Verden

Ingen skole for barna i Gaza

ØDELAGTE SKOLER: Mens barn i Norge gjør seg klare til skolestart i dag, er mange av skolene i Gaza lagt i grus. En ny generasjon føler følgene av krigen.

JAFFA (Dagsavisen): Ødeleggelsene etter krigen på Gaza-stripen er enorme. Minst 370.000 mennesker har mistet hjemmene sine og minst 100.000 av de hjemløse må bo på FN-skolene i Gaza, ifølge FNs kontor for humanitær innsats (OCHA).

For Gazas mange barn betyr det at skolestarten er utsatt på ubestemt tid.

- Mer enn 120 skoler har blitt ødelagte, sier Osama Damo (34), talsperson for Redd Barna i Gaza.

Jobben hans er å hjelpe de minste gjennom krigshelvetet. Men han fikk også selv føle krigen på kroppen.

- Det var verst etter mørkets frambrudd, om kvelden og natten. Det var ingen steder en kunne føle seg sikker, forteller Damo til Dagsavisen.

Minst 30.000 granatbomber ble avfyrt inn i Gaza, ifølge den israelske hærens egne tall, i løpet av den månedslange krigen. I tillegg var det ustanselig fly- og droneangrep. Ødeleggelsene i Gaza er de største en har sett siden krigene mellom Israel og Hamas begynte i 2007.

Les også: Gleder seg til lekser, lek og ny lærer

Humanitær krise

Nær 17.000 hus er fullstendig eller kraftig ødelagte, og er ubeboelig. Hjelpeorganisasjoner strever også med å få rent drikkevann til de sivile og strømtilførselen er begrenset.

- Alt trenger en skikkelig gjenoppbygging, men det kan først skje hvis blokaden av Gaza heves. Så lenge blokaden finnes får vi ikke inn byggematerialer, sier Damo.

Ifølge styresmaktene i Gaza, skal skolestarten nå utsettes. Hvis alt går etter planen, skal skoleåret starte to uker etter at Hamas og Israel blir enige om en langvarig våpenhvile. Forhandlingene skulle etter planen gjenopptas i Kairo i går kveld.

I helgen har det vært rolig på Gaza-stripen og det øker forventningene til at en permanent våpenhvile er innen rekkevidde. Den midlertidige våpenhvilen varer til natt til tirsdag.

Krigsfare

Men partene står fortsatt steilt mot hverandre utad.

- Israel må akseptere det palestinske folkets krav eller stå overfor en lang krig, truer Osama Hamdan, en av Hamas-bevegelsens toppledere.

Hamas sitt viktigste krav er åpningen av grenseovergangene, samt en bygging av en flyplass og havn. Israel krever først løsninger som vil hindre at nye raketter blir fraktet inn til Hamas.

Statsminister Benjamin Netanyahu sa i går at Israel ikke akter å gjøre noen innrømmelser med mindre landets sikkerhetskrav blir imøtekommet.

- Hamas tar feil hvis de tror vi vil gjøre innrømmelser om de fortsetter med angrepene, sa han under det ukentlige regjeringsmøtet i forkant av forhandlingene.

For Redd Barna betyr balansegangen på randen av krig kun mer smerte for nettopp de unge og mest forsvarsløse. En sjuåring i Gaza har allerede vært gjennom hele tre voldsomme kriger. En brutalisering av den neste generasjonen er vanskelig å unngå.

- Vi har 370.000 barn i Gaza som trenger umiddelbar psykologisk hjelp på grunn av traumene de har vært gjennom. I et av verdens mest folketette områder, har det ikke vært noen steder å gjemme seg for krigen, sier Damo.

- Nå er det avgjørende å få på plass en varig våpenhvile, sier talsmannen for Redd Barna.

Anklagene

Israel hevder de ikke har hatt noen annet valg enn å angripe skoler og andre institusjoner siden Hamas avfyrte sine raketter der ifra. Uten å nevne Hamas med navn, kritiserer Damo all bruk av skoler i krigsmål.

- Vi fordømmer enhver bruk av skoler for militære formål. Men selv om skolene ble brukt, er ikke det noen grunn til å angripe dem, sier han kategorisk.

En rekke skoler drevet av FN ble angrepet selv etter at flyktninger hadde inntatt skolegårdene. Den 4. august ble ti palestinere drept og flere titalls andre såret da en rakett slo ned i gaten rett utenfor skolen. FN sa da at Israel hadde blitt informert om skolens nøyaktige beliggenhet hele 33 ganger. Israel, på sin side, sa at skolen ikke hadde vært noe mål for angrepet.

Gjenoppbyggingsarbeidet av Gaza, som ennå ikke kan starte, vil bli enormt, og Redd Barnas erklærte mål om å bringe skolebarna tilbake til nettopp noe «normalt» kan i disse dager virke nærmest uoverkommelig.

- Vi ser på utdanning som en måte å bringe barna tilbake til det normale. Men oppgavene er enorme. Selv lærerne i Gaza trenger i dag psykologisk hjelp, sier Damo.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen