktatoren Saddam Hussein.

Samarra, hvor opprørerne inntil videre er stanset, skal være fødebyen til ISILs leder Abu Bakr al-Baghdadi. Han regnes nå av mange som verdens mektigste ytterliggående islamistleder.

Selv om ISIL onsdag nærmet seg hovedstaden, er det ikke noe nytt at gruppa befinner seg på Bagdads dørstokk. Falluja, som bare ligger sju mil fra Bagdad, ble erobret av ISIL i vinter.

Brøt med al-Qaida

Etter de siste dagenes offensiv kontrollerer ISIL store områder og en lang rekke byer både i Irak og Syria. Gruppa har også kontroll over deler av grensa mellom de to landene. På sikte er målet å etablere en islamistisk stat som strekker seg over grensa og omfatter både irakisk og syrisk territorium.

I Syria er ISIL en av de viktigste geriljagruppene som kjemper mot styrkene til president Bashar al-Assad. Organisasjonen var tidligere en del av al-Qaida-nettverket, men røk uklar med al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri i fjor. I februar i år tok han offisielt avstand fra ISIL. En av årsakene skal ha vært at al-Qaida-lederen mente ISILs krigere var for brutale.

Opprørsgruppa har en rekke utenlandske krigere i sine rekker, og det antas at flere nordmenn har sluttet seg til ISIL i Syria. (NTB)

 

– Irak vil tillate amerikanske luftangrep

Irakiske myndigheter har bedt USA vurdere å bombe opprørerne i Irak, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det er en ikke navngitt tjenestemann fra et vestlig land som opplyser dette til AFP. En kilde i Det hvite hus bekrefter også overfor Reuters at Irak tidligere har bedt om slik hjelp.

Droneangrep skal være en av flere muligheter som USAs president Barack Obamas regjering vurderer. Likevel antyder de at luftangrep ikke står øverst på listen.

– Vi vurderer alltid en rekke muligheter, men nå ser vi først og fremst på hvordan vi kan styrke Iraks evne til å ta hånd om den trusselen ISIL utgjør, skriver Bernadette Meehan, talsperson for Obamas sikkerhetsråd, i en epost til Reuters.

Regjeringsstyrkene i Irak er hardt presset etter at den ekstreme islamistiske opprørsgruppen ISIL har erobret en rekke byer og et stort område ved grensa mot Syria. (NTB)