Statsminister Stefan Löfven. FOTO: NTB SCANPIX

Innfører kontroll

Kommunene skal tvinges til å ta imot asylsøkere, og det innføres midlertidig grensekontroll – det er blant punktene i den tverrpolitiske avtalen.

I dag skal en tverrpolitisk avtale om flyktningpolitikken etter planen presenteres. Men allerede i går presenterte svenske aviser flere punkter det skal være enighet i avtalen mellom regjeringen og opposisjonen, ifølge kildene.

Passkontroll

Dette er noe av det partiene er enige om, ifølge avisen Expressen:

  • Kommunene skal tvinges til å ta imot asylsøkere – men staten skal bidra med mer penger til bosetning.
  • Det innføres midlertidig grensekontroll inn til Sverige.
  • Personer som nektes oppholdstillatelse skal sendes ut betydelig raskere.
  • Familiegjenforening skal kun gis dersom den som bor i Sverige kan garantere forsørging.

Forhandlingene omfatter alle partier i Riksdagen unntatt Sverigedemokraterna. Det er Socialdemokraterna, som er hovedparti i regjeringen, og opposisjonspartiet Moderatarna som har stått i spissen for forhandlingene. Målet er å få i stand en bred politisk overenskommelse om ny flyktningpolitikk.

Flere branner

Samtidig har en alvorlig situasjon har utviklet seg i Sverige: en rekke asylmottak er brent ned den siste tida (se grafikk). Politiet tror flere branner er påtent. Senest i går ble det funnet en brannbombe på en nedlagt skole som er i ferd med å bygges om til flyktningmottak i Upplands Väsby like utenfor Stockholm.

Sverige satte i går rekord i antall asylsøkere på én dag: 1.792 personer. Sverige har tatt imot nesten 99.000 asylsøkere så langt i år, og statsminister Stefan Löfven har sagt at tallet kan komme opp i minst 150.000 mennesker når året er omme.

Men flyktningsituasjonen i landet har skapt bred debatt, og avtalen de politiske partiene nå forhandler om er et forsøk på å løse krisen som har utviklet seg.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Tvang

Et av tiltakene det nå skal være enighet om er altså midlertidig grensekontroll. Innenfor Schengen-området, som Sverige er en del av, er det passfrihet, men Schengen-avtalen åpner for at medlemsland kan innføre passkontroller i opptil 30 dager. Dette har også Tyskland og Østerrike benyttet seg av tidligere i høst.

Også innføring av tvang overfor kommunene har lenge vært på trappene, og statsminister Löfven er en av pådriverne for dette. Men når svenske kommuner nå skal kunne pålegges å ta imot asylsøkere, skal det også følge mer penger fra staten, ifølge avtalen, skriver Expressen.

Et stridstema som det i går ennå ikke så ut til å være klarhet i, er om man skal gå fra å gi dem som får opphold permanent oppholdstillatelse til heller å gi en midlertidig oppholdstillatelse som skal vurderes etter et lite antall år. Dette går Moderatarna inn for. Ifølge Aftonbladet var den saken ikke klar i går ettermiddag.