Iran: 17 pågrepet for spionasje

17 personer er fengslet i Iran, anklaget for å være agenter for amerikanske CIA, opplyser iranske myndigheter. Flere av dem er allerede dømt til døden.

– De som med overlegg svek landet, er overlevert til rettsvesenet. Noen er dømt til døden og noen til langvarig fengsling, sier en tjenestemann i Irans etterretningsdepartementet til pressen i Teheran mandag.

Iranske etterretningsorganer har ifølge ham lykkes med å løse opp et spionnettverk som angivelig var drevet av CIA.

Alle 17 er iranere som opptrådte uavhengig av hverandre, ifølge iranske myndigheter.

– De var utplassert ved sensitive og kritiske sentre, inkludert i privat sektor, og de jobbet som kontraktører eller konsulenter, sier den iranske tjenestemannen.

Pågripelsene har skjedd i løpet av de siste månedene, ifølge tjenestemannen, som ikke oppga navnet sitt til pressen i Teheran.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Noen av de pågrepne jobbet med kjernekraft og ved militære anlegg, ifølge tjenestemannen, som hevder at ingen av de 17 lyktes med sabotasje.

Noen av de pågrepne var angivelig rekruttert ved at de gikk i en såkalt «visum-felle» satt opp av CIA for iranere som ville reise til USA.

Kunngjøringen skjer mens forholdet er ytterst spent mellom Iran og USA i kjølvannet av amerikanernes ensidige uttrekning fra den internasjonale atomavtalen.

I juni hevdet Iran å ha avslørt og avviklet et amerikansk spionnettverk. Den gang hevdet det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA at den iranske kontraspionasje-operasjonen skjedde i samarbeid med ikke navngitte utenlandske allierte.