Verden

Iran-ekspert kaller Trump «mafiaboss»

Professor Mohammad Marandi er rystet over sanksjonene USA og president Donald Trump har innført mot Iran. – Amerikanerne ønsker å ydmyke det iranske folk, sier han.

– Amerikanerne ønsker å knuse Iran, men det kommer de slett ikke til å lykkes med, sier Marandi til BBC.

7. august gjeninnførte USA sanksjoner mot Iran, 90 dager etter at president Donald Trump varslet at han trakk USA fra den internasjonale atomavtalen. Avtalen skulle sikre at Iran ikke skaffet seg atomvåpen, samtidig som sanksjonene mot landet ble hevet.

Forrige uke kom Trump med en skarp advarsel til alle som handler med Iran, og insisterte samtidig på at de ferske sanksjonene mot landet vil føre til fred i verden. Iran-president Hassan Rouhani har beskrevet sanksjonene fra USA som «psykologisk krigføring», skriver CNN.

Professor Marandi, politisk analytiker og ekspert på amerikanske studier ved Universitetet i Teheran, er svært kritisk til Trump-administrasjonens oppførsel i Iran-saken.

– USA har vist at de ikke er til å stole på, etter at de rev i stykker det som var en internasjonal avtale. USA har ingen respekt for europeiske land. Trump ber rett og slett franskmennene, britene og tyskerne om å følge hans ordre. Enten må de europeiske landene gjøre det han ber om, ellers så må de vise litt ryggrad, sier Iran-eksperten.

Les også: Ambassadør advarer britene: – Ikke gå mot Trump i Iran-saken (DA+)

– Mafiaboss

Han erkjenner at USAs sanksjoner skaper store utfordringer for iransk økonomi.

– Jeg tror ingen i Iran undervurderer dét. Men faktum er at Trump oppfører seg som en mafiaboss. Det er noe ingen burde være stolte av, sier han.

Også tidligere FBI-sjef James Comey har omtalt Trump som en mafiaboss.

BBC poengterer i intervjuet med Marandi at enda mer omfattende sanksjoner vil komme i november.

– Det er definitivt noen tøffe måneder i vente. Men jeg kan forsikre om at Iran vil klare seg. Vi har vært gjennom tøffere problemer enn dette. For eksempel på 1980-tallet, da den amerikanske regjeringen hjalp Saddam Hussein med kjemiske våpen som ble brukt til å angripe Iran. Vi har klart oss gjennom mye verre ting, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les også: Aviser samles i kampen om pressefrihet i USA

Innrømmet feil

Professoren mener de iranske styresmaktene har gjort «mange feil» den siste tiden. Ayatolla Ali Khamenei, landets øverste leder, har selv innrømmet økonomisk vanstyre, skriver NTB.

– Økonomiske eksperter og mange tjenestemenn tror ikke at årsakene ligger i utlandet, men at de er interne, sa Khamenei i en tale mandag.

– Det er ikke det at sanksjonene ikke har medvirket, men hovedårsaken er måten vi har håndtert dem på, fortsatte han.

– Styresmaktene her i Iran må lære av dette, ta tak i det. Men jeg er ikke i tvil om at den iranske økonomien vil stabilisere seg på sikt, sier Marandi.

Han gjentar sin påstand om at USA vil mislykkes med sanksjonene.

– USA ønsker å ydmyke det iranske folk, men det kommer ikke til å fungere, sier professoren.

Les også: Omarosa: – Donald Trump kysser og klemmer kvinner helt uten samtykke

Les også: Et skred av bøker om Trump (DA+)

Mer fra Dagsavisen