Verden

– IS vil leve videre likevel

USAs angrep mot Abu Bakr al-Baghdadi, verdens mest ettersøkte mann, kan ha vært en «gave» fra president Recep Tayyip Erdogan etter at Tyrkia fikk erobre store deler av nordlige Syria, sier Midtøsten-ekspert.

JAFFA (Dagsavisen): I ly av nattemørket landet minst åtte amerikanske krigshelikoptre i Idlib i går, et islamist-kontrollert område nord i Syria. Umiddelbart etterpå stormet spesialstyrker mot et hus i landsbyen Barisha, bare fem kilometer fra grensen til Tyrkia. Al-Baghdadi, lederen for den tidligere så mektige islamske staten, skal under angrepet ha begått selvmord ved å detonere en bombevest.

– I går kveld sørget USA for at verdens fremste terroristleder fikk som fortjent, sa USAs president Donald Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus i går.

– Abu Bakr al-Baghdadi er død, fastslo Trump og la til at tester har bekreftet at det var han.

Han opplyser at Baghdadi flyktet inn i en tunnel med tre av barna sine, der han utløste en selvmordsvest, og at han tok med seg de tre barna i døden.

– Han var en syk og fordervet mann, og nå er han borte. Han døde som en hund, framholdt Trump.

Ifølge presidenten ble et stort antall av Baghdadis medarbeidere drept, mens et stort antall barn og kvinner ble fjernet fra huset før operasjonen. De amerikanske soldatene fikk ifølge presidenten også med seg en rekke dokumenter som blant annet viser IS’ framtidsplaner.

Les også: Brukte tre år på reisen fra Libya til Italia

Jaktet i årevis

Det var de grusomme videoopptakene av IS sine halshogginger av amerikanske journalister som i 2014 for alvor trakk USA inn i borgerkrigen i Syria. Selv om de fleste av de drepte i Syria – over en halv million mennesker – var ofre for det syriske regimet, var det IS og al-Baghdadi som daværende president Barack Obama så på som sin hovedfiende.

Både amerikansk og britisk etterretning har jaktet på al-Baghdadi i årevis. Flere ganger har man trodd at han var blitt drept, før han så dukket opp igjen. På sitt største ledet irakeren al-Baghdadi et kalifat som strakte seg fra østlige Syria til nordlige Irak, med millioner av mennesker under sitt styre.

Luftrommet der de amerikanske helikoptrene opererte i Syria er under både russisk og tyrkisk kontroll, men ikke amerikansk. Krigshelikoptrene kunne med relativ letthet ha blitt skutt ned av begge disse landenes luftforsvar. En israelsk ekspert på regionen tror nå at Tyrkia kan ha «gitt» USA al-Baghdadi som en gjentjeneste til USAs president Donald Trump.

– Etter at USA lot Tyrkia ta de kurdiske delene av nordlige Syria, kanskje for all tid, vil jeg ikke falle av stolen hvis det viser seg at president Erdogan ga al-Baghdadi til USA. Tyrkia har aldri vært en fiende av IS, den islamske staten, og har støttet gruppen i arabiske land, og man kan absolutt ikke utelukke at Tyrkia visste hvor al-Baghdadi befant seg, sier professor Amazia Baram til Dagsavisen.

Tyrkia har selv styrker i nordlige Idlib.

Les  også: Slik har du ikke sett Taliban-krigerne før

Vil overleve

Ifølge Baram er angrepet mot al-Baghdadi nesten like dramatisk som USAs angrep mot Osama bin Laden i Pakistan i 2011, men han advarer likevel om at Al Qaida og Den islamske staten til al-Baghdadi er organisert på forskjellig måte, og at dette vil få følger for framtida.

– Mens Al Qaida alltid har vært mer sentralisert, har Den islamske staten en mer desentralisert struktur, og forskjellige grupperinger opererer uavhengig av hverandre. IS har fremdeles celler i den arabiske verdenen og i Afrika, og nå har også flere tusen IS-aktivister flyktet fra kurdiske fengsler, selv om USA benekter det, sier Baram.

Baram er ekspert på nettopp al-Baghdadi og Irak. Professoren var selv også vært med på hittil ukjente hemmelige forhandlinger i Genève mellom Israel og Irak i 1990, bare måneder før Saddam Hussein lot raketter regne ned over Israel etter at USA gikk til angrep mot hans land.

Og mer enn noe annet, forteller Baram, er al-Baghdadi et resultat av Saddam Husseins eget regime.

– Saddam ledet riktignok det sekulære Baath-partiet, men fra 80-tallet muliggjorde han ekstrem islamisme som en motpol til den saudiarabiske islamismen. Han ville bekjempe ild med ild, og lot islamister vokse seg sterke i Irak. Saddam trodde selv aldri at islamistene skulle komme til å true ham, men mange av lederne i IS ble mobilisert nettopp fra Saddams sikkerhetsstyrker og etterretning, sier Baram.

Både Saddam og senere Syrias president Bashar Assad søkte å bruke de ekstreme islamistene for egne taktiske mål, men endte opp med å få sine land ødelagt.

– Hvis ikke Russland hadde reddet Assad, ville han trolig ha endt opp halshogget av enten Jabhat al-Nusra eller IS, sier Baram.

Tyrkia på sin side, har lenge samarbeidet med ekstreme islamister inne i arabiske land – som i disse dager i kampen mot kurderne i nordlige Syria – men Tyrkia er ikke et arabisk land, og hjemme tillater ikke Erdogan at islamister av et slikt ekstremt kaliber får fotfeste.

Les også: Lover videre kamp i Hongkong

Etterretning

Hvorvidt kurdiske styrker også var involvert i angrepet mot al-Baghdadi, slik det ble hevdet i går, er ennå ikke klart. Kurdiske kilder i nordlige Syria som Dagsavisen har vært i kontakt med ville i går ikke bekrefte noe kurdisk samarbeid med USA i angrepet, men opplyser derimot at kurdiske styrker inntil nylig har kontrollert landpassasjen fra Irak til Idlib-området, og har god etterretning på nettopp IS. Al Jazeera meldte i går at de amerikanske helikoptrene kom nordfra, fra Incirlic-basen i Tyrkia, en base der USA utrolig nok også har lagret over 50 atombomber.

Tross det dramatiske angrepet, er al-Baghdadi-eksperten Baram overbevist om at IS vil leve videre også etter drapet på gruppens leder.

– Angrepet har en symbolsk verdi, men en må huske at IS først og fremst er en irakisk organisasjon, ledet av irakere, og al-Baghdadi drømte om at den islamske verdenen skulle ledes fra Bagdad. Kampen der, i Irak, er ennå ikke over. I disse dager blir ordførere rundt omkring i Irak drept av IS, en etter en.

Følg Dagsavisen på Facebook!

Mer fra Dagsavisen