Verden

Islamistisk rivalisering skaper ny krise i Syria

PÅ FLUKT: Kamper mellom ekstreme islamistiske grupper har de siste dagene drevet over 60.000 syrere på flukt.

JAFFA (Dagsavisen): I forrige uke var de tre landsbyene Abreeha, al Zir og al-Busayrah ennå befolkede, og butikkene og markedene var åpne. Men nå har folk flyktet, og landsbyene står tilbake folketomme. Hele 60.000 mennesker skal ha pakket og rømt for å redde sine liv.

I de siste månedene har landsbyene vært kontrollert av en gruppe kalt Den islamske staten i Irak og Levanten, en utbrytergruppe fra al-Qaida. Folk kunne bli henrettet i gatene for en liten, gal bemerkning. Men de siste dagene gikk det fra vondt til enda verre: Ekstremister fra den al Qaida-tilknyttede Nusra-fronten ankom området for å bekjempe rivaliserende islamister. Snart lå 62 krigere døde på bakken, og folk måtte flykte for sine liv, melder britisk-baserte Syrian Observatory for Human Rights, en gruppe med gode kontakter blant islamistene.

- Over 200.000 døde

FN stanset tidligere i år sin offisielle telling av antallet drepte i borgerkrigen i Syria, og forklarte at kampene var blitt så uoversiktlige at det var umulig å levere pålitelig statistikk. Men da lå antallet døde allerede på over 130.000, etter mer enn tre år med kamper. Syrian Observatory for Human Rights fortsatte imidlertid tellingen, og sier i dag at over 200.000 har mistet livet.

Ekstreme islamister kontrollerer nå et stort belte som strekker seg fra Aleppo i Syria til Falluja i Irak. Siden slutten av mars har islamister fra Nusra-fronten også heist flagget helt ved Middelhavskysten, nord i Syria, en urovekkende utvikling som blir fulgt i Europas hovedsteder.

Korsfestet i gatene

I de siste dagene har livet under islamistenes styre også blitt nærmest ulevelig. I byen Raqqa nord i landet har såkalte vantro eller antatte motstandere blitt korsfestet i gatene. Men kampene mellom de opposisjonelle sunni-gruppene har også gjort det lettere for president Bashar Assads styrker å gjenvinne strategiske områder rundt Damaskus og i Homs-regionen. Assad støttes også av islamister, men nå sjiamuslimer, fra den libanesiske Hizbollah-geriljaen.

I Damaskus prøver lojale regimestøttespillere å piske opp stemningen før det planlagte presidentvalget i juni. I Vesten blir valget sett på som «en fornærmelse mot den demokratiske ideen», og Assad er ventet å vinne med en mildt talt overbevisende margin.

- Alle taper

I går appellerte FN verdenssamfunnet om å gjøre mer for å hjelpe flyktningene fra Syria. Nabolandene rundt har allerede tatt imot over tre millioner husløse mennesker.

- Det er ingen humanitær eller militær løsning på denne krisen. Løsningen må være politisk, appellerte FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, under et møte i nabolandet Jordan.

- Dette er en krig som ingen vinner. Alle bare taper, påpekte han.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen