De smiler til fotografene, men stemningen har surnet mellom Hellas’ statsminister Alexis Tsipras (til venstre) og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. FOTO: Emmanuel Dunand/NTB scanpix

Isfront bak stive smil i Brussel

Helgens folkeavstemning har fått EU-kommisjonens president til å miste tålmodigheten.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har mistet siste rest av tålmodighet med forhandlingsmotparten, Hellas’ statsminister Alexis Tsipras, etter at Tsipras uventet annonserte en folkeavstemning førstkommende helg. Der skal det greske folket svare ja eller nei til kravene kreditorene har lagt fram.

– Et nei vil uansett hva spørsmålet er, bety at Hellas sier nei til Europa, sier Juncker til tysk presse.

Han mener Alexis Tsipras oppfører seg «egoistisk, taktisk og populistisk». EU-kommisjonens leder har tidligere vært en av de mest iherdige forsvarerne for Hellas.

– Jeg har stor sympati for grekerne, men jeg kan ikke forsvare dem alene mot alle de andre, sier han, ifølge den tyske avisen Der Spiegel.

LES OGSÅ: Hellas på randen av kollaps

Stor usikkerhet

I Hellas er bankene og børsen stengt, og nye krisescenarioer dukker opp fra time til time. Det er flere spørsmål enn svar på hva som nå skjer i krisen i Hellas. I går kveld meldte nyhetsbyrået Reuters at Hellas ikke kommer til å betale avdragene på 1,6 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF), som går ut i dag. Kriseprogrammet løper også ut i dag, selv om den europeiske sentralbanken i går kveld sa den kunne videreføre noen av kriselånene fram mot folkeavstemningen i helgen.

Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB). Utenfor bankene i Aten vokste køene av fortvilede grekere: Etter at regjeringen innførte kapitalkontroll, får ingen ta ut mer enn 60 euro dagen fram til folkeavstemningen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Flertall positive

Tsipras har anbefalt folket å si nei til kravene fra EU førstkommende søndag. Fra Brussel er rådet klart: Stem ja, og stem dermed ja til EU. Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier hun ikke tror det blir noen flere forhandlinger før folkeavstemningen, men at hun er klar til å starte samtaler igjen søndag.

– Vi må finne et kompromiss, insisterer Merkel.

Spørsmålet nå er om behovet for å velge det kjente øker i takt med at grekernes bekymringer øker fra dag til dag. En meningsmåling viser at 57 prosent av grekerne sier de er villige til å godta flere innstramminger dersom det betyr at Hellas holder seg i eurosonen.

LES OGSÅ: Grekerne betaler dyrt for krisen

Krugman sier nei

Nobelprisvinner i økonomi Paul Krugman tror derimot ikke grekerne har noe å vinne på å bli og betale ned den skyhøye gjelda. «Hellas bør stemme nei», skriver Krugman i the New York Times.

Krugman mener det ligger politiske motiver bak kreditorenes ultimatum, og at mange år med spareprogrammer har vist at en ikke kan kutte seg ut av en økonomisk krise. Også en rekke europeiske intellektuelle har sendt en støtteerklæring til Hellas, der de ber EU om å fire på kravene.