IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror

IS hevder å stå bak terrorangrepene på Sri Lanka. Den ytterliggående islamistgruppa har publisert et bilde av mennene som hevdes å stå bak.

IS' påstand ble lagt ut på propagandanettstedet Amaq tirsdag.

– De som utførte angrepet der målet var medlemmer av den USA-ledede koalisjonen og kristne på Sri Lanka i forgårs, er krigere fra Den islamske staten, het det i den første kunngjøringen fra IS.

Senere tirsdag publiserte Amaq bilder av åtte menn som IS hevder utførte selvmordsbombene. Sju av dem har tildekket ansikt. Amaq oppgir også dekknavnene på sju av de angivelige selvmordsbomberne, men uten å oppgi nasjonalitet.

Les også: Sri Lanka: – Islamistgruppe sto bak angrepene mot kirker og hoteller

Minst 321 mennesker ble drept da i alt sju selvmordsbombere angrep tre kirker og tre hoteller første påskedag, ifølge myndighetene.

Myndighetene har anklaget den militante islamistgruppa NTJ, som hører til på Sri Lanka, for å stå bak angrepet.

Det er ikke kjent at IS tidligere har vært aktive på Sri Lanka, eller at lokale islamistgrupper i landet har bånd til islamistgruppa. Myndighetene har tidligere anslått at et 30-tall srilankere hadde reist til Syria og sluttet seg til IS, men det er ikke kjent om de har returnert til hjemlandet.

Les også: Sri Lanka: – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep på New Zealand

IS tar rutinemessig på seg skylden for terroraksjoner verden over, men eksperter stiller til tider spørsmål ved om kunngjøringene stemmer.

– IS-tilhengere feirer alt, uansett om det er IS eller ikke. De fryder seg når Vesten, kristne eller jøder blir angrepet, sier Amarnath Amarasingam, som selv er fra Sri Lanka og er tilknyttet tankesmia Institute for Strategic Dialogue (ISD).