Verden

Ingen kvinne for Romney

Når Mitt Romney leter etter en kandidat til visepresidentposten, vil valget neppe falle på en kvinne. Sarah Palins fallitt gjør at Romney heller vil lete blant erfarne menn, tror professor Larry Sabato.

NEW YORK (Dagsavisen): Sarah Palin vil gjøre det vanskeligere for kvinnelige republikanske visepresidentkandidater å nå opp i år, tror professor i statsvitenskap Larry S. Sabato ved Universitetet i Virginia. Republikanerens visepresidentkandidat for fire år siden var ingen suksess, og hennes mange kontroversielle og overraskende utspill under valgkampen i 2008 er ikke glemt. Mitt Romney vil unngå en lignende kandidat når han velger personen som skal slåss mot Barack Obama sammen med ham, tror professor i statsvitenskap Larry S. Sabato.

- Dessverre for de kvinnelige kandidatene, kan Sarah Palins opptreden i 2008 gjøre at Romney vil unngå kvinnelige kandidater. Fortjent eller ufortjent vil en kvinnelig kandidat bli sammenlignet med Palin i media, sier Sabato til Dagsavisen.

Mange kandidater

Det er ikke lenger noe spørsmål om hvem som blir republikanernes presidentkandidat. Men hvem som skal stå ved Mitt Romneys side, er helt åpent. Kandidatene er mange: Senator Rob Portman fra Ohio ble nylig kåret til partiets favoritt i en uformell, intern spørreundersøkelse blant republikanere i Washington DC, men han er ikke særlig kjent utenfor politiske kretser. For å vinne latinamerikanernes stemmer, holder mange en knapp på amerikansk-cubanske Marco Rubio fra Florida, men han har sagt nei. Den populære guvernøren Jeb Bush fra samme delstat er en mulighet, men mange republikanere vil holde det upopulære Bush-navnet unna fra partiledelsen.

Trumfkort

Mitt Romney er upopulær blant USAs kvinnelige velgere, og sliter også med oppslutningen blant den stadig økende andelen latinamerikanske velgere. Derfor er det fortsatt en liten mulighet for at han vil velge en kvinne, sier Sabato.

Guvernør i delstaten New Mexico Susana Martinez er både kvinne og latinamerikaner, og er ett av de få kvinnelige navnene som blir nevnt. I svingstatene Florida, Nevada og Colorado er de latinamerikanske velgerne stadig viktigere. Den siste tida er også tidligere utenriksminister Condoleezza Rice blitt foreslått: 26 prosent av republikanere sier de vil se henne ved Mitt Romney side under høstens valgkamp. Rice innehar de to kvalitetene Larry Sabato mener er aller viktigst hos en visepresidentkandidat: Disiplin og kompetanse.

Trenger katolikk

Den viktigste regelen for en visepresident i en valgkamp er «Do no harm», ikke gjør noen skade. Det var nettopp dette Sarah Palin gjorde med sine mange kontroversielle utsagn der hun framsto som uvitende og uerfaren.

- Romney vil ha en kandidat som ikke vil gjøre store feil, sier Sabato til Dagsavisen.

Hank Sheinkopf, en demokratisk strateg i New York, er tydeligere.

- Det beste valget for Romney er en katolikk fra sentral-USA. For å vinne mot Obama, må Romney ha katolikkene i nord i ryggen og han må samle protestantene i sør, sier Sheinkopf bestemt.

Det er Mitt Romneys utnevnte Bety Myers som fram mot det republikanske landsmøtet leder jakten, testene og etter hvert valget av kandidater til visepresident. Det er trolig lenge igjen til hun og Romney vil ta noen avgjørelse.

- Tradisjonelt sett blir visepresidentkandidaten annonsert litt før konvensjonen, som i år er i august. Så vi har masser av tid til fortsatt spekulering.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen